• News&Inspirations

aktualizované

Sprchový kút bez vaničky

Sprchový kút bez vaničky – šperk vašej kúpeľni. Riešite otázku, či je vhodný sprchový kút bez vaničky alebo radšej s ňou? Pre mnohých to môže byť veľmi ťažkým rozhodnutím, avšak s čím si dnes nedokážeme poradiť? Vďaka dokonalej hydro-izolácií celého sprchového kútu a kvalitným odtokovým kanálikom, nie je už vanička potrebná. Naviac kúpeľňa získa švih a priestor celej kúpeľne sa odľahčí a zväčší.

 Koral II BAHAMA 55 - Komplet nábytku lazienkowych Komplet nábytku lazienkowych
Koral II BAHAMA 55 
Asi najdôležitejšou podmienkou sprchového kútu bez vaničky je kvalitný hydroizolačný náter pod dlažbou a jeho vytiahnutí na steny, podlaha musí byť odizolovaná po celej kúpeľni. K hydroizolácií sprchových kútov môžete použiť prípravky špeciálne k tomu určené, niektorí výrobcovia zase ponúkajú prefabrikované sprchové kúty vo forme hotového výrobku, na ktorý sa len položí dlažba.
Základom riešenia obloženého sprchového kúta je sprchový žliabok, ktorý zvádza vodu do odtokového systému. Žliabok krytý plným alebo perforovaným roštom je zapustený do keramickej dlažby tak, že jeho horná hrana lícuje s jej povrchom. Inštalujte len odtok určený pre sprchy, ktorý sa po obvode napojí na hydroizoláciu a nedôjde tak k zatekaniu vody. Vyrába sa v mnohých tvaroch od štvorcov, rohových trojuholníkov až po lianiové žľaby.
Tvar sprchového kúta určuje najčastejšie jednoduchá sklenená zástena. Jej konkrétna podoba je daná umiestnením sprchového kútu (v rohu alebo v priestoru). Aby ste nemali vodu po celej kúpeľni, je nutné zaistiť dokonalý spád podlahy smerom k odtoku – minimálne 2% (2cm/bm). Tiež odtok musí byť dobre nadimenzovaný a pravidelne čistený, aby zvládal poňať všetku vodu. Pri jeho výbere si zistite, koľko pretečie sprchou litrov vody za sekundu a kúpte žliabok s vyššou hodnotou. Dvere síce vodu čiastočne zastavia, ale nie je na nich možné sa spoliehať. Nehľadiac na to, že niekedy sa inštaluje iba zástena a vstup je voľný. Ak máte strach, že odtok nebude stíhať, poistite si okraj kúta schodkom alebo lemom.

5X PRE:

Žiadne obmedzenie

Veľkosť atypického sprchového kúta záleží len na vás a dispozíciách kúpeľne. Vaničky sa vyrábajú len v určitých rozmeroch, ktoré nemusia odpovedať vašej potrebe. Sprchový kút riešený bez vaničky sa vám prispôsobí.

Elegantné riešenie

Optické prepojenie kúpeľne s nadväzujúcim sprchovým kútom je vďaka identickému designu použitej dlažby štýlovo jednoduché a pritom elegantné riešenie. To je výhoda hlavne v menších priestoroch – jednotná podlaha opticky priestor rozšíri.

Lepšia bezpečnosť

Keramické dlažby ponúkajú kvalitné protisklzové povrchy. Do spŕch sa hodí najlepšie trieda B alebo C. Zvýšiť pocit bezpečia je možné aj väčším percentom spárovaných plôch, ktoré odvedú prebytočnú vodu z povrchu dlažby, preto je vhodné vyberať dlaždice menších rozmerov alebo mozaiku. Užitie funkčných tvaroviek pri obkladaní, ako sú rohy alebo sokle, eliminuje v sprche ostré rohy a hrany a zvýšia bezpečnosť pri sprchovaní.

Bezbariérový vstup

Umiestnenie priestorného sprchového kúta v úrovni podlahy umožňuje ľuďom so zníženou pohyblivosťou pohodlný vstup dokonca aj vjazd na invalidnom vozíku. Jednoducho sa do neho umiestni aj sklopné sedadlo a madlo alebo napríklad dve sprchové hlavice.

Vydrží všetko

Keramický povrch dlaždíc vyniká výbornou mechanickou odolnosťou. Prekonáva ostatné povrchy, ktoré sa môžu ľahko odštiepiť alebo poškrabať. Nevadí ani prudká rána sprchovacou hlavicou, ani pojazd kola invalidného vozíku, rovnako ako je hračkou oplachnutie špinavých labiek domáceho maznáčika.
Ak plánujete výmenu sprchového kúta, rekonštrukciu celej kúpeľne, určite už máte nejakú predstavu o tom, ako by mala budúca miestnosť aj prvky v nej vyzerať a čo všetko by ste urobili inak a lepšie, než je teraz. Je dobré sa zamyslieť nad tým, ako dlho vám bude renovovaná kúpeľňa slúžiť a tomu všetko v nej prispôsobiť.
Kúpeľňa sama o sebe je miesto, ktoré je náchylné na vlhkosť, a sprchový kút s vaňou obzvlášť. Pokiaľ teda budete meniť sprchový kút aj z toho dôvodu, že vám namiesto peknej kvete, premýšľajte o tom, aký materiál a prístup nie je možné zvoliť, aby aj ten nový skoro nevyzeral rovnako. Tiež máte možnosť sa rozhodnúť, pokiaľ to v rámci rekonštrukcie bude možné, či siahnete po vaničke alebo po žľabu. Je potrebné myslieť na to, či nová vanička bude vyhovovať hĺbkou a vodovodnými a odpadnými prípojkami.
V dnešnej dobe sa k výrobe sprchových vaničiek využíva predovšetkým modifikovaný liaty akrylát a samotná vanička je ešte vystúžená polyuretánovou penou, čo zaisťuje tuhosť. Má potom lepšie vlastnosti než obyčajný akrylát a tuhostí je podobná vaničkám z oceli a povrchom zo smaltu. Ďalšie výhody modifikovaného liateho akrylátu:
tepelne izolačné vlastnosti
zvukové izolačné vlastnosti
tvarová stálosť
odolnosť
jednoduchá údržba
Ďalšou možnosťou sú keramické vaničky, ktoré sú veľmi praktické, odolné, ich údržba je jednoduchá a životnosť veľmi vysoká. Použiť sa dá tiež liaty mramor, ktorý má vďaka technike výroby dokonale hladký povrch a možnosť voľby z mnohých farebných odtieňov. Tieto vaničky sú tiež veľmi tenké, s vysokou nosnosťou a dlhou životnosťou.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články