• News&Inspirations

aktualizované

Spojenie kvality a luxusného vzhľadu

Patríte medzi milovníkov výrobkov z kameňa? Prečo nie, ide predsa o materiál preverený odborníkmi a populárny prvok luxusu. Viacmenej väčšie kamenné plochy, ako sú podlahy, obklady stien či pracovné kuchynské dosky, musia odolávať veľkej záťaži, vlhkosti a splňovať ďalšie podmienky. Preto je v týchto prípadoch praktickejšie uprednostniť umelý alebo tvrdený kameň pred nejakým prírodným kameňom. Aké sú medzi nimi rozdiely?


Kvalita versus cena

To sú hľadiská, ktoré riešime najčastejšie. Než ale vyberieme pracovnú dosku či obklad, musíme zvážiť ešte kolekcie a rady ďalších aspektov. Kameň vyzerá luxusne, nadčasovo a už na prvý pohľad pôsobí v porovnaní s laminátom alebo drevom omnoho odolnejšie voči hrubšiemu zachádzaniu. Tomu sa obzvlášť kuchynská pracovná doska občas nevyhne. Nie každý kamenný materiál však bude splňovať všetky predstavy o dokonalej kuchyni či kúpeľni. V ponuke totiž nie je len čisto prírodný kameň, ale tiež jeho alternatívy – umelý a tvrdený (technický kameň). Asi každý  by najradšej zvolil prírodný kameň. O to viac budete možno prekvapení, keď poznáte vlastnosti tých zvyšných dvoch.
 Kúpeľnový nábytok Capal II

Prírodný kameň je jednoducho luxusný

Ide o materiál, ktorý má bez nejakých okolností naozaj dlhú životnosť. Viacmenej nie každý typ kameňa sa hodí do kuchyne alebo kúpeľne. Napríklad mramor, ktorý je síce veľmi populárny v kúpeľniach, podľa odborníkov je však do kuchyne celkom nevhodný. Je totiž veľmi krehký, trpí veľkou pórovitosťou, a teda aj vysokou nasiakavosťou. Preto je menej odolný proti vzniku ťažko odstrániteľných škvŕn od farbiacích potravín (šťavy z ovocia a zeleniny, čierneho čaja, červeného vína, kávy a podobne). A na pracovných doskách bohužiaľ často zostávajú viditeľné otlačky. Prírodný kameň preto potrebuje pravidelnú impregnáciu profesionálnymi prostriedkami (podľa intenzity využívania kuchyni aspoň raz za pol roka). Vytvorí sa tak polopriepustná vrstva, ktorá bráni prepúšťaniu tekutín, a kameň tak môže stále dýchať. Rovnako tak nečistoty sa musia odstraňovať iba doporučenými prostriedkami, ktoré nepoškodia impregnáciu ani samotný kameň.

Umelý kameň sa dá zbrúsiť

Pre výrobu kuchynských dosiek sa často používa umelý kameň. Veľkou výhodou je, že môžete vyberať z pestrej farebnej palety. Obsahuje menší podiel prírodných materiálov a väčšie množstvo živice, preto je aj tvárnejšie. Jeho nedostatkom je však malá odolnosť proti poškrabaniu, ktoré je na niektorých farebných odtieňoch veľmi viditeľné a ťažko ich zakryjete. Poškodenie sa však dá samozrejme zbrúsiť, ale taká oprava vyžaduje odbornú firmu, čo predstavuje ďalšie náklady naviac.
Vzhľadom k väčšiemu podielu živice tiež horšie znáša rýchle zmeny teplôt. Položiť horúcu panvicu priamo na dosku? To radšej ani neskúšajte. Živice však prinášajú výhody spracovateľom, ktorým sa s umelým kameňom lepšie pracuje a sú schopní z neho jednoducho vytvoriť aj atypické neštandardné tvary. 
Komplet Koral YRSA

Najodolnejšie tvrdený kameň

Tvrdený kameň je materiál, ktorý je z viac než 90 % tvorený prírodnými materiálmi. Tie sú spojené kvalitnou polyesterovou živicou, doplnení farebnými pigmentmi, prípadne zrkadľovými a sklenenými strepami pre efekt odlesku. Na rozdiel od prírodného kameňa disponuje tvrdený kameň omnoho väčšou tvrdosťou, odolnosťou proti poškrabaniu a nízkej nasiakavosti a vďaka tomu je jednoduché udržať kuchynské dosky z tohto materiálu hygienicky čisté a zdravotne nezávadné. Veľkou výhodou tvrdeného kamene je, že má rovnakú štruktúru a vďaka svojej farebnej stálosti na doske nie je možné poznať žiadne napojenie alebo nie sú viditeľné žiadne estetické vady. Napriek tomu si uchováva prírodný vzhľad a napríklad tvrdený kameň v mramorovom designu od prírodného mramoru na prvý pohľad takmer nepoznáte. Okrem toho ponúka ďaleko pestrejšiu paletu farebného prevedenia.

 
Stačí ho otrieť len obyčajnou vlhkou hubkou

Umelý a tvrdený kameň v leštenej podobe je pri bežnom prevoze takmer bez nejakej údržby. Povrch stačí otrieť vlhkou hubkou so saponátom, takže jednoducho dosiahnete rovnako dokonalého vzhľadu ako pred prvým použitím. Nepoužívajte však abrazívne kuchynské čistiace prostriedky či vysoko koncentrované čističe a chemikálie. Pre pravidelnú údržbu môžete využiť tiež čistidlá kúpené priamo u výrobcov umelého kameňa, ktoré jednoducho odstránia všetky mastnoty a bežné nečistoty.  V prípade mastného povrchu je dobré a nevyhnutné kameň raz za pol roka, teda jeho povrch naimpregnovať pomocou špeciálneho prípravku.


Ako do toho spadajú kolekcie nábytku Bogart?

Jednoducho, čo by to bolo za kúpeľňu bez nejakého príjemného a skvostného obkladu? Alebo namiesto toho si môžete pokojne predstaviť predsieň, ktorú môžete príjemne ozdobiť nejakým pekným obkladom a dodať jej tak jej okúzľujúci štýl. A práve to môžete získať u nás! Jedinečný a kombinovaný nábytok,  ktorý ponúka množstvo využitia vo všetkých miestnostiach za výhodné a neodolateľné ceny, ktoré sú v niektorých prípadoch naozaj smiešne. Tak porozmýšľajte čo by práve Vás v tejto chvíli viac potešilo. Nezabúdajte, nábytok doplnený mramorom je len výhodou.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články