• Štýle

aktualizované

Šedá farba

Potlačená farebnosť je veľkým trendom súčasných interiérov. Nech vezmeme do úvahy narastajúcu obľúbenosť dreveného dekóru, ktorá farebnosťou práve  nehýri, alebo módnu vlnu industriálneho štýlu, ktorý si obľubuje v surovosti továrnych halách a iba účelného vybavenia. A potom betón, ktorý sa derie doslova do všetkých priestorov. Nie je divu, že šedá je zrovna v kurzu. 
Betón aj na nábytku
Betónová stierka do kúpeľní prenikla už dávno ako plnohodnotná náhrada kachličiek. Ale pokiaľ túžite po klasickejšom poňatí, nechajte obklady na stenách a betón si doprajte na kúpeľňových skrinkách. Vzhľadom k vlhkému prostrediu, ktoré je s kúpeľnou všeobecne najviac spojované, je betónový laminát tou ideálnou voľbou pre kúpeľňový nábytok, pretože je voči útokom vody imúnny. Šedá farba je farba vhodná aj pre nejaké zaujímavé a výrazné kombinácie do všetkých miestností v interiéri, je len na vás ako sa rozhodnete ju skombinovať. Interiér bude vo všetkých prípadoch vyzerať skvelo a zaujímavo.

Šedé dvere?  Prečo nie?!
Dvere nemusia byť len biele. Šedé jedinečne doplnia moderný minimalistický priestor. Uvíta ich každý, komu nebol do vínku daný cit pre farby a nezvládne zladiť všetky farebné detaily interiéru.  Šedá sa uplatní aj na dekóru sklenených doplnkov. Napríklad tak obľúbené pieskovanie má ľahký nádych holubej šedi a do interiéru vnesie krehkú eleganciu. Pieskované sklo patrí k tradične najobľúbenejším variantám interiérového skla. Pieskovanie má ľahko šedo biely nádych a ten je v kombinácií s čírym sklom naozaj nadčasovou záležitosťou pre akýkoľvek interiér.
Sklenené dvere vkusne doplnia zárubne s hliníkovou konštrukciou. K šedým dverám jednoznačne patrí aj kovanie v rovnakej farbe! Dokonale splynie a podporí celok, bez toho aby na sebe zbytočne strhával pozornosť. Biele steny a čierne doplnky a čím to všetko máme spolu doplniť? Šedý nábytok je správnou voľbou pre tak obľúbený severský štýl rovnako ako minimalizmus. Ani v jednom prípade nesmú chýbať bláznivé farebné akcenty. Ide o odtieň ktorý sa dobre kombinuje s čímkoľvek, pokiaľ šedú zvolíme na nábytok, je možné ho spojiť s akýmkoľvek ďalším farebnejším výrazným vybavením interiéru, alebo drobnými doplnkami v bláznivých farbách. Šedá je nielen designová, ale v niektorých prípadoch dokáže byť veľmi funkčný. Ak si zvolíte pre vonkajšie tieniace látkové rolety screen šedú farbu, tak nikdy nebudete mať z interiéru čiernu tmavú miestnosť. V tomto prevedení totiž rolety odrážajú teplo, ale svetlo prepustí, aj keď budú zatiahnuté.
Veľa ľudí sa domnieva, že je šedá farba nudy a chladu, že sa skrátka nehodí pre interiér domácnosti. Nie je to však pravda! Šedá je neutrálna farba, ktorá dáva priestor pre vyniknutie charakteru domu alebo bytu v takej miere, ako žiadna iná. Hoci sa to zdá neuveriteľné, neexistuje farba, ktorá by sa so šedou nedala skombinovať. Vytvorte si elegantný, moderný alebo farebný domov jedna dve – šedá vám v tom pomôže.
Spálňa. Pre vhodnú výmaľbu izby, môžete šedú zmiešať so svetlejšími farbami, napríklad bielou alebo slonovinovou. Voliť môžete aj medzi ružovou a dať tak spálni neuveriteľne hrejivý a jemný design. Čistá a útulná spálňa? Jedine v kombináciách šedej. Pokiaľ chcete, môžete venovať stene u čela postele tmavšie odtiene šedej či striebornej. Dodáte tým jemný opar interiéru a zameriate pozornosť na vašu posteľ.
Kúpeľňa. Máme za sebou spálňu, šedú je možné však aplikovať aj pre kúpeľne a to v rôznych odtieňoch. Výsledok je moderný, sofistikovaný a elegantný. Obývací pokoje. Použití šedé je v obývačke ideálnou voľbou a naozaj trendy. Vytvorte pre seba a svojich hostí útulné a hrejivé miesto k posedeniu. Jedine so šedou dosiahnete moderného a zároveň štýlového interiéru. Táto farba sa najlepšie kombinuje práve v obývacej miestnosti– dajte jej módny kabát, rustikálny štýl alebo vintage výzor.
Kuchyňa. Šedá farba je veľmi užitočná, obzvlášť pokiaľ túžime po modernom vzhľade kuchyne. Skúste mix najrôznejších odtieňov alebo ju vylaďte príslušenstvom. Výsledný efekt bude naozaj elegantný a plný pohody.
 
Šedá farba je rovnako ako biela a čierna farbou neutrálny. Tiež je farbou zabudnutou, pretože len málokoho napadne si vymaľovať steny v byte na šedo. Niet sa čomu čudovať, sama o sebe je šedá farba smutná, nudná a depresívna. V správnom odtieni a v kombinácií s pestrými farbami však vyzerá veľmi elegantne a štýlovo.
Šedá, ktorá vzniká spojením čiernej a bielej, je jednou z najuniverzálnejších farieb a je možné ju bez obáv použiť aj v interiéru. Mnohí si však pod šedou farbou vybavia nevýraznosť. Šedá farba nevyvoláva žiadne špeciálne emócie, ale práve preto je v interiérovom designu nezabudnuteľnou farbou.
Zápory šedej farby
Vzhľadom k tomu, že je šedá farba veľmi nenápadná a nevýrazná, je pre mnohých nezaujímavá a absolútne zbytočná. O šedej sa naviac tiež hovorí, že je farbou smútku, chudoby, nerozhodnosti a opatrnosti. Pokiaľ by ste s ňou vymaľovali pokoj, pravdepodobne by ste sa v ňom necítili príliš dobre a depresie by na sebe nenechala dlho čakať.
Tým najdôležitejším u šedej farby je, vybrať jej správny odtieň. Aj šedú je možné namiešať vo svetlejších či tmavších odtieňoch. Vhodnosť použitia konkrétneho odtieňa závisí vždy na prostredí, do neho je určená. Pokiaľ sa nám šedú farbu podarí správne vybrať, bude interiéru dodávať šmrnc. Šedá je však najmä farbou doplnkovú a nemala by preto v interiéru prevládať. Pokiaľ chceme použiť šedou farbu na steny, mali by sme zvoliť skôr svetlejší odtieň a aj ten aplikovať iba na menšie plochy. Miestnosť by inak mohla pôsobiť zachmúrene, tmavo a stiesnene.
Vždy avšak záleží na konkrétnej miestnosti. Napríklad v obývacej izbe môžu veľmi impozantne vyzerať napríklad dve protiľahlé šedé steny kombinované s inou, napríklad pastelovou farbou na zvyšných stenách. Šedá by skrátka mala byť farbou kontrastu, k jej svetlejšiemu a jemnejšiemu odtieňu sa hodí intenzívnejšie a sýtejšie farby, k tmavšiemu odtieňu potom zase tie svetlejšie.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články