• Štýle

aktualizované

Stoly sú dôležitou súčasťou nášho bývania

Stoly sú podstatnou súčasťou každej domácnosti. Úplným základom je jedálny stôl, avšak zabúdať by sme nemali ani na dôležitosť stolíka v obývacej miestnosti. Vybrať si správnu veľkosť a zladiť stôl s okolím môže byť niekedy zložité.

Komplet nábytku do jedálne Latina Komplet nábytku do jedálne

Komplet nábytku do jedálne Ladina 

Správny jedálny stôl

Základom jedálneho kúta by mal byť dostatočne veľký stôl. Vzhľadom k tomu, že v bývaní sa už veľkým kuchyniam dostáva viac pozornosti, nie je problém kúpiť si stôl presne podľa svojich predstáv.Potom už ho stačí len zladiť so stoličkami – a máte útulný kútik pre každodenné stolovanie.

Vhodná veľkosť a tvar

Najdôležitejšie je veľkosť stola prispôsobiť veľkosti miestnosti, je totiž potreba zachovať v okolí dostatok priestoru pre pohodlné prechádzanie a odsúvanie stoličiek. Medzi ďalšie kritéria pre výber stola patrí počet osôb, ktoré u neho budú pravidelne stolovať. Vhodné je vybrať stôl o trochu väčší, keby prišla prípadná návšteva. Úplne minimálna veľkosť sa pre jednu osobu pohybuje okolo 60 x 40 centimetrov. Aby sa vám u stolu dobre sedelo, jeho výška by mala byť zhruba 75 centimetrov.

Jedálne stoly sú predávané v štyroch základných veľkostiach, každý je vhodný pre trochu iné účely:

Štvorcový stôl – hodí sa pre jednu až dve osoby. Ideálny rozmer je 80 x 80 centimetrov. Ide o skvelú voľbu pre malé byty a garsónky.

Obdĺžnikový stôl – klasický typ, ktorý sa hodí do každej domácnosti. Pre štvorčlennú domácnosť by jeho veľkosť mala byť aspoň 120 x 80 centimetrov. Pokiaľ však máte k dispozícií viac miesta, môžete zvoliť aj väčší stôl. Nielen že vám poskytne väčší komfort pri stolovaní, ale tiež opticky oddelí jedálny kút od zvyšku miestnosti. Obdĺžnikový stôl je ideálny do kuchyne alebo obývacej miestnosti.

Oválny stôl – vďaka tomu, že nemá hrany, môže sa k nemu usadiť viac ľudí, a to aj napriek tomu, pokiaľ má menšiu veľkosť. Naviac iste rodiny s malými deťmi ocenia absenciu ostrých hrán.

Guľatý stôl – tento stôl je pomerne náročný na priestor. Na druhú stranu však nemusíte riešiť, kde kto bude sedieť, všetci totiž majú rovnaké možnosti. Pokiaľ teda máte dostatok priestoru, až pre 4 osoby vám bude stačiť stôl o priemeru 100 centimetrov. Pre každú ďalšiu osobu však počítajte s aspoň 25 centimetrami naviac.

Konferenčný stolík

Vybrať vhodný konferenčný stolík nie je tak jednoduché, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Dôležitá je jeho výška, tá by mala byť zhruba rovnaká ako výška sedačky, aby ste mali všetko jednoducho po ruke.Čo sa veľkosti týka, záleží celkom na vás. Konferenčné stolíky sú však vždy skôr menších veľkostí, pretože slúži iba k odkladaniu drobností. Medzi obľúbené materiály patrí sklo, drevo aj plast, často sú kombinované v modernej kombinácií.

Materiál

Materiál dosky sa môže líšiť od materiálu nôh. Avšak vždy je dobré oba tieto materiály zladiť so zvyškom interiéru. Stoly sa vyrábajú najčastejšie z týchto materiálov:

Drevo – príjemne vonia a navodzuje útulnú atmosféru. Tento materiál môže byť lakovaný alebo napustený prírodnými olejmi či voskami, vďaka čomu si zachová prirodzený vzhľad. Avšak takéto ošetrenie je nutné čas od času zopakovať, aby si drevený stôl zachoval svoju kvalitu.

Lamino – tento materiál je cenovo dostupný. Veľkou výhodou je jeho variabilita, ponúka sa totiž v obrovskom množstve dekorov a farieb. Môžete si tak vybrať akýkoľvek model, ktorý bude pasovať do vašej kuchyne.Pozor si však dajte na kvalitu, je dobré kúpiť stôl iba s ABS hranami, aby sa nezačali odlamovať.

Sklo – je obľúbené najmä v kombinácií s kovom či drevom. Nevýhoda tohto stola je, že sa jednoducho zašpiní. Vždy vyberajte kalené sklo, nech už bude číre, či matné.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články