• News&Inspirations

aktualizované

Sprchový kút

Sprchový kút? Vieme, prečo sa vyplatí! Sprchové kúty sú nielen praktickou, ale často aj estetickou súčasťou kúpeľne. V ideálnom prípade ich tam nájdete spoločne s vaňou. Ti, ktorí nemajú dostatočne priestornú kúpeľňu, však stále častejšie dávajú sprchovým kútom prednosť pred vaňou. Pri výbere sprchového kúta je ale potrebné zvážiť niekoľko dôležitých vecí. A verte, že vzhľad nie je naozaj to najdôležitejšie.

Koral II BAHAMA 55 - Komplet nábytku lazienkowych Komplet nábytku lazienkowych
Koral II BAHAMA 55 

Prečo sprchový kút?

Voľba sprchového kúta so sebou prináša celý rad výhod. V prvom rade je to úspora a šetrenie vody, pretože aj pri bežnom sprchovaní skrátka nevytočíte toľko, ako keby ste si dopriali naplnenú vaňu až po okraj. S úsporou vody súvisí aj úspora času. Sprchovanie vám zaberie maximálne 5 minút, niekomu pokojne ešte menej, zatiaľ čo keď sa naložíte do vane, len ťažko z nej budete ochotní vyliezť skôr než za pol hodiny. V neposlednom rade ide tiež o úsporu miesta: Sprchové kúty sú menej náročné na priestor.

Základné dispozície

Na výber má zákazník tiež z dvoch základných variant. Sprchové kúty oddelené voľne stojacim sklom, ktoré elegantne zapadá do kúpeľne alebo vyvýšený kút s vaničkou, sklenenou stenou s plastovými doplnkami. Prvá varianta je vhodná pokiaľ si prajete miesto pre sprchovanie oddeliť, ale zároveň vám stačí ako odtok vody len malý kanálik. Zástena oddelí priestor pre sprchovanie od zvyšku kúpeľne a voda sa nedostane mimo kút. Druhá spomenutá varianta s vaničkou sa prispôsobí celej rodine. Zatiaľ čo dospelým postačí prúd teplej vody a využijú perfektne celý priestor, deti si môžu nízku vaničku napustiť a umyť sa. Týmto spôsobom ušetríte vodu, oproti dennému kúpaniu v štandardnej vani.

Aký tvar zvoliť?

K dostatiu sú polokruhové, štvrťkruhové, obdĺžnikové či štvorcové tvary. Sprchové kúty sa vyrábajú v rozličných variantách, takže vždy si môžete zvoliť taký, ktorý dokonale zapadne do vašej kúpeľne a nebude zaberať zbytočne veľa miesta. Môžete však zvoliť sprchový kút vymurovaný, ktorý doplníte iba sklenenými alebo plastovými dverami alebo len čiastočne vymurovaný, kedy časť tvoria obložené steny a zvyšok dotvára sklenená zástena s dverami, ktoré môžu byť buď otočné alebo posuvné.

Keď túžite po originalite

Rozmáhajúcim trendom sú sprchové kúty, ktoré sú tvorené tzv. voľným sklom. V praxi to vyzerá tak, že sa pre sprchový kút iba vyhradí miesto a to sa potom postaví voľne stojacími sklenenými doskami. Takže pokiaľ túžite po luxusnejšej variante, bude to pre vás tá správna cesta. Ďalšou možnosťou je tzv. otvorený sprchový kút, ktorý nie je oddelený žiadnymi zástenami a stáva sa tak vizuálne neoddeliteľnou súčasťou celej kúpeľne.

Odkladací priestor

Ku komfortnému sprchovaniu samozrejme patrí tiež aspoň malý odkladací priestor. Ten nesmie chýbať v žiadnom sprchovom kúte. Preto je potrebné sem umiestniť rôzne druhy políc na odkladanie hygienických potrieb. Avšak pohodlie pri sprchovaní zvýši tiež napríklad sklápacie sedadlo, ktoré ocenia seniori alebo osoby, ktoré sú telesne postihnuté.
Sprchový box má tu výhodu, že ide o kompletnú uzavrenú zostavu. Kúpeľňu kvôli nemu nemusíte rekonštruovať a obkladať, čo je jeho veľkou výhodou, stačí ho len napojiť na vodu a odpad. Mnohí výrobcovia sprchových boxov často lákajú na zabudované hydro-masážne panely alebo páru, ktorá učiní z obyčajného sprchovania lázňový zážitok. Ten sa ale môže rýchlo zmeniť na nočnú moru, pokiaľ vyberiete nekvalitný výrobok.
Zdalo by sa, že box bude oproti sprchovým kútom lepšie tesniť a nemôže spôsobiť v kúpeľni potopu. Bohužiaľ v prípade lacnejších boxov sa objavujú sťažnosti, že je potrebné po každom sprchovaní vytierať. A nielen to. Pochromované prvky sa olupujú, vaničky sa viklajú a občas aj prasknú. Ak teda chcete, aby vám sprchový box vydržal dlho krásny a dobre tesnil, budete musieť do neho investovať. Ceny kvalitných boxov nie sú práve ideálne.
Sprchový kút s vaničkou a dvierkami presne vytyčuje priestor, kam bude striekať voda, takže sa hodí do menších kúpeľní. Ocenia ho aj rodiny s deťmi, ktoré nemajú v kúpeľni žiadnu vaňu. Vaničky sa vyrábajú z rôznych materiálov. Akrylátové patria k najlacnejším, ale časom sa môžu začať prehýbať a problém býva aj s tesnením. Keď teda akrylát, zvoľte tvrdší polymérový akrylát, ktorý je odolnejší. Cenovo dostupné sú aj vaničky vyrobené zo smaltu a v porovnaní s akrylátovými si vedú lepšie. Nie sú porézne, lepšie sa čistia a dlhšie udržia teplo. Z luxusnejších materiálov sa dá doporučiť drvený mramor, ktorý je pevný, neprehýba sa a výhodou je tiež dlhá životnosť.
Na záver by bolo dobré pripomenúť, že v jednoduchosti je nielen krása, ale aj jednoduchá údržba. Pri výberu sprchového kúta aj boxu je dobré si v hlave živo predstavovať, ako čistíte všetky ich zákutia. Údržba sprchy bude ešte náročnejšia, pokiaľ bývate v oblasti s tvrdou vodou. V takom prípade môžete sklenené zásteny alebo dvierka ošetriť špeciálnou ochrannou vrstvou, ktorá zabráni usadzovaniu kvapiek na povrchu. Výber prispôsobte svojim potrebám a veľkosti miestnosti, podľa toho si následne môžete vybrať celé vybavenie.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články