• News&Inspirations

aktualizované

Správna údržba kože

Ako sa starať o kožený nábytok
Nábytok pokrytý prírodnou kožou je nadčasový a bez váhania môžeme povedať, že vždy vyzerá perfektne. Každá obývacia miestnosť alebo kancelária pod jeho vplyvom sa premenia na elegantné, vkusné a výnimočné komfortné miesta. Avšak, k zachovaniu týchto estetických dojmov je potrebné kožený nábytok vhodným spôsobom čistiť a starať sa o neho. Inak sa môže rýchlo stáť vyblednutý, opticky zničený, a dokonca aj popraskaný. Aké je teda riešenie udržania koženého nábytku ako nový?
  
Odpočinkový nábytok z kože často vyberáme do obývacích miestností a kancelárií, pretože najmä tým interiérom chceme dodať výnimočný, reprezentatívny charakter. Naviac kožený nábytok je kvalita sama o sebe. Avšak keď chceme, aby vyzerali rovnako krásne ako v deň jeho nákupu, je potrebné sa o neho vhodným spôsobom. Nedostatok znalostí a vhodných čistiacich prostriedkov a údržby koženého nábytku môže dôjsť k zániku estetických hodnôt, a dokonca aj zničeniu ich povrchu. Keď sa rozhodnete kúpiť taký nábytok, pamätajte tiež na výber najlepších konzervačných prostriedkov, ktoré pomôžu zachovať jeho exkluzívny vzhľad. Za účelom správnej starostlivosti o prírodnú kožu si musíte pamätať na niekoľko základných zásad.

Ako sa starať o kožený nábytok?
•Čistenie – najmenej raz za týždeň
Raz za týždeň je potrebné jemne vyluxovať kožený povrch, čo zabráni deštruktívnemu ovplyvňovaniu usadzovaním na ňom prachu, znečisteniu a tuku. Vysávanie je základnou metódou starostlivosti o kožený nábytok. Teda môžeme sa vyhýbať nutnosti čisteniu znečistenia vlhkými handričkami.
•Údržba kože – pravidelne každé 3 mesiace
Zhruba štvrťročne sa doporučuje prevádzať plné čistiace a konzervačné procesy s využitím profesionálnych čistiacich prostriedkov dostupných v obchodoch. Vďaka tomu bude nábytok vhodným spôsobom vyčistený a impregnovaný na ďalšie mesiace, čo mu zaistí krásny vzhľad a zvýšenú odolnosť proti každodennému používaniu. 
Pohovka lido
Znalosti v skratke
•raz za týždeň vysávať povrch čalúnenia – základný spôsob starostlivosti o kožené čalúnenie,
•každé tri mesiace je potrebné vykonať plné čistiace a konzervačné procesy
•k maskovaniu prípadných zafarbení nepoužívajte krém (napríklad na topánky), pretože ešte viac poškodí povrch,
•veškerou vlhkosť, ktorá vznikla na povrchu kože je potrebné dôkladne odstrániť
•k odstráneniu škvŕn a znečisteniu nepoužívajte žiadne detergenty, rozpúšťadlá alebo odstraňovače škvŕn, pretože zničia prírodný ochranný povlak kože a môžu zmeniť jej farbu,
•nepoužívajte domáce prostriedky a metódy pre čistenie alebo údržbu,
•vždy kupujte komplety čistiacich a konzervačných prostriedkov, nie jednotlivé výrobky od rôznych firiem,
•neumiesťujte kožený nábytok v priestoroch vystavených silnému slnečnému svetlu a u zdrojov tepla.
Podrobné tipy
Časté čistenie by malo byť založené na jemnom vysávaní povrchu alebo jeho otieraní suchou utierkou, pretože pravidelná expozícia na vlhkosť môže poškodiť kožu. Potrebné sú výrobky, ktoré uľahčujú odstraňovanie ťažkých nečistôt, a tiež aj chránia kožený povrch proti vzniknutí nových nečistôt. Dôležité je, aby v ich zložení neboli rozpúšťadlá, ktoré aj cez svoje účinné čistiace vlastnosti budú mať po nejakej dobe používania deštruktívny vplyv na povrch nábytku. Zatiaľčo k obnoveniu čalúnenia môžeme použiť prostriedok, ktorý ho zmäkčuje, obnovuje a zabraňuje vzniku prasklín. Pravidelné používaniu takých výrobkov zaručuje likvidáciu vplyvu prachu, špiny a tuku. Zvláštny prostriedky umožňujú získať krásny vzhľad koženému nábytku. Pamätajte tiež na pravidelné otieranie koženého nábytku mäkkými handričkami, čo mu dodá svieži vzhľad.

Kožený nábytok sa ničí najviac pod vplyvom vysokých teplôt a suchého vzduchu, čo spôsobuje, že sa stáva náchylný k vážnym zničeniam napríklad praskaniu povrchu a vyblednutiu farieb. Vzhľadom k tomu, že prírodná koža vysychá pod vplyvom suchého a horkého vzduchu, neumiesťujte nábytok v miestach vystavených slnečnému svetlu alebo nablízku topenia a iných zdrojov tepla. Kožené veci sa preto snažte umiestniť tak, aby na nich slnečné lúče príliš nedosiahli. Podobne je to aj s veľkým teplom.
Pravidelné používanie preverených prostriedkov umožňuje zachovať jak pôvodnú farbu, tak aj zaistiť ochranu proti oteru kože. K likvidácií vplyvu vonkajších činiteľov na štruktúru a farebné prevedenie koženého povrchu, je potrebné ho navlhčovať. Stačí, že každé tri mesiace budeme nanášať tenkú vrstvu konzervačných prostriedkov. Dôležité je používanie ako pre čistenie, tak aj pre údržbu, prostriedkov z rovnakého kompletu. Vďaka tomu nábytok bude vizitkou nášho domu dlhé roky.
Koža tiež dobre neznáša vytrvalé trenie. Buďte k nej šetrný a zbavujte ju nečistôt jemným krúživým pohybom. Výrobcovia sami prikladajú presný návod, ako kožu ošetrovať, takže je na mieste si ho dôkladne prečítať a riadiť sa starostlivo uvedenými postupy a radami. Experimentovanie sa rozhodne nevyplatí. Vždy si môžete pomôcť tak, že privoláte odborníkov z upratovačskej firmy. Vzhľadom k nákladnosti koženého nábytku sa to iste vyplatí.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články