• News&Inspirations

aktualizované

Správny matrac podľa druhu

Ako vybrať správny matrac – druhy matracov a materiály pre ich výrobu. Bolí Vás po prebudení chrbát? Zle sa vám vstáva ráno z postele a dôvodom nie je ťažký deň, ktorý vás čaká? Pokiaľ vás chrbát prestane bolieť zhruba v následujúcich dvadsiatich minútach po prebudení, pravdepodobne spíte na nevhodnom matraci. To je ale možné jednoducho vyriešiť pomocou kvalitných matracov. Tá zaručí pokojný a nerušený spánok. Budete prekvapení mierou energie, ktorá sa vo vás po prebudení na novom matraci každé ráno objaví.

 Spálňa Bellevue aranzacja spálne
Spálňa Bellevue 
Matrac je nutné doplniť aj vhodným roštom. Kvalitný matrac v kombinácií s odpovedajúcim roštom napomôže dokonalému rozloženiu hmotnosti vášho tela, bude kopírovať tvar vášho tela a poskytne chrbtici potrebnú oporu. Chrbtovým svalom zase ponúkne žiadúce uvoľnenie. Kvalitný matrac nehľadajte v obyčajných obchodov.

Matrace na skúšku?

Ako už bolo povedané v úvode – nekupujte matrac bez jeho riadneho odskúšania. Dobré je na nej niekoľko minút ležať v polohe, v ktorej spravidla usínate alebo v nej skôr prevažnú väčšinu noci. Optimálna je varianta, kedy si matrac zapožičiate domov a vyskúšate ho cez noc. Obchody s matracmi bohužiaľ tieto možnosti nie sú príliš naklonené. Pri testovaní matracov pozorujte niekoľko základných faktorov. Hlavný je, že pokiaľ sa na matrac položíte, mali by ste sa cítiť príjemne, mala by sa dokonale prispôsobiť vášmu telu. Nikdy a nikde vás nesmie tlačiť. Ideálna je bodová elasticita, ktorá zaručí, že sa matrac prehýba iba v tých miestach, na ktorých sa na ňu tlačí. Chrbát by mal byť v rovine. To najľahšie poznáte, pokiaľ si ľahnete na bok.
Žiadna z častí matracu by sa nemala prepadať. Pokiaľ áno, tak je matrac príliš mäkký. Štandardné stupne tvrdosti sú od jedničky až po päťky. Čím nižší je stupeň tuhosti, tým je matrac mäkčí. V tomto ohľade je ale tiež dôležitá váha osoby, ktorá na posteli leží. Tvrdosť matraca je do istej miery individuálnym kritériom. Všeobecne ale lekári doporučujú stupeň tri a vyšší, teda skôr tvrdší matrac. Výber matraca si aj vďaka našej ponuke môžete vo viacerých smeroch uľahčiť, keďže ponúkame rozsiahlu ponuku rôznych druhov, ktoré si určite zamilujete. No dôležité je, aby ste nezabudli na svoje vlastné pohodlie a chrbát, pretože pri zanedbaní na to môžete veľmi rýchlo doplatiť.

Nie je zóna ako zóna

Ďalším hodnotiacim kritériom je počet zón. Zóny sú oblasti s rôznou tvrdosťou. Slúži k dokonalému prispôsobeniu matraca podľa tela. Najväčší tlak naše telo vyvíja v bedrovej oblasti, smerom ku krajom je výrazne slabší. Intenzita zaťaženia je teda určujúcim ukazovateľom pre rozdelenie zón na matraci. Iste ste si všimli, že sú matrace ponúkané v rozdielnych hrúbkach. Dôvodom sú odlišné použité materiály a tiež ich kvalita. Neplatí ale pravidlo, že čím vyšší matrac, tým kvalitnejší. Ďalším ukazovateľom výberu je nosnosť. Je to údaj o maximálne vhodnej hmotnosti človeka, ktorý matrac používa.

Materiál je hlavným základom výberu!

Lenivé peny

Lenivé peny sú hitom na súčasnom trhu matracov. Sú vyrobené z viscoelastickej polyuretanovej takzvanej lenivé peny. Tvrdosť matraca sa mení v závislosti na teplote a tlaku tela užívateľov. Matrac pri kontaktu s telesným teplom mäkne, ustupuje telu. Dochádza teda k rovnomernému rozloženiu hmotnosti a skvelému prispôsobeniu krivkám ľudského tela.
Tým, že sa matrac do pôvodnej polohy vracia pomaly, tak sa výrazne obmedzuje protitlak, nie je narušený krvný obeh a je eliminovaný vznik preležanín. Počas spánku dochádza k úplnému uvoľnenie svalov, vďaka ktorému je celková relaxácia organizmu dôkladnejšia. Naviac sa zmierňuje bolesť chrbta.

Studené peny (HR)

Studené peny sa pružne prispôsobujú ľudskému telu. Niekedy sa označujú tiež HR, čo je skratka z anglického názvu High Resilience. To v preklade znamená vysoko pružný, elastický. Tento materiál vyniká pevnosťou a tvarovou stálosťou, ktorá zamedzuje nežiadúcim deformáciám. Jeho obľúbenou prednosťou je bezkonkurenčná priedušnosť a optimálny odvod tepla. Vzdušnosť napomáha obmedzeniu výskytu roztočov.

Bio peny

Bio peny sú absolútnou novinkou. Ich zásadnou kvalitou je vysoký obsah prírodných olejov. Ponúkajú lákavé antibakteriálne vlastnosti a sú ohľaduplné k životnému prostrediu.

Latex

Latexové matrace sú stále obľúbené. Ich základom je zmes syntetického a prírodného latexu – kaučuku. Vyšší podiel prírodného latexu znamená vyššiu cenu aj kvalitu matraca. Bodová elasticita latexových matraci je omračujúca. Materiál sa deformuje iba na miestach, na ktoré je vyvíjaný tlak. Zvyšný okolitý priestor zostáva bez deformácií. Dochádza k dokonalému prispôsobeniu sa ležiacemu telu. Tieto výnimočné vlastnosti latexových matracov oceníte ale iba v kombinácií s odpovedajúcim lamelovým roštom.

Viscolatex

Viscolatex je známy tiež pod názvom viscoelastická penová guma. Je to exkluzívny viscolatex, ktorý má tvarovú pamäť. Rovnako ako klasický latex sa deformuje iba tam, kde je kvalitný matrac namáhaný. Svaly dosiahnu optimálne uvoľnenie. Viscolatexové matrace plne rešpektujú odlišnosti stavby tela každého spáča.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články