• News&Inspirations

aktualizované

Sklenené dekorovanie v interiéri

Nábytok zo skla? Prečo nie?! V súčasnej dobe, kedy pokročilé technológie medze fantázie designérom nekladú, je možné takmer všetko. Nikoho už neprekvapuje bizarne tvarovaný nábytok z umelého kameňa, nábytok z kovu a rovnako tak sa nikto nepozastavuje nad bizarnými tvary nábytku vyrobeného z najrôznejších plastov. Možno teda nikoho neprekvapí, že už niekoľko rokov je možné vybaviť si interiér nábytkom zo skla, a to vrátane kresiel, stolíkov alebo napríklad celo-sklenených policových systémov. 

Kora varianta 2 Nábytok kora - Nábytok-Bogart.sk
Kora varianta 2 

Nezmyselné spojenie

Pokiaľ budeme hovoriť o sklenenom nábytku, potom s najväčšou pravdepodobnosťou vzbudíme vlnu nesúhlasných, či presnejšie povedané, ironizujúcich reakcií, ktoré sa pozastavia nad zdanlivou nezmyselnosťou už samotného slovného spojenia sklenený nábytok. Faktom ale zostáva, že zdanlivú nezmyselnosť vytvára v prvom rade nedôvera k sklu ako k materiálu napríklad práve spomínaného sedacieho nábytku. Sklo predsa celkom prirodzene asociuje krehkosť a tá rozhodne nie je vlastnosťou, ktorú by si užívateľ spojoval práve so sedacím nábytkom. Na druhú stranu ale zrejme nenájdeme nikoho, kto by protestoval proti prítomnosti čelného skla u automobilov, ktoré je vďaka svojmu špeciálnemu zložení schopnosť odolávať mnoho väčším rázovým aj iným zaťažením, než tým, s ktorými sa môže nábytok v obytnom interiéri vôbec stretnúť. Inými slovami, tak ako v automobilovom priemysle, aj v prípade výroby skleneného nábytku sa používa sklo tvrdené, ktoré spĺňa pomerne prísne bezpečnostné opatrenia. Znamená to, že sa napríklad netriešti na veľké nebezpečné kusy, ale rozpadne do podoby drobných strepov, ktoré svojou váhou nie sú schopné užívateľovi ublížiť.

Praktický prevoz

Problém praktického prevozu skleneného nábytku nespočíva ani tak v jeho mechanických vlastnostiach, ako skôr v jeho transparentnosti. Nech už sa budeme zabývať policami, stolíkmi so sklenenou doskou alebo priamo celo-skleneným nábytkom, vždy bude celkom nezávisle na konštrukčnom riešení celý problém spočívať v údržbe, respektíve v odstraňovaní akýchkoľvek nečistôt. Prach, dotyk mastné alebo spotené ruky, to všetko je na sklenenom transparentnom – priehľadnom povrchu nábytku vidieť. Inak povedané, sklenený nábytok môže byť veľmi atraktívnym doplnkom interiéru. Záujemcovia sa nemusia zabývať, či ten aj tamten kus nábytku vydrží, ale musí sa pripraviť na nikdy nekončiace utieranie prachu a leštenie všetkých sklenených povrchov. Keď je potom všetko hotové, vyzerá to pekne.
Údržba matného skla sa samozrejme od klasického leštenia sklenených plôch trochu líši. Už pri výberu sklenených prvkov myslite na ich bezproblémové ošetrovanie a pri nákupu zvoľte radšej pieskované sklo, ktoré bolo zaobstarané vrstvou nanolaku. Pieskovaný povrch bez nanovrstvy je totiž náchylnejší k usadzovaniu prachových častíc. A naviac z neho idú nečistoty horšie vyčistiť. Výhodou nanolaku je, že vyplní mikro-trhlinky na pieskovanej ploche, čím vo finálnom výsledku vznikne dokonale hladký povrch, zatiaľ čo matný efekt zostane samozrejme zachovaný.

Na agresívne prostriedky zabudnite

Pri čistení leptaného či pieskovaného skla je potrebné sa držať niekoľkých základných pravidiel. Najskôr umyte celú plochu čistou vodou. Nikdy neumývajte len jej časť, pretože by na skle vznikli nevzhľadné škvrny a vy by ste museli začať s čistením znovu. K umývaniu používajte vždy len čistú vodu a jemnú handru. Ak je znečistenie sklenenej plochy naozaj veľké, pridajte do vody pár kvapiek saponátu na riad. Vodou pri čistení skôr šetrite. V tomto prípade rozhodne neplatí, že čo je mokré, to je čisté. Naopak. Prílišným namáčaním by bohužiaľ mohli vzniknúť rôzne mapy a vaša snaha by prišla na nič. Pokiaľ umyjete leptané sklo, nechajte ho prirodzene vyschnúť. Pieskované sklo jemne vysušte, pretože nerovnomerne odparujúc sa voda by mohla po sebe zanechať nežiadúce stopy. Stále obľúbenejšie je pieskovanie podfarbeného skla, kde matnosť povrchu najviac vynikne. Také sklo je väčšinou používané na dvere, ale nájdete ho aj u iných výrobkov určených ako od interiéru, tak exteriéru.

Čím sa líši od číreho skla?

Predovšetkým typom povrchovej úpravy. Pre bežné sklenené plochy je typický ich vysoký lesk. Stále častejšie sa však objavujú výrobky, ktorých súčasťou je sklo, ktoré má matný efekt. K tomu dochádza práve počas výrobného procesu použitím rôznych špeciálnych metód, ako je leptanie či pieskovanie. K leptaniu sa používa kyselina, ktorá naruší z jednej strany plochu skla, a to tým získa mliečne zafarbenie. Zostane aj naďalej priesvitné, ale stane sa nepriehľadným. Pri pieskovaní je na sklo pod tlakom striekaný špeciálny piesok z drobných hliníkových častíc, ktoré vytvoria v skle mikroskopické priehlbiny. Pieskované môžu byť pokojne celé plochy či len určité časti, vypieskovať je možné tiež rôzne dekóry alebo nápisy, to čo si budete želať a to čo sa vám bude páčiť. Čo hovoríte na moderné využitie skleneného nábytku u vás doma v interiéri, kde si ho budete môcť tiež pekne prispôsobiť. V našej ponuke tiež nájdete veľa moderného nábytku, ktorého súčasťou sú sklenené časti. 
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články