• Štýle

aktualizované

Sedacia súprava ako dominantná časť celej miestnosti

Sedacia súprava je zvyčajne dominantou celej obývacej miestnosti. Preto jej výber dobre zvážte. Chystáte sa práve nejakú kúpiť? Poďme si priblížiť aspoň základné kritéria, ktoré by ste mali pri voľbe vhodného modelu vziať do úvahy.

Rohová sedacia súprava z elektrycznie wysuwanym siedziskiem Plaza XL Rohová sedacia súprava elekrtyczny
Rohová sedacia súprava 

Účel použitia sedačky

V prvom rade premyslite účel použitia. Sedačka je na sedenie. To je jasné, ale podstatné je zvážiť, koľko osôb bude na nej sedávať. Podľa toho zvolíte vhodnú veľkosť. Samozrejme pri rozhodovaní o tomto parametre je nutné vychádzať rovnako z dispozície miestnosti. Zohľadnite aj to, že pred sedačkou musí byť dostatočný priestor pre chodenie. Pokiaľ u vás často niekto prespáva, bude pre vás vhodný rozkladací model. Nedostatok miesta môžete pre zmenu vyriešiť sedacou súpravou s úložným priestorom. Za zváženie stojí tiež to, ako výrazným prvkom v miestnosti nábytok bude. Zvyčajne tvorí jej dominantu, ale nemusí to tak byť vždy.

Ďalšie kritéria výberu

Pri výberu tej správnej sedacej súpravy zohľadnite aj ďalšie kritéria, predovšetkým:
tvar: Aj tu je nutné vychádzať nielen z vašich predstáv a počtov členov domácnosti, ale tiež z priestoru. Ak máte málo miesta, musíte viace premyslieť jeho efektívne využitie. Vhodné sú rohové sedačky. Vďaka ním využijete aj miesto, ktoré by inak zostalo ľadom. Vo veľkých priestoroch naopak pekne vynikne sedačka do U. Dopraje vám dostatok pohodlia a vyzerá dobre. Klasikou je I, alebo si necháte vyrobiť nábytok na mieru?
materiál poťahu a farba: Poťahovým materiálom môže byť koža, umelá koža, textíl atď. Čo sa páči vám? Než sa však necháte uniesť svojim vkusom, vezmite do úvahy váš životný štýl, respektíve členovia domácnosti. Ak máte psa alebo mačku, nie je vhodné zvoliť kožu, ktorú by mohli zvieratá poškrabať. Pre malé deti nie sú zase vhodné svetlé farby. Celkovo bude najlepšie zvoliť umývateľný poťah alebo taký, ktorý sa dá zo sedačky dať dole.
celkový design: Vychádzajte z celkového vzhľadu vášho domova. Uprednostňujete klasický, či moderný nábytok? Celkovo môžete mať interiér zariadený v rôznych štýloch – Provencia, rustikálny, ultramoderný, škandinávsky atď.
pohodlnosť: Pre starších ľudí je praktickejšie vyšší nábytok uľahčujúci posadzovanie sa aj dvíhanie. Nižšiu sedačku ocenia zase rodiny s malými deťmi (sami si na ňu vylezú). A vyhovuje vám viac tvrdšie alebo mäkšie sedenie? Najlepší je, keď si sedaciu súpravu vyskúšate.
konštrukcia: Je rôzna a určite sa o ne zaujímajte. Určuje kvalitu výrobkov. Konštrukcia môže byť z plastu, mäkkých či tvrdých drevín, z ocele a rôzna je aj výplň. Zaujímajte sa o spôsob upevnenia. Pozor na zlepenie. Zvyčajne nevydrží dlhú dobu.
cena: Sedačky sa vyrábajú v širokom cenovom rozpätí. Preto si dopredu vymedzte, koľko do výrobkov chcete investovať. Cena by nemala prekročiť váš limit, aby ste nemali niečo, čo vás finančne zaťaží a stiahne z rozpočtu.
výrobca a predajca: Zistite si niečo viac o firme, od ktorých chcete nakupovať. Vhodné je osloviť výrobcu a predajcu v jednej osobe, samozrejme najlepšie takého, ktorý svojej práci rozumie a dokáže vám poradiť.
Pokiaľ nemáte izbu pre hostí, oceníte funkciu naviac – možnosť rozšíriť sedaciu súpravu s lôžkovou časťou. Taká dočasná posteľ poslúži príležitostným prespaním. Rozkladaciu sedaciu súpravu využijete aj v menších bytoch, kde potrebujete mať čo najviac multifunkčného nábytku. Dobrú službu vám urobí aj úložný priestor, v ktorom môžete ukryť doplnkové spálňové prádlo, vankúše či deky, prípadne menej používané sezónne veci.
Pri voľbe typu sedacej súpravy sa riaďte štýlom, v akom sa chystáte zariadiť celý interiér. Milujete útulný vidiecky, striedmy škandinávsky alebo kvetinový romantický štýl? Niekedy nie je na škodu vsadiť aj na odvážnejší eklektický mix, napríklad na kombináciu moderného nábytku a sedačky vo vintage štýle, vyžaduje to však oko skúseného designéra. Moderné sedacie súpravy skrášlia interiér jednoduchými minimalistickými líniami, luxusné sedacie súpravy budú vyhovovať najmä náročnejším užívateľom – sú objemnejší a v miestnosti naozaj vyniknú. Nebudete sa tak musieť báť toho, že by vám niečo nevyšlo.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články