• News&Inspirations

aktualizované

S vaničkou alebo radšej bez nej?

S vaničkou alebo bez nej? Ako účelne vyriešiť sprchový kút. Sprchový kút je v kúpeľni nepostrádateľný. Pri jeho výbere musíme učiniť niekoľko rozhodnutí, ktoré ovplyvnia nielen vzhľad kúta, ale aj celej kúpeľne. Moderná bezvaničková verzia má rovnako ako klasická vanička svoje pre a proti. Poďme sa na nie pozrieť bližšie.

Komplet nowoczesnych nábytku do lazienki Combo 1 - grafit/MDF Čierny lesk Nábytok lazienkowe
 Komplet Combo 1 – grafit/MDF Čierny lesk

Asi najdôležitejšie rozhodnutie pri inštalácií sprchového kúta je, či zvolíte variantu s vaničkou alebo bez. Sprcha s priamym vstupom bez prerušenia priestoru vaničkou prospieva vzhľadu kúpeľne tým, že priestor podlahy nie je ničím zbytočne narušovaný. Zároveň je to vhodné riešenie pre ľudí, ktorí si budujú kúpeľňu dosť neskoro a v neskoršom veku bezbariérové riešenie skutočne ocenia. Hlboká vanička naopak zase môže nahradiť deťom vaňu. Rovnako dôležitá ako vanička, je tiež vhodná zástena.Všeobecne platí, že čím je jednoduchší, tým lepšie sa udržuje.Tu jednoduchá zástena walk in kúta je na údržbu ideálna, zatiaľ čo uzavretý kút s posuvnými dverami vyžaduje starostlivé čistenie drážok, ale zase omnoho lepšie zabráni rozstriekovaniu vody mimo sprchový kút.

WALK-IN – Čisté riešenie

Sklenené zásteny bez dverí neboli walk-in sú moderným poňatím sprchovacieho priestoru. V miestnosti vyzerajú úplneminimalisticky nielen vďaka čistej, jednoduchej sklenenej ploche, ale celkovo sú tvorené iba niekoľkými malýmikomponentmi a kúpeľňu tak nezaťažuje mnoho prvkov. Sú zároveň veľmi variabilné. Použiť ich môžete nielen v obývačke, ale aj do priestoru alebo klasicky do rohu. Rovnako ako štandardné sprchové kúty sú walk in zásteny vyrobené z kvalitného 8 mm silného bezpečnostného skla.Pokiaľ sú zaostarané špeciálnou povrchovou úpravou, ktorá zabraňuje usadzovaniu vodného kameňa, ušetrí čas pri čistení a údržbe skla.

Štvorec, obdĺžnik alebo rôznorodý atyp?

Na túto otázku vám najlepšie odpovie tvar alebo veľkosť kúpeľne, každopádne je možné vyberať z mnohých variant. Prvá voľba je medzi štvrtkruhovým prevedením a obdĺžnikovým, prípadne štvorcovým riešením.V kúpeľni, ktorá disponuje menšou veľkosťou sa lepšie hodí štvrť kruh, pretože ušetrí miesto.

Štvorcová a obdĺžniková varianta potom môže byť vhodná pri umiestnení vane práve vedľa sprchového kútu. U hranatých možností je možné potom vyberať medzi bezrámovým alebo rámovým prevedením, rovnako ako sú na výber posuvné, skladacie alebo klasické kyvné dvere. Minimálna veľkosť sprchového kúta by mala byť 80 x 80 cm. Avšak presprchovanie už je to na hrane komfortu.

Bezotokový žlab pre walk-in sprchové kúty

Minimalistický dojem pomôže v kúpeľni vytvoriť už spomínaný walk-in sprchový priestor, zároveň ho môže umocniť jeho inštalácia priamo na podlahu. A to v prípade, že dlažbu položíme po celej ploche kúpeľni. Kúpeľni to dodá eleganciu a opticky sa zväčší. Pri použití dlažby v sprchovom priestore je najdôležitejšie myslieť, že dlažba musí byť smerom k odtokovému žlabu mierne vyspádovaná.

Čo je dôležité u dlažby?

Podstatné je vybrať správny typ dlažby. Pre bezpečnosť v kúpeľni, kde chodíme na boso, je vždy nutné zvoliť protiskĺzovú úpravu.Bezpečný pohyb zaisťuje buď dlažba so špeciálnou protiskĺzovou glazúrou alebo dlažba s reliéfom, zdrsnením.Dlažba sama o sebe je veľmi odolným materiálom.Poradí si aj s agresívnejšími čistiacimi prostriedky, znesie mechanickou zážaž napríklad kolieskového kresla a bez problémov na nej môžete pravidelne umývať svojho domáceho maznáčika.

Všeobecne je ideálnym výberom dlažba z bieleho slinutého strepu, ktorý je menej nasákavý. Väčšou nasákavosťou je typický červený strep, ktorý v okolí žlabu môže viac absorbovať vodu a časom zmeniť farbu. To sa bielemu slinutému strepu nestane. Menšia nasiakavosť tým pádom zaisťuje dlhšiu životnosť.

Sprchová vanička nie je out

Variantným riešením vedľa vyspárovanej dlažby v kombinácií s odtokovým kanálikom je voľba sprchovej vaničky. Vyberať môžete zo štyroch druhov materiálov: liaty mramor, oceľ, keramika a akrylát. Môže byť položená na dlažbe alebo zapustená. Technicky je nutné upozorniť, že vanička zapustená do podlahy, rovnako ako varianta bez vaničky, vyžaduje odtokový sifón zabudovaný pod úrovňou podlahy.

Pre zabudovanie do podlahy sa najlepšie hodia vaničky z liateho mramoru, pretože ich výška je obyčajných 3,5 cm. U ostatných druhov nie je vhodné vaničky zabudovávať vzhľadom k ich výške, poprípade pretože je nutné usadiť vaničku na konštrukciu.Rovnako ako u ostatných zariaďovacích predmetov aj u sprchového kúta myslite na to, že vyberať je dôležité hlavne podľa toho, ktoré produkty sa vám páčia, budú dobre plniť funkciu, akú od nich očakávate, a v neposlednom rade vám pomôžu si pri sprchovaní oddýchnuť a relaxovať.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články