• News&Inspirations

aktualizované

Stolíky

Malé stolíky sú vítanými pomocníkmi. Kde by ste inak podávali kávu a konferovali s kamarátkou o tom, čo je pre vás dôležité? Áno, konferenčné stolíky, ktorým sa dneska viac hovorí kávové, sú rovnako nezbytné ako dobrá sedacia súprava, pred ktorou zvyčajne taký stolík postavíme.

Obývacia stena Flow San Remo/Grafit matný Moderná obývacia izba v nízkej cene
Obývacia stena Flow San Remo 

Subtílny a po ruke

Kávové stolíky sú drobnejšie, než bývali tie konferenčné, u ktorých sa kedysi módne a veľmi nepohodlne aj jedlo. Sú zjavne obľúbené nielen u spotrebiteľov, ale aj u výrobcov, ktorí ponúkajú pestrú škálu stolíkov s doskami drevenými, leštenými, intarzovanými alebo tiež z mramoru, kovu, skla.
Vyberať môžete aj zo všetkých geometrických tvarov, najčastejšie je kruh či klasický obdĺžnik, ale ponúka sa aj štvorec a ovál. Často sa spojujú dva naozaj malé stolíky, rôzne sa krížia a prekrývajú alebo sa do seba zasúvajú tri rôzne veľkosti, takže vo výsledku získate celkom slušnú plochu, kam bez problémov môžete dať aj pitie, sušienky a podobne.

Konzoly a iné detaily

K ďalším obľúbeným stolíkom patria novšie tiež konzoly, umiestňované často do spálni, ale aj inam, ak potrebujete mať u steny úzky tvar, na ktorý sa dá aranžovať pekná dekorácia, váza s kvetinami alebo celkom prakticky príležitostne odkladať. Môžu naviac vniesť do interiéru trochu iný štýl, ktorý zmäkčuje strohé línie a zútulňuje. Majú často zaujímavo tvarované základy, používa sa na nich luxusný materiál. O zdobnosti sa teraz hovorí veľa. Nie je to nič rokokovo preplácaného, ale súdobý moderný prístup vnáša do bytu kryštál, použitý v nezvyčajných detailoch, žltý leštený kov na lampách a podnožiach stolíka, kameň s pekným žilkovaním a vzácne dreviny. A práve kombinácia striedmych jednoduchých línií, ktoré zvyčajne majú pohovky, s menej zvyčajnou lampou a stolíkom, na ktorom je nejaké to zdobenie, tvorí súčasný štýl, v ktorom sa príjemne a pohodlne žije.
Najviac vyhľadávané je drevo masívne alebo dyhované. U takého stolu, s bytelným vzhľadom, je radosť sedieť! Ďalšou možnosťou je kombinácia dreva a skla alebo dreva a kovu, kovu a skla. Kov a sklo ale pôsobia studenejšie, konkrétne na sklenenej doske je vidieť každá nečistota a niekomu tento materiál pri stolovaní nevyhovuje (sklo je číre, matné alebo aj pieskované, vždy ale bezpečnostní, kalené). Obdĺžnikový stôl je veľmi obľúbený, najžiadanejší je šesť miestny. Konkrétnu veľkosť stolu zvolíme podľa priestoru v miestnosti. Minimálne pre 6 osôb potrebujeme stôl dĺžky 150 cm, za optimálnu sa má dĺžka 175 cm a komfortný rozmer je 210 cm. Stôl sám o sebe nie je nič, najskôr v spojení so stoličkami dáva zmysel. Doprajme im teda priestor: ako minimálne voľné miesto pre odsunutie stoličky od stola potrebujeme aspoň 60 cm, optimálne 75 cm.

K stolu patria stoličky 

Stoličky kupujeme zásadne so stolom, pretože je nutné vyskúšať, ako sa na nich práve u konkrétneho stolu sedí. Nikde nás nesmú tlačiť spodné dosky, dôležité je zladiť aj štýl, veľkosť a materiál. Doska jedálneho stola má byť 25–35 cm nad sedákom stoličky a súčasne 75 cm nad zemou. Menšie jedálne potrebujú subtílnejšie stoličky, ľahšie, môžu byť aj skladacie. Veľké jedálne znesú masívne stoličky s vyšším operadlom, podrúčkami a mäkkým čalúnením.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články