• News&Inspirations

aktualizované

Rozdiely medzi prúteným a ratánovým nábytkom

Aký je rozdiel medzi prúteným a ratanovým nábytkom? Chystáte sa na zmenu alebo budete zariaďovať nové bývanie? Nezabudnite na prírodný nábytok, ktorého obľuba je na veľkom vzostupe. Lenže niekedy je jednoducho problém zorientovať sa v tom, čo je prútené, ratanové a čo z prírodných vlákien.

Komplet do salonu Tanvir I Nábytok do salonu
Komplet do salonu Tanvir I 

Prútený alebo ratanový nábytok je veľmi efektní, nech už ide o samostatný veľký kus nábytku alebo napríklad len o nejakú menšiu dekoráciu. Na prvý pohľad sa oba tieto pojmy laikovi môžu zdať rozdielne, ale je to skutočne tak?

Takže aký je rozdiel medzi prúteným a ratanovým nábytkom?

V prvom rade je dobré vedieť, že prútie nie je žiadny výrobný materiál.Prútený nábytok a dekoratívne produkty sú teda predovšetkým o technike. Tkaný materiál, ktorý bol použitý ich výrobe. História tkania prútia je vysledovať až do starovekého Egypta a je možné ju nájsť v artefaktoch, ktoré sa zachovali dodnes. Prútené koše napríklad obstali v skúške času, pretože prútená technika vytvára pevnú väzbu a materiály, ktoré Egypťania používali, pochádzali z prírodných zdrojov.

Štrukturálna spoľahlivosť techniky tkania prútia je jedným z dôvodov, prečo jej popularita nikdy nezmizla. Aký lepší spôsob, ako vyrobiť ľahký nábytok, ktorý dobre drží pokope a jednoducho sa prenáša, pretože je ľahký, by sa dal vymyslieť? Technika tkania je pre mnohých ľudí príjemným oživením, ktoré môžete oceniť v svojom bývaní a aj zariadení.

Prútený nábytok a prútené dekoračné predmety sú teda z prírodných materiálov, ako je ratan, čo je rastlina rastúca v pralesoch juhovýchodnej Ázie.Ratan je známy ako jeden z najsilnejších druhov dreva, aké vôbec existujú.

Silný ratan

Teraz už vieme, že z ratanu sa pletie prútený nábytok a bytové doplnky, ale čo sa teda ďalšieho vyrába z ratanu? Ratan je silný materiál, jeho drevo je veľmi ľahké a ohybné, a preto sa z neho vyrába predovšetkým väčší nábytok. Z ratanu je možné urobiť rám veľkého nábytku, napríklad skrine, ktorých dvere môžu byť z pleteného ratanu, teda vlastne prútené.Z ratanu sa vyrábajú tiež sedačky a kreslá a svoje uplatnenie našiel aj v podobe záhradného nábytku. Je to silný materiál, preto sa z neho môže vyrábať veľký nábytok, ktorý znesie záťaž a vydrží dlhé roky.

Medzi prúteným a ratanovým nábytkom teda vlastne nie je rozdiel, oba sú z jedného materiálu. Rozdiel je iba v technike spracovania. Tento nábytok nemôžete posudzovať len podľa toho, ako na prvý pohľad vyzerá alebo aké má vlastnosti. Prútený nábytok nemusí vyhovovať každému, rovnako ako ratan v bývaní.

Prútený nábytok aj ratan sa jednoducho udržujú a stačí ho po čase napríklad len znovu natrieť a vyzerá ako nový. Je avšak dôležité chrániť prútený nábytok, ktorý máte na záhrade či terase. Akokoľvek môže byť tkaný materiál nábytku pevný, dážď, slnko a nečistoty ho môžu časom poškodiť. A mokrý prútený nábytok sa bude pomaly poškodzovať.Za zlého počasia alebo v zime ho teda radšej zakrývajte. Pokiaľ si ale prútený, keďže ratanový nábytok kúpite do interiéru, nebudete ľutovať. Zažijete pocit voľnosti, ducha prírody a príjemnú energiu.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články