• News&Inspirations

aktualizované

Stiesnenosť a nedostatok priestoru v bývaní

Nemáte vo svojom domove príliš veľa priestoru, ale napriek tomu sa v ňom nechcete cítiť stiesnene? Môžete ho zväčšiť aspoň opticky a samozrejme dôležité je tiež čo najefektívnejšie využívať priestor, ktorý máte k dispozícií.

Komplet Blade 4 - komoda + konferenčný stolík
Komplet Blade 4 

Zabudnite na tmavé farby

Ak chcete byt opticky zväčšiť, vymaľujte ho bielou farbou. Že je pre vás príliš strohá a bojíte sa, že vytvoríte sterilné prostredie? Byt môžete zvelebiť rôznymi dekoráciami a doplnkami. Pokiaľ predsa len bielej farbe nefandíte, zamerajte sa na svetlé odtiene a zvoľte skôr studené farby. A keď už trváte na tmavej farbe v niektorej z miestností, malo by ísť iba o jednu stenu, inak skutočne farba priestoru uberie na vzdušnosti. Vyhnite sa rovnako prílišnej farebnosti a veľkým vzorom u väčšieho vybavenia bytu. Aj bez toho sa dá vytvoriť útulný domov.

Ďalšie tipy pre optické zväčšenie malého bytu

A na čo sa zamerať, ak chcete ešte viac opticky rozšíriť priestory svojho domova? Kúpte si zrkadlá. Zväčšiť si tak môžete kúpeľňu, predsieň, ale tiež v spálni budú vyzerať dobre, napríklad ako súčasť vstavané skrine. Ďalej sa zamerajte na svetlo. Zosvetlite svoj domov. Vďaka veľkej ponuke jednoducho dosiahnete potrebného efektu. Okrem hlavného zdroja svetla môžete podsvietiť napríklad zrkadlá v kúpeľne, obývaciu stenu či kuchynskú linku a určite prídete aj na vhodné osvetlenie tmavých kútov.
Opticky zväčšite svoj domov aj jednoliatou podlahou. Akou? Možností je nespočetne veľa. Moderná a často využívaná je napríklad vinylová podlaha, ale záleží na vašich nárokoch aj rozpočtu. Alebo si nechajte do predsiene, kuchyne, na záchod a kúpeľňu dať dlažbu a do zvyšných miestností zvoľte plavajúcu podlahu. Aj to bude vyzerať dobre. Dajte si pozor na koberce, tie priestor výrazne zmenšujú.
Ak používate závesy, zvážte, či by ste sa nezaobišli bez nich. Rovnako tak sa môžete zbaviť záclon. Odstránite zároveň lapače prachu.

Využite maximálne priestor

Samozrejme dôležité pre optické zväčšenie priestoru a celkovo zvýšenie komfortu bývania je efektívne využitie miesta, ktoré máte k dispozícii. Začnite napríklad dverami. Klasické otváracie sú klasikou, ale v malých priestoroch viac oceníte posuvné. Nepotrebujú toľko voľného miesta. To môžete využiť inak.
A kam uložiť veci? Snažte sa ich nikam nekopiť, nezaskladávať rohy atď. V tom vám pre zmenu pomôžu vstavané skrine. Nezaberajú toľko priestoru a pojmú veľa vecí. Naviac je možnosť kúpiť si je na mieru a tým napríklad využiť atypický priestor, ktorý by inak zostal ležať ľadom. Poobzerajte tiež po multifunkčnom a mobilnom nábytku. V kúpeľne uprednostnite závesný pred voľne stojacim. Celkovo sa viac zamerajte na využitie stien.

Rozdelenie miestnosti na kúty

Pokiaľ bývate v garsonke alebo v byte 1+1, rozdeľte si miestnosť na viac kútov (oddychový, pracovný, spiaci atď). Bude sa vám tam lepšie fungovať a tiež si v rámci jednotlivých častí miestnosti jednoduchšie usporiadate svoje záležitosti a potrebné veci.

Multifunkčný nábytok

Majte v byte len ten nábytok, ktorý skutočne využívate. Prečo mať napríklad okolo stola štyri stoličky, keď väčšinou potrebujete dve, a tým pár návštevám, ktoré sa u vás počas roka zastavia, prinesiete stoličky zo sklepa alebo z balkóna. Veľa miesta ušetrite, keď jeden kus nábytku zastane viac funkcií (napríklad kreslo rozložiteľné na posteľ).

Barový pult namiesto priečky a zrkadlá

Pokiaľ je medzi kuchynským kútom a obývacou miestnosťou priečka, môžete ju zburať a nahradiť barovým pultom, ktorý vám zároveň poslúži ako jedálny stôl. Tým vizuálne zdvojnasobíte veľkosť miestnosti. Opticky zväčší priestor aj veľké zrkadlo cez celú stenu.

Klasický konferenčný stolík dajte do bazaru

Namiesto veľkého a statického konferenčného stolíka si radšej kúpte dva, tri malé mobilné, ktoré prípadne zastrčíte do seba. Zaberú vám menej miesta a môžete si ich ľubovoľne presúvať, kam práve potrebujete.
Pokiaľ vám bude niečo chýbať na celej krytine podlahy, môžete to aspoň čiastočne nahnať na stenách. Správne rozmiestnené police a rohové poličky dokážu vytvoriť aj vo veľmi malom byte dostatok úložného priestoru. Pokiaľ vám to dovolí výška stropu, môžete si tiež vytvoriť pohodlný kút na spanie alebo pracovnú časť.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články