• Štýle

aktualizované

Štýl Chesterfield

Štýl Chesterfield predstavuje ikonu dizajnu s nadčasovým výrazom. Nábytok v tomto štýle sa vyznačuje luxusným vzhľadom, pohodlnou konštrukciou a výnimočným elegantným spracovaním. V súčasnej dobe štýl Chesterfield dokonale zodpovedá pod eklektické aranžácie, ktoré spájajú moderný minimalizmus s klasickou prepracovanosťou.

 

HISTÓRIA

Pre štýl Chesterfield je najpopulárnejšia pohovka, bez ktorej predtým neexistovala vkusne zariadená obývacia izba, salón, alebo kancelária. Historici tvrdia, že pohovka Chesterfield bola založená v osemnástom storočí, a to vďaka projektu pána Philipa Dormera Stanhope, grófa z Chesterfieldu, ktorý ju vytvoril na zákazku pre džentlmena. Zákazník si želal pohovku, v ktorej bude sedenie príjemným odpočinkom v elegantnom polohe a so vzpriameným chrbtom. Tento model sa stal v krátkej dobe nevyhnutnou súčasťou zariadenia londýnskych pánskych klubov a kancelárií ľudí z vyšších tried. Celosvetová popularitu získal tento nábytok vo viktoriánskej ére.

 

 

VLASTNOSTI ŠTÝLU CHESTERFIELD:

  • obrovská, masívna línia s neviditeľnou konštrukciou,

  • zaoblené tvary,

  • nízky sedák s rovnými vankúšmi,

  • jednoduché operadlo,

  • pekne zakončené lakťové opierky,

  • hlboké prešívanie gombíkmi.

 

ŠTÝL CHESTERFIELD V SÚČASNOSTI

Pohovky a kreslá v štýle Chesterfield predstavujú dokonalý dizajn v anglickom, klasickom štýle, no rovnako aj v miestnostiach s formálnym charakterom. Takéto zariadenie zaujímavým spôsobom kontrastuje so strohou a minimalistickou estetikou a dáva interiéru exkluzívny výraz. V dnešnej dobe si môžete navyše k pôvodnej podobe pohovky Chesterfield dokúpiť iné vhodné doplnky: stoličky, taburety, kreslá, alebo postele s prešívaním. Naviac máte neobmedzené možnosti pri tvorbe vysnívanej pohovky, či iného nábytku v štýle Chesterfield, takže každý nájde niečo pre seba.

 

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články