• Štýle

aktualizované

Svietidlá v obývacej miestnosti

Nežná krása: jednoduché svietidla z číreho skla. Sú nenápadné, a napriek tomu vás hneď upútajú svojimi čistými líniami a éterickým vzhľadom. Presne tak by sa dali charakterizovať lampy a lustre z číreho skla.

Obývacia stena Tango Dub sonoma Obývacia stena Tango Dub sonoma
Obývacia stena Tango Dub sonoma

Sklo je všade, kam sa pozriete

Sklo do interiéru patrí od nepamäti. Stretávame sa s ním v rôznych atraktívnych úpravách, ale prehľadné alebo ak chcete číre sklo, napriek tomu v našich domovoch stále pretrváva. Najčastejšie je tam zastúpené asi v podobe okenných tabúľ. Sklenené sú ale často tiež rôzne vitríny a knižnice, prípadne sú z neho vyrobené konferenčné stolíky či dosky na jedálnych stoloch. A v neposlednom rade ho dennodenne používate v podobe všelijakých pohárov, hrnčekov alebo dokonca tácok a tanierov. Pripadá vám, že na jednu formu výskytu sme zabudli? Áno, tiež v nejakej forme tvorí súčasť väčšiny svietidiel. Musí však byť nutne ich tienidla všelijak zdobené. Nie, často stačí luster z obyčajného číreho skla.

V čom spočíva to kúzlo?

Nech už sa riadite pravidlom menej je viac alebo vás fascinuje zdanlivo protirečiace si spojení nenápadne nápadný, rozhodne sa dá povedať, že priehľadné sklo na svietidlách jednoduchých tvarov je úplne dokonalým symbolom. Nehrozí totiž, že by ste im niečo prehnali. Verte, že aj kedy ste také svietidlo použili v miestnosti niekoľkokrát, nikdy to nebude pôsobiť rušivo a v žiadnom prípade tým nezahltite celý interiérový priestor.
A sme už u toho dôležitého doplnenia. Lustre z číreho skla sa vám doslova étericky vznášajú nad hlavou, bez toho aby ste si uvedomovali ich existenciu. Lampu z číreho skla môžete postaviť kamkoľvek, všade pôsobí nenásilne, ako keby tam odjakživa patrila. Takže nech máte v miestnosti svietidiel z číreho skla, koľko chcete, priestor bude stále pôsobiť príjemne vzdušne a ľahko. A nič neskazíte ani tým, keď bude svietidlo jemne zafarbené do nejakého tónu.

Kam sa hodia?

Svietidla číreho skla sa hodí takmer do každého typu interiéru. Ide však o to, aby bolo tam, kde okolité zariadenie nechalo dostatočne vyniknúť ich kráse. A pretože ide o prvok, ktorého prednosťou je práve jeho dokonalá jednoduchosť, najviac lákajú k jeho použitiu interiéry v minimalistickom, škandinávskom, romantickom a prírodnom štýle.

Priestor môže byť plný rôznych kontrastov

Moderné interiéri sú plné príjemných kontrastov rôznych materiálov. Nedokonalé a surové povrchy betónu a rôzne farby dokonale kontrastujú spolu s hladkými stenami, typicky chladné industriálne prvky zase doplňujú hrejivé textílie a dotvárajú jedinečnú atmosféru v celom bývaní. Miestami temné interiéri v čiernobielej palete farieb príjemne rozbíja dostatok izbových kvetín.

Originálne vybavenie v bývaní

Byt nemusí šetriť ani kvetinami, ktoré získavajú priestor predovšetkým v kuchyni, obývacej miestnosti, nezabudnite ani na originálne kusy nábytku a celý rad bytových doplnkov. Na prvý pohľad tak zaujme zaujímavo riešené a isto vysoko komfortné kreslo, sedacie súpravy väčšinou v tmavých farbách alebo v čiernej farbe, pod ktorým sa rozprestiera koža a koberec. Pôsobivé sú tiež designové svietidlá opakujúce sa v premenách vo všetkých miestnostiach. A potom sú tu rôzne stoličky, stojany na kvetiny, lampy a obrázky v podobnom štýle. Vo všetkých týchto doplnkoch pritom hraje hlavnú úlohu najmä geometrie. Geometria je populárna aj čo sa týka použitia skla a jeho rôznych detailov v bývaní. Práve takéto detaily dokážu aj minimalisticky interiér zútulniť a premeniť na moderné zariadenie.

Komfortný a vzdušný interiér

Vďaka otvoreným priestorom, rade veľkých okien a únosnej miere vybavenia môže vzniknúť príjemne vzdušné a vysoko komfortné bývanie. Vzhľadom k vyváženosti industriálneho štýlu s tým elegantným to nie je ani zďaleka odrazené charakterom chladných miestnosti. Naopak v ňom dýcha hrejivá atmosféra ozvláštnená zaujímavým vkusom pre dizajn. Komfort je dôležitý v bývaní aj keď spájate rôzne materiály so sklom. Výrazné detaily dokážu urobiť veľa a spolu s našimi kolekciami môžete vo svojom bývaní urobiť naozaj veľa čo pozitívne ovplyvní celý interiér. 
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články