• Štýle

aktualizované

Severský štýl v rôznych kombináciách

Okúzlil vás severský štýl? Vsadili ste na správnu kartu! Interiérový svet už nejakú dobu podlieha vplyvom severského životného štýlu. A je takmer jedno, či je označovaný ako scandi, nordic, hygge alebo lagoom. Základom sú prírodné materiály, moderný čistý design, praktickosť a predovšetkým útulnosť. Všetko je v rovnováhe s príjemnou atmosférou a prírodou. Z farieb dominujú neutrálne svetlé tóny a modré odtiene mora. A zostáva už len pridať kožušiny, vlnené plédy ideálne s nórskym vzorom, ktorý sa skvelo vyníma tiež na jedálnom servisu či kuchynských textíliách.

Komplet nábytku Briks VII nábytok do obývacej izby
Komplet nábytku Briks VII

Design pre spokojný život

Designový interiér nie je v žiadnom prípade o tom, že sa snažíte zapôsobiť na svojich susedov tým, že vlastníte kúsok zariadenia od svetoznámeho návrhára. Pekne a útulne vybavený dom či byt má predovšetkým slúžiť svojim obyvateľom, malo by sa im v ňom dobre žiť, mal by v ňom vládnuť súlad a veci by mali byť plne funkčné. A to všetko celkom splňuje vybavenie v severskom štýle.

Doprajte si originálny experiment

Severskí obyvatelia sa neboja experimentov nového so starým. Skúste to teda ako oni a vymeňte pár stoličiek u jedálneho stola za nové kúsky v ikonickom štýle s drevenými šikmými nohami a zaobleným sedákom. Vpusťte si do bytu aj trochu moderného designu, napríklad v podobe závesného tienidla s kubistickým nádychom. Okrem dreva je typický tiež kov, najčastejšie použitý na lampách a svietidlách evokujúcich prístavné osvetlenie, ďalej potom keramika, sklo alebo dokonca bambus. Je pravda, že designový štýl býva bohužiaľ dosť drahý. Ale možno si predsa len nejaký ten štýlový kúsok zaslúžite, čo myslíte? Oni tie lacnejšie a menej kvalitné napodobeniny vám značkovú vec väčšinou nenahradí. Možno sa vám zdá, že na prvý pohľad nie je vidieť žiadny rozdiel, ale verte, že na druhý a tretí už áno. Existuje medzi nimi totiž jeden dôležitý rozdiel. Kopírovaný produkt nikdy nebude mať tak kvalitné materiály a prevedenie, aby vám vydržal veľa rokov. Keď totiž investujete napríklad do modernej designovej lampy, bude vám slúžiť celý život a raz si ju vystavia ako vzácnu starožitnosť vaše vnúčatá.

Láska k svetlu

Všetci vieme, že atribúty typickými pre severský interiér sú biele steny a nábytok z dreva v prírodnom odtieni. Samozrejme, to je trochu klišé, pretože aj v škandinávskych bytoch a domoch nájdete veľa farebných doplnkoch. Faktom ale zostáva, že jednoducho obyvatelia severských štátov bielu milujú. Snáď preto, že im chýba dostatok denného svetla, snáď preto, že im pripomína čerstvo napadaný sneh, ktorého si dosýta každý rok užívajú. Umocnia to rôzne druhy svietidiel a nepostrádateľné sviečky a lucerny.

Škandinávska rovnováha

Severské národy si potrpia na útulné domovy. A že sa im to darí, o tom svedčí pohľad do ktoréhokoľvek interiéru v štýlu scandi. Vedia dôvtipne využiť dekóru dreva a majú cit pre správne vyváženie bielej a čiernej. Potrebujú totiž, aby ich byt nepôsobil ani príliš studene ani príliš temne. Preto sa naučili pracovať s čiernou a bielou tak, že vytvárajú síce príjemný kontrast, takže interiér nepôsobí nudne a fádne, ale nič neženú do extrému.

Kde sa vzala modrá?

Ako väčšina ľudí aj severské národy milujú leto, slnko, piesočnú pláž a teplé more. A to je zrejme dôvod, prečo sa v ich interiérových aranžmá objavuje modrá farba. Funguje ako príjemná spomienka aj ako túžba po ďalšej dovolenke v južných prímorských letoviskách. Na severe je málo svetla. Preto ho majú všade v interiéri, a to pomocou svetlých neutrálnych farieb. Biela (tej rozhodne potrebujete najviac), béžová, svetle šedá. Nie je to pre každého, ale severský štýl si žiada absenciu záclon, alebo aspoň s nimi šetrí. Takže vynechajte bohato zdobené, riasené látky na oknách. 
Severský ladený interiér má pôsobiť ako otvorený vzdušný priestor bez zbytočných priečok a tmavých zákutí. Väčšie zosvetlenie miestnosti podporia tiež zrkadlá. Aj keď je škandinávsky štýl jednoduchý, nie je rozhodne strohý alebo prostý detailov. Venujte svoju pozornosť najmä textíliám a nebojte sa ani pletenín alebo ľanové priadze. Úplne zásadné je použitie dreva. Na severu ho majú dostatok, a tak sa podieľa na interiéru veľkou mierou. Vykašlite sa na všetky imitácie a nechajte vyniknúť krásnu štruktúru a teplotu tohto tradičného materiálu. Súznenie s prírodou je pre nech veľmi dôležité. Interiér postavený na využití skla vás v mrazoch veľmi nezahreje. Radšej vsaďte na útulnosť prírodných materiálov, ktoré dodajú bytu na organickosti.
V škandinávskom interiéri nájdeme často nábytok a doplnky z kože alebo kovu. Taká krásne kovaná posteľ dodá vašej spálni na romantike. Nebojte sa kombinovať. Tento štýl je síce čistota sama, ale pokiaľ jednoduché línie doplníte napríklad vintage kúskami, dosiahnete dokonalého efektu. Ďalej potrebujete číre vázy naplnené kvetmi alebo suchými vetvami, veľa foto rámčekov a tiež veľa sviečok! Aj keď prevláda biela a tóny zasneženej krajiny, skúste túto svetlú neutrálnu rapsódiu rozbiť detailom z výraznej farby! Super bude červená, žltá alebo tyrkysovo modrá!
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články