• Štýle

aktualizované

Taliansky štýl

Taliansky interiérový štýl je umenie, originalita a luxus. Dekorovanie interiéru prepojuje vznešenosť histórie s originalitou modernej doby. Je to charizmatický štýl plný dizajnu, umenia a luxusu, ale tiež tradícií a umiernenosti. Taliansky štýl má niečo naviac. A tým je nenapodobiteľná schopnosť umelcov kombinovať staré s novým, udávať smer a určovať tempo vývoja ako v architektúre, tak aj v dizajnu.
Taliani sú povestní nielen svojim šarmom, ale tiež eleganciou a krásou, ktorú prenášajú aj do svojich domovoch. A tým je tiež typický štýl ich bývania – radi a veľmi často sa vracajú k prírode. Prírodné tóny nájdete na stenách a dekoráciách. Skvelou voľbou pre vás teda budú odtiene oranžovej, žltej, svetlo hnedej, béžovej či okrovej. Na doplnkoch potom môžete použiť olivovú alebo červeno hnedú. Zabudnite však na hladké steny a jednoliatu farbu. Pokiaľ si chcete celoročne pripomínať taliansku ľahkosť, potom použite na steny štuky či omietky, ktoré dokážu dokonale imitovať dávno minulé časy. Potrebného efektu docielite ak použijete namiesto štetca obyčajnú hubku. Ak chcete mať plastickú omietku, potom do farby pridajte piliny. Najlepším spôsobom, ako vniesť kus Talianska aj k vám domov je, kúpiť si precízny moderný nábytok.
Inšpirovať sa môžete práve u nás! 
 Komplet nábytku 1 Systém CALIFORNIA
Taliansky nábytok je možné mať v mnohých odtieňoch bielej patiny, čiernej patiny alebo jemné hnedé a krémové odtiene. Pokiaľ vám to nestačí, môžete si objednať aj nábytok v lesklom prevedení či v kombinácií farieb ako čierna patina a orech, alebo podobne. Naozaj luxusne môže pôsobiť vzhľad talianskeho maľovaného nábytku. Základom v talianskom dome sú všadeprítomné dlaždice. Nájdete ich na chodbách, na toalete, v kúpeľni, v kuchyni, na stenách a hocikedy aj v obývacej miestnosti. Výhodou tohto obloženia je jednoduchá údržba, pamätajte ale, že v Taliansku je v lete omnoho teplejšie než u nás a tak nie je divu, že je tu tento chladivý materiál veľmi populárny a využívaný. V našom prostredí to s ňou ale toľko nepreháňajte, na podlahu zvoľte napríklad klasické drevené parkety. Dlaždice uplatnite na stenách, chodbách, na toalete, v kúpeľni či v sklepe. Na výbere obkladu veľmi záleží. Voľte slonovinový až béžový odtieň s drobnými reliéfmi a s antikizujúcim vzhľadom. Nebojte sa mozaiky alebo pásových zdobení stien. Pekne bude vyzerať aj ornamentálny neo-renesančný vzor. Pri zariaďovaní kuchyne sa nebojte starožitností, tie do interiéru skvelo zapadnú. Staré otlčené hrnce alebo prútené ošatky sa budú v talianskej kuchyni skvelo vynímať. V kuchyni navodia taliansku atmosféru a poslúžia ako lacné a efektné dekorácie. V spálni vsaďte na jednoduchosť nábytku a na ornamenty. Vďaka nim bude interiér pôsobiť sviežejšie a živšie. Pokiaľ nemáte v láske tapety, môžete zvoliť praktické samolepky, vďaka ktorým nijako nenarušíte povrch steny. S dekoráciami to obecne radšej nepreháňajte a rozhodne sa u nich vyhnite umelým materiálom a krikľavým farbám
Pokiaľ ste sa rozhodli, že si taliansky štýl prenesiete domov, mali by ste začať od samotnej podlahy. Je iba na vás, či obložíte podlahy a steny, ale myslite na to, že v zime vás budú bez podlahového topenia poriadne chladiť. Farba dlaždíc by mala byť béžová alebo slonovinová s drobnými vzormi, taliansky nádych priblížite napríklad mozaikou. Interiér by ste celkovo mali ladiť do svetlých farieb. V kuchyni sa budú skvelo vynímať starožitnejšie kusy nábytku a ako inak než dlaždice, ktoré nemusíte mať iba na stenách, ale napríklad aj na pracovnej doske. Ideálna kombinácia tak môže byť starý nábytok oblých tvarov v spojení s výraznými stenami, ale nie krikľavými ornamentmi. Zrkadlá a dekorácie z prírodných materiálov podtrhnú konečnú podobu interiéru. Preneste sa do Talianska s každým príchodom domov.
Koža ako symbol luxusu v kombinácií s kvalitným spracovaním a jedinečným nadčasovým vzhľadom. Pokiaľ ste sa rozhodli investovať do vybavenia miestnosti, potom by kvalitná pohovka mala byť základ. V talianskom štýle sa potom nesú kožené sedačky, ktoré sú masívne, vyrobené z vhodných materiálov a neopotrebujú sa ani častou záťažou. Pokiaľ už do masívneho nábytku investujete, jednoducho sa môže stať rodinným pokladom. Ako vidno v móde, každý trend sa totiž po čase vráti. Taliansky štýl bývania by sa na prvý pohľad mohol javiť ako jeden veľký zmätok. Tak to ale rozhodne nie je. Len to k ich povahám sedí. Zdá sa, že architektúra alebo dizajn sú v popise jeden veľký stereotyp. Ale práve to ich robí špecifické a zaujímavé. Len tak k nim môžu byť prirovnávané nové trendy a len tak z nich je možné čerpať inšpiráciu. A nevyužiť tej talianskej inšpirácie u seba doma by bola veľká škoda. V Taliansku je možno hľadať inšpiráciu pre honosné a praktické interiéry. K talianskemu štýlu neodmysliteľne patrí nádych luxusu. Na prvý pohľad je protipólom jednoduchého a strohého škandinávskeho štýlu. Nájdete tu viac detailov a ozdobných prvkov, ktoré spoločne môžu vyznieť extravagantne. Do moderných interiérov už by si mnohí ani nedokázali predstaviť ozdobné kusy nábytku a honosné materiály. V súčasnosti sa Taliansko prejavuje skôr v netypických tvaroch a malých detailoch, ako sú napríklad výrazné detaily na kreslách.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články