• News&Inspirations

aktualizované

Škadinávsky štýl – kúpeľňa, doplnky

Škandinávska kúpeľňa je jednoduchá a krásna. Hlavným znakom sú biele obklady. Škandinávsky štýl si u nás v posledných rokoch získal popularitu. Aj vy ste podľahli jeho kúzlu a chcete si v ňom zariadiť svoj domov? Potom iste nevynecháte ani kúpeľňu, pre ktorú je severský design vďaka svojej čistote a jednoduchosti priamo ideálna. Severskú atmosféru navodia správne zvolené obklady, dlažby a doplnky. Ako základ zvoľte bielu farbu obkladu, ktorú oživíte dlažbou s dekorom dreva a bude to správna voľba.

 Komplet nábytku Briks III sektorová obývacia stena
Komplet nábytku Briks III 
Kúpeľňa v škandinávskom štýle je skutočne nádherná. Pôsobí veľmi pokojným, ležérnym a harmonickým dojmom a ani po rokoch vás neprestane baviť. Relax si v nej budete užívať každú minútu. Severania to na poli nadčasových a jednoduchých interiérov skutočne vedia. Málokto si vie s detailmi pohrať lepši než oni. Vytvoriť škandinávsku kúpeľňu pritom vôbec nie je nič zložité. Dôležité sú predovšetkým obklady a dlažby, ktoré najlepšie podtrhnú severského ducha kúpeľni. Zladiť ostatné doplnky potom už bude úplne jednoduché. Kúpeľňa v škandinávskom štýle je veľmi modernou a nadčasovou záležitosťou pre interiéri, ktoré si chcú udržať svieži dizajn a moderný vzhľad.

S bielym obkladom vnesiete do kúpeľni dostatok svetla

V severskej kúpeľni hraje hlavnú úlohu predovšetkým biela farba. Obyvatelia severu Európy si dávajú veľmi záležať na tom, aby svoj interiér, vrátane kúpeľni, veľmi osvetlili. Je to preto, že vonku majú po väčšinu roka málo svetla, a tak sa snažia vniesť ho v čo najväčšej možnej miere do svojich domovoch.
Kúpeľňu doslova rozsvieti biely obklad vo formátu 30×60 cm. Na lesklom povrchu moderných obkladov sa odráža svetlo a interiér kúpeľne tak bude pôsobiť vzdušne a príjemne. Čistá biela je v škandinávskych kúpeľniach hlavnou farbou, Severania však nikdy nezostávajú iba u tejto jednej farby. Doplňujú ju svetlými a decentnými farbami – béžovou, krémovou, svetlo hnedou alebo šedou. Skúste biely obklad oživiť mozaikou v jednej z doplnkových farieb a výsledok bude stáť za to.

Moderné obklady sa nebojte kombinovať s rustikálnymi

Škandinávci vedia pekne zariadiť nielen moderné, ale tiež vidiecky ladené kúpeľne. V nich je veľmi obľúbený tradičný motív obkladov v tvaru tehličiek, ktoré podtrhujú vidiecky ráz kúpeľne. Typickým kontrastom v severských interiéroch je kombinácia moderných akcentov s rustikálnymi. Vôbec sa toho nebojte a skúste to s tehličkovým obkladom.
Zvoľte základnú bielu farbu tohto obkladu a tu a tam ho jemne oživte rovnomenným obkladom v čiernej, červenej alebo modrej farbe. Práve tieto doplňujúce hravé farebné akcenty obkladov sú v Škandinávii veľmi obľúbené. Keď ich rozmiestnite len veľmi striedmo, jemne narušíte svetlú monotónnosť a vašej rustikálne ladenej škandinávskej kúpeľni dodáte moderný šmrnc.

Drevenou  podlahou poukážete na súlad s prírodou

Chcete, aby vaša škandinávska kúpeľňa bola úplne dokonalá? Potom nezabudnite na drevo, ktorým sa v interiéroch na severu Európy naozaj nešetrí. V lesoch všade okolo ho majú dostatok a jeho využitím v interiéroch poukazujú na súlad človeka s prírodou. Pre severský štýl sú teda typické drevené trámy na stenách a podlaha z dreva vo svetlých farbách. Lenže v škandinávskej kúpeľni by pravé drevo kvôli vlhkosti trpelo.
Použite preto dlažbu v designu dreva, ktorá sa výborne udržuje a má natoľko prepracovaný design, že ju od pravého dreva nerozoznáte. Nebývalou útulnosť a eleganciu vašej severskej kúpeľni dodá keramická dlažba v vzhľade prírodného dreva v bielej či béžovej farbe. Pre umocnenie severského efektu môžete použiť túto dlažbu aj na časť steny. Zaujímavým príkladom tohto riešenia môže byť moderná kúpeľňa v šedých farbách.

Doplnky? Voľte prútené koše alebo geometrické vzory

Neoddeliteľnou súčasťou škandinávskych kúpeľní sú nepriehľadnuteľné doplnky. Práve vďaka ním získa vaša severská kúpeľňa na osobitosti. Aj tu je kladený dôraz na spojitosť s prírodou. Hojne využívané sú umelé kožušinové predložky, poličky a ďalšie úložné priestory v vzhľade dreva alebo prútené koše na prádlo. Háčiky a vešiaky môžu byť z kovu a do svojej kúpeľni v škandinávskom štýle skúste pozvať tiež geometrické vzory. Použijete rovnaký alebo podobný vzor na uterákoch, téglikoch na kefky alebo košíkoch na kozmetiku. Vaša severská kúpeľňa bude nielenže praktická a účelná, ale zariadená aj s citom pre design a zmyslom pre detail.

Dôležité sú aj kvetiny. Naaranžujte ich do vázy

V škandinávskej kúpeľni nezabudnite ani na ďalší dôležitý prvok – kvetiny. Aspoň do jednej čírej sklenenej vázy naaranžujte suché vetvičky či kvetiny. V kúpeľni v škandinávskom štýle by rozhodne nemali chýbať tiež sviečky a svietniky z kovu či dreva. Veľkým zrkadlom kúpeľňu opticky zväčšíte a dodáte jej dostatok svetla.
A rady na záver? Nešetrite svetlými farbami obkladov a dlažieb a dekorom dreva. Nebojte sa ani výrazných farieb obkladov, ale vždy zvoľte len jednu a s mierou. Veľmi si dajte záležať tiež na výberu doplnkov. Stačí ich pár, ale musia byť kvalitné. A vaša kúpeľňa rázom získa tú skutočnú severskú atmosféru!
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články