• News&Inspirations

aktualizované

Sedacia súprava a jej výber

Sedacia súprava je kusom nábytku, ktorý s nami bude dlhšiu chvíľu. Zažije naše radosti a starosti, vyhrané športové zápasy alebo odpočinok pri dobrom filme. Budú na nej vystrájať vaše deti, pre ktoré bude skôr nejakým zábavným miestom na sedenie. Posedíte na nej s partiou svojich priateľov, alebo častokrát prespí nejaká vaša rodina. Budete na nej len tak ležať, snívať o krásnych veciach a plánovať svoju blízku budúcnosť. To je len zlomok situácií, ktoré napovedajú o tom, že nákup novej pohovky dopredu musíte premyslieť a tiež uvažovať o možných detailoch, ktoré by nejako ovplyvnili jej používanie. Totiž vedľa toho, koľko stojí a akú má farbu, by ste mali zvážiť aj iné pohľady. Aké? Na to vám môžu odpovedať predovšetkým interiérový odborníci, ktorí majú skutočný prehľad vtom, aké sú trendy v bývaní a čo skutočne potrebujete. 

Modulová rohová sedacia súprava Harmony III - Látka veľký Rohová sedacia súprava podkowa
Modulová rohová sedacia súprava 

Ste zvyknutí na sedačke často jesť?

Keď vyberáte novú sedaciu súpravu, dobre si premyslite jej hlavnú úlohu. Iná sedačka sa hodí do obývačky, iná do pracovne. Líšia sa od seba svojim vzhľadom, tak aj použitými materiálmi a ich kombináciami, a tých je skutočne veľa. U rodín s deťmi vyhrávajú väčšinou poťahy, ktoré sa dajú dobre umývať. Otázku čistenia by ste mali riešiť vtom prípade, že ste zvyknutí na sedačke obedovať alebo večerať. Pokiaľ áno, potom sa doporučujú látky, ktoré sa dajú dobre udržovať a majú špeciálnu Aqua clean úpravu, veľmi diskutovanou je stále koža. Tá sa hodí do kancelárie aj do moderných domovoch a ako materiál je skrátka zaujímavá pre väčšinu ľudí. Lenže nie každému môže byť koža príjemná. Skúsenosti mnohých ľudí napovedajú tomu, že veľa krásnych kožených sedačiek skončí nakoniec prikrytých dekou, pretože v zime neprehreje a v lete sa na nej človek lepí, a to nie je každému príjemné. Preto vždy sa odporúča, aby ste si vybraný materiál, a to akýkoľvek, vždy vyskúšali a mali prehľad o tom, ako vám vyhovuje. Referencie z internetu sú dôležité, ale každý materiál by ste si mali dopredu osahať. Práve preto si vyberajte sedačku z materiálu, ktorý dobre poznáte.

Dvakrát meraj, predovšetkým seba

Možno vás ani nenapadne, ako dôležité je, kto na sedacej súprave bude často sedieť. Nejde nám teraz o prieskum charakterov vašich rodinných príslušníkov, ale čisto o ich rozmer. Keď kupujete nový gauč, pamätajte na výšku osôb. Sedačka by nemala byť ľuďom krátka alebo dlhá. To otestujete tak, že sa pohodlne usadíte a pod kolenami by vás nemalo nič tlačiť, alebo naopak zase chýbať.

Gauč na príležitostné prespávanie

Veľa ľudí chce, aby sa na sedacej súprave mohol ktokoľvek vyspať, keď to bude naozaj potrebné. V takom prípade sa určite orientujte na rozkladacie pohovky, z ktorých máte veľa možností výberu, čo vás určite tiež poteší. Pokiaľ rozkladací gauč vôbec nechcete, dobrým riešením pre spanie je, keď k nemu priložíte šikovnú taburetku a nezabudnite tiež na kvalitný poťah! Na ten určite myslite, pokiaľ bude mať vaša sedačka účel aj na prespávanie. Ochráňte poťahovú látku vhodným chráničom, ktorým nemyslíme prestieradlo. Každý sa v noci prirodzene potí a tak je fajn, keď zostane pohovka čistá a dlhšie pekná. 

Čím a ako môžete doladiť sedaciu súpravu?

Možností je naozaj veľa, ale ak vám zostane miesto, určite sa poobzerajte po nejakom zaujímavom kresle. A vôbec sa nebojte iných farieb či vzorov, naopak. Experimentujte, nech to stojí za to, ale nech ste to stále vy. A ešte jedná dobrá rada na záver: každá pohovka si zaslúži dobré nasvietenie. Pri slove ušiak sa všetkým hneď vybaví pohodlné robustné kreslo. A kto by také nechcel mať u seba doma? Vysoké opierky zaručujú pohodlné sedenie a masívne konštrukcie značia dlhú živostnosť. Ušiak môže doplniť sedaciu súpravu o ďalší sedací priestor v miestnosti alebo sa môže stať samostatne stojacou dominantou napríklad pracovne. Ušiak sa vyrába ako v klasickom dizajne, ktorý je inšpirovaný starými časmi alebo aj v modernom elegantnom tvare, ktorý je prispôsobený nejakému skvelému modernému prevedeniu.

Veľká rodina ocení priestor a variabilitu

Pokiaľ je vás doma viac a domácnosť obývajú aj deti či domáce zvieratká, tak rozhodne potrebujete viac miesta, aby sa všetci mohli kedykoľvek, hoci aj naraz pohodlne usadiť. V takom prípade sa vám bude hodiť priestornejšia pohovka, ktorá znesie aj väčšiu záťaž – čo oceníte hlavne vo chvíli, kedy sa na nej deti pustia do hrania a vankúšovej bitky. Mäkká vankúšová sedacia súprava by mala takéto zadanie dokonale splňovať. Skvelým tipom je hlavne v prípade, že na sedačke predovšetkým ležíte a odpočívate – je dôležité, aby bola sedačka tiež pomerne hlboká a pevná alebo variabilná sedacia súprava, by vám rozhodne mala poskytnúť veľa možností jej usporiadania. Vybrať si môžete z viacerých možností tuhostí sedákových vankúšov a hĺbka sedu vám tiež poskytuje rozličné možnosti, toho ako si môžete vybrať tú ideálnu sedaciu súpravu. Zatiaľ čo menší ľudia ocenia posedenie, tí vyšší naopak hlbšiu variantu sedačky, ktorá im poskytne skutočnú oporu a pohodlné sedenie. Vďaka väčšiemu priestoru, ktorý ponúkajú mnohé sedačky sa naviac vaša návšteva aj v pohode vyspí a bude môcť ostať celú noc.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články