• Štýle

aktualizované

Scandi boho štýl – módny trend tohto roku

Scandi boho je štýl, ktorý si v tejto sezóne získal naše srdcia. Vďaka eklektickému spojeniu dvoch zdanlivo odlišných štýlov dokonale zapadá do súčasných trendov interiérového dizajnu. Škandinávsky minimalizmus a jednoduchosť vo spojení so vzormi inšpirovaným kultúrou hippies a umenia je kombináciou, ktorá uchváti a robí interiéry jedinečnými. Ako zariadiť estetický a harmonický interiér v štýle scandi boho? Pripravili sme pre vás niekoľko tipov a inšpirácií.

V tomto článku sa dozviete:

  • Čím sa vyznačuje scandi boho štýl?
  • Aké dekorácie a nábytok sa hodia k scandi boho štýlu?
  • Ako zariadiť obývaciu izbu v scandi boho štýle?

Scandi boho – charakteristika štýlu

Pri výbere zostavy nábytku do obývačky a ďalších miestností, ako aj konkrétnych farieb a doplnkov sa vždy snažíme vytvoriť súladnú kompozíciu na základe jedného štýlu interiéru. Čo ak spravíte krok dopredu a vytvoríte eklektické usporiadanie? Škandinávsky štýl je v našich domácnostiach prítomný už niekoľko rokov a stále nestráca na obľube. To všetko vďaka nadčasovému charakteru, ktorý sa prejavuje v láske k jednoduchosti, funkčnosti a minimalistickému prístupu k dekoratívnosti interiéru. Interiéry v tomto štýle tiež potešia útulnosťou vďaka kombinácii rôznych odtieňov bielej a šedej so zemitými farbami a prírodných materiélov, ako je drevo a kameň. Na druhej strane se štýl boho vyznačuje jemnosťou vzorov, farieb a útulných interiérových textílií. Kombinácia týchto dvoch zdanlivo odlišných trendov dizajnu vyústila do štýlu scandi boho. Základom je šikovná kombinácia minimalizmu a funkčnosti s intenzívnymi farbami, originálnymi vzormi a exotickými motívmi. Takéto interiéry sú veľmi útulné, prijemné a dokonale zapadajú do súčasných trendov v dizajne.

rattanowe krzesła boho

Dekorácie v Scandi boho štýle

  • Prútené koše a kvetináče
  • Prútené a ratanové stoličky alebo kreslá
  • Vankúše a podložky s etnickým vzorom
  • Keramické misky a vázy
  • Retro a vintage ozdoby
  • Makramé alebo koberce kelímy
  • Drevené pláty
  • Plagáty s etnickými a exotickými motívmi
  • Rodinné suveníry
  • Textílie vyrobené z bavlny, vlny a ľanu
stolik kawowy scandi boho rattan

Príroda je základ

Scandi a boho štýly spája niečo dôležité. Je to o pripútanosti k prírodným materiálom a textúram, ako aj o inšpirácii čerpanej z prírodného sveta. Drevo, prútie, ľan, bavlna a ratan sú základom pre výber nábytku a doplnkov v oboch štýloch. Tento spoločný menovateľ znamená, že zdanlivo rôzne štýly sa môžu navzájom krásne harmonizovať. Farebná paleta, ktorá je primárne založená na zemitých tónoch, má v štýle scandi boho značný význam. Tu budú rozhodujúce prírodné hnedé, béžové, šedé, teplé krémy a pastely. Celok je možné zlomiť zelenými a tmavomodrými odtieňmi, ako aj farbou horčice. Tlmené farby škandinávskeho dizajnu sú skvelým pozadím pre farebné doplnky inšpirované boho. Pri vytváraní úpravy v štýle boho sa snažíme byť bližšie k prírode. Čo znamená vybrať si prírodné materiály a vniesť do interiéru veľké množstvo zelených rastlín v kvetináčoch. Nábytok v škandinávskom štýle, drevený nábytok alebo minimalistické súpravy v matnej bielej farbe budú dokonalým zázemím pre vzorované doplnky a textílie v boho štýle.

Obývacia izba v scandi boho štýle

Obývacia izba je centrum rodinného a spoločenského života. Mala by byť teda usporiadaná útulne a zároveň prakticky. Najdôležitejšie je, aby jej usporiadanie bolo štýlové a nábytok do obývačky by mal poskytovať najvyšší štandard pohodlia. Preto by mala byť sedačka alebo rohová pohovka vysoko kvalitná a zároveň efektne ladiť so štýlom. V ideálnom prípade by mal byť nábytok určený pre oddych dizajnovo jednoduchý a minimalistický na vysokých drevených nohách, ktoré mu dodajú ľahkosť. Bude ozdobená útulnými vankúšmi rôznych farieb a odtieňov, zdobené strapcami alebo korálkami a pokryté etnickými vzormi. Pri gauč si vyberte jednoduchý konferenčný stolík vyrobený z dreva a kovu natretého na čierno. Závesné kreslo v podobe vrkoča alebo látkovej hojdacej siete bude skvele vyzerať vo veľkej obývačke. Do obývačky v štýle scandi boho sa tiež bude hodiť vzorovaný koberec.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

5 z 1 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články