• News&Inspirations

aktualizované

Samolepiace tapety

Samolepiace tapety dokážu oživiť vašu kúpeľňu. Rozhodnúť sa pre tú správnu variantu samolepiacich tapiet do kúpeľne nie je vôbec jednoduché. Kúpeľňa musí byť najmä praktická, ale aj pekná na pohľad. Vďaka designu svojej kúpeľni môžete celkom zmeniť to, ako vyzerá. Vodeodolná tapeta do kúpeľne vám pomôže zmeniť jej vzhľad bez náročných stavebných úprav. Na úpravu povrchov stien sa vo vlhkom prostredí používajú špeciálne materiály. Tapety do kúpeľni majú inú povrchovú úpravu než tie, ktoré sa používajú v obytných miestnostiach. Lepia sa rýchlo, jednoducho a sú finančne dostupné. 

Kúpelňa OLIV 6 Biela/Čierny lesk Čierna Kúpelňa
Kúpeľňa OLIV 6 biela  

Samolepiace tapety do kúpeľne

Tapety určené do vlhkého prostredia kúpeľní majú povrch z vinylového materiálu, podobný ako obrusy, ktoré používame na záhrade. Na dotyk sú hladké. Tento typ tapiet je vhodný do kúpeľní, na toalety a do kuchyne. Nemajú absorpčný povrch a dajú sa umývať. Na stenu sa lepia špeciálnym lepidlom. Sú vhodné na umakart, sadrokartón, steny a umývateľné nátery. Majú veľmi dobrú kryciu schopnosť a pri použití na popraskané a krivé steny. Pre moderné kúpeľne alebo kuchyne sú veľmi vhodné vinylové tapety, ktoré sú skutočne kvalitné a navyše ultra odolnými tapetami proti nejakej námahe. Je možné na tapetu nechať tiecť vodu a nič sa jej nestane. Extrémna odolnosť týchto tapiet je zaistená vďaka PVC materiálu, ktorý sa používa pri výrobe vinylových tapiet na stenu. Tapety majú na dotyk pogumovaný povrch, práve táto vrstva zaisťuje odolnosť a pevnosť. S tapetami do kúpeľne jednoducho otapetujete aj také miesta, ako je napríklad priestor v kuchyni medzi linkou. Preto sú kúpeľňové tapety miestami označované tiež ako tapety do kuchyne.

Ako sa lepia tapety

Steny je nutné najprv poriadne vyčistiť, upraviť veľké nerovnosti vyrovnávacou hmotou, umakarty odmastiť, jemne zdrsniť povrch a odstrániť staré tapety a vodou rozpustné maľby. Povrch steny musí byť pevný a suchý, inak sa pod tapetou budú tvoriť plesne. Čerstvú omietku alebo stierku najskôr napenetrujte.

Lepenie tapiet

Na nesavý podklad, ako je sadrokartón, použite hustejšie lepidlo a nanášajte tenšiu vrstvu na tapetu aj stenu. Tapetu pritlačte rukami na stenu tak, aby nevznikli vzduchové bubliny a vyhladzujte od stredu ku krajom. Zvyšky lepidla ihneď odstraňujeme vlhkou stierkou alebo handrou. Na začiatku si vždy skontrolujte vzor, sérii a farebnosť. Vinylové tapety sú odolné aj voči striekajúcej vode. Môžu mať kvetinové a geometrické vzory alebo podobu imitácie dreva alebo kameňa. Tapety si môžete vybrať podľa dizajnu, ktorý by sa vám páčil alebo taký, ktorý by ste chceli prispôsobiť podľa dlažby či kúpeľňového vybavenia. Môžete si tiež vybrať viac minimalistické tapety, ktoré budú zjemnením pre výraznejšie skrinky alebo dlažbu.

Samolepky do kúpeľne

Môžete vytapetovať celú kúpeľňu alebo len jej časť, napríklad okolo umývadla. Samolepky do kúpeľne sú ideálne v prípade,  že chcete kúpeľňu rýchlo pozmeniť. Môžete si s nimi pohrať a vytvoriť osviežujúcu zmenu s jedinečnými vzormi a farbami. Samolepky sa vo väčšine prípadov dajú použiť aj opakovane.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články