• Štýle

aktualizované

Spálňa v koloniálnom štýle

Koloniálny štýl je eklektické zostávanie na harmonický celok kompozícií západoeuropského designu s tónom exotiky. Tento štýl sa tvoril najmä vo viktoriánskom období, preto sú v ňom viditeľné dekory charakteristické pre britskú eleganciu. Spálňa v tomto štýle okúzli nadčasovou eleganciou a výnimočnou útulnosťou, a naviac rafinovanou ťažkou farebnou verziou. Taký interiér bude práve volať k relaxácií vo výnimočnom okolí. Ako zariadiť spálňu v koloniálnom štýle: Stačí začať od základných farieb, a ďalej vybrať masívny, ťažký nábytok, a na koniec dodať zaujímavé, neobyčajné doplnky v exotickom štýle. Inšpirácie môžu pochádzať z Indie, a tiež Afriky alebo Ďalekého Východu.
Základné determinanty štýlu
Interiéry zariadené v koloniálnom štýle vyplňujú predovšetkým teplé farby zeme a nadväzujúce na prírodu textúry. V tejto spálni by sa mali nájsť farby v odtieňoch od subtílnych krémových po hlboké hnedé, pretože vďaka nim bude interiér jak útulný, tak i elegantní. Ideálne sú tu tiež prelomené farby fľaškovej zelenej a olivové odtiene. Nábytok do spálne v koloniálnom štýle by mal byť predovšetkým masívny a ťažký, a jeho povrch by mal imitovať prírodné drevo. Za účelom prelomenia tmavých farieb, dobre je umiestniť do spálne v koloniálnom štýle doplnky a ratanové dekorácie. Nábytok a farby sú teda charakteristické pre klasický, tradičný štýl. Koloniálny tón v interiéri dodávajú predovšetkým doplnky a dekorácie v podobe prikrývok a povlakov s exotickými vzormi, ťažkými závesmi s ornamentmi, a tiež figúrok a drobností charakteristických pre jednotlivé koloniálne regióny.

Nábytok z tmavého dreva
V spálni v koloniálnom štýle sa musí nachádzať nábytok vyrobený z tmavého dreva o masívnej forme modelu. V drahšej verzií to bude teak alebo palisander, zatiaľčo za lacnejšiu cenu môžeme vybrať modely pokryté prírodnou dyhou v odtieňoch wenge alebo merbau. Posteľ by mala byť masívna a ťažká – práve tento nábytok má priťahovať pozornosť v koloniálnej spálni. Odpočinková miestnosť sa premení v orientálnu komnatu, v ktorej sa budeme cítiť ako na konci sveta. K efektnej posteli je dobre vybrať zdobený alebo ťažký nočný stolík. Užitočné bude tako solídna skriňa. Spálňa v koloniálnom štýle je interiér ideálny pre experimenty, pokiaľ ide o usporiadanie a farebnosť doplnkov z rôznych strán sveta.
Spálňa Molto

Koloniálny štýl – prírodné materiály, koža a kožušiny. Prírodné materiály, a to nielen drevo, ale aj koža a kožušiny, doplnené paletou farieb od tlmenej zelenej cez hnedú a pieskové farby až po bielu, samozrejme vždy iba v matnom prevedení – to je základ koloniálneho štýlu. Žiadané sú u neho aj rôzne prútené výrobky, ktoré môžete použiť aj menej tradičným spôsobom, než predstavujú vypletané kreslá. Čo takto nahradiť klasické rolety tými z tŕstia?
V izbách vládne drevo
Interiérom doplňuje ťažký drevený nábytok najmä z teakového dreva. Často býva tmavej farby. Materiály doplňuje hlavne koža (alebo jej napodobenina), ratan alebo juta. Podlahu zdobia rohožky či kusové koberce. Z materiálov vyplýva aj farebná paleta. Od tmavej hnedej, cez béžovú, žltú až po khaki. Inšpirovať sa môžete v safari móde, ktorá má s týmto bývaním spoločný pôvod.

Myslite na zaujímavé prvky 
Dekoračné látky a vankúše by mali byť v prírodných farbách, prípadne v šedej farbe. Jednoliatosť interiéru môže tu a tam prerezať exotický vzor nebo soška. Vyvarujte sa ale veľkému mixovaniu látok či farieb. Ako zaujímavý prvok môžete do izby položiť klasický hranatý kufor – napríklad namiesto konferenčného stolíka či skrinky s lampou. Vsaďte hlavne na eleganciu a minimum ornamentov. Koloniálny štýl je charakterizovaný čistými linkami a tlmeným výrazom. Symetrický interiér by mal pozývať k odpočinku a zkľudneniu.
Koloniálny nábytok
Motivovaný romantikou exotického cestovania. Mnoho koloniálneho bytového zariadenia bolo špeciálne navrhnuté pre zloženie do zvládnuteľného, cestovného prevedenia. Skladacie mahagónové stoličky, písacie stoly a skladacie lehátka predstavovali len niekoľko položiek, ktoré by mohli byť jednoducho uskladnené a pripravené k odoslaniu na ďalšie miesto.
Koloniálny nábytok vznikol v 18. a 19. storočí v dobe kolonizácie európskymi veľmocami. Je inšpirovaný rôznymi kultúrami, napríklad africkou, ázijskou alebo indiánskou. Ide teda o mix európskeho a exotického nábytku.
Koloniálny nábytok je vyrábaný z tvrdého dreva, najčastejšie je využívané teakové drevo, ktoré môže byť doplnené ratanom alebo prírodným materiálom, ako je napríklad koža. Vyrába sa však aj z dreva mindi či mahagónu. 
Koloniálne stoličky a kreslá sú bohato vyrezávané a kusy nábytku sú často zdobené dekoratívnym kovaním. 
Koloniálny štýl bývania si obľúbia hlavne cestovatelia a ľudia, ktorí majú radi prírodné materiály –
kombináciou nápadných vzorovaných vankúšov s jednoduchými vankúšmi pre eklektický, svetovo scestovaný vzhľad. Poveste plynulé bavlnené alebo ľanové látky na okná a rámy postelí pre mäkké, filtrované svetlo. Môžete dokonca spustiť ľahké tkaniny zo svojho stropu pre trochu romantiky.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články