• Štýle

aktualizované

Ťažké kovové povrchy

Pusťte sa do natierania kovových povrchov, pokiaľ je na to čas. Potrebujete natrieť kovovú lavicu, plot alebo dokonca odkvapmi? Práve teraz je na to ideálne obdobie. Ešte než sa do toho pustíte, môžete si prečítať nejaké stručné manuály ako ísť správne na to. Mali by ste sa pustiť do dôkladnej starostlivosti, pokiaľ je ešte čas pred sezónou!

Komplet Palacio III
Komplet Palacio III 

Najskôr je potrebné odstrániť rez

To sa týka skôr starších predmetov a objektov, ktoré si vyžadujú naozaj veľkú starostlivosť pred nanesením krycej farby. Najväčším nepriateľom kovových predmetov je rez. S tou sa dá jednoducho skoncovať buď mechanickou či radšej chemickou cestou, prípadne kombinácií oboch. Mechanicky ju odstránite drôtenou kefou, hrubým brusným papierom či použitím brúsky, prípadne elektrickej vŕtačky so špeciálnym nadstavcom – drôteným kotúčom alebo nástavcov s gumovým kotúčom a brusným papierom. Najvhodnejším typom brúsok pre opracovanie kovu sú uhlové brúsky s lamelovými či drôtenými kotúčmi. Pri výbere uhlových brúsok sa riaďte kvalitou ich spracovania a potom samotným výkonom, ktorý je rovnako dôležitý. Zvyšky hrdze je možné odstrániť odhrdzovačom. Pri silnom skorodovaní je nutné náter odhrdzovačom opakovať 2x či 3x. Pôsobenie odhrdzovačom sa prejaví vznikom modro-čierneho sfarbenia na povrchu predmetu. Po ich aplikácií a uplynutí reakčnej doby (asi 30 minút) je dobré povrch opláchnuť vodou alebo povrch otrite aspoň handrou.

Povrch odmastite

Pre kvalitné privinutie nového náteru je dôležité kov odmastiť. K tomu sa hodí buď technický lieh, riedidlo, či horúca voda so saponátom. Záleží na rozsahu a charakteru mastných plôch. Na veľmi zamastenú použite riedidlo, inak stačí voda s prípravkom na riad.

Farba syntetická alebo riedená vodou?

Farba vodou riedená je mierne elastická, a preto sa hodí na plochy, ktoré sú vystavané extrémnym vplyvom. Príkladom sú odkvapy strechy alebo tiaž ploty, ktoré sa pôsobením slnka či mrazu rozťahujú a následne zmenšujú, na čo by mal reagovať aj náter. V opačnom prípade by popraskal a stratil svoj ochranný význam. Syntetické farby sú síce odolné voči pôsobeniu poveternostných vplyvov, avšak ich pružnosť nedosahuje takých kvalít ako u vodou riediteľných náterov. Naviac nesmiete zabúdať na riedidlo, pretože je potrebné ich podľa potreby riediť.

Čo sú to podkladové a krycie farby

Farby na kov potom ďalej delíme na základné/podkladové nátery a vrchné/krycie nátery. V súčasnosti sa môžeme stretnúť stále častejšie s jednovrstvovými farbami 2 v 1 či 3 v 1, tzv. jednošichtovkami. Základná/antikorózna farba sa aplikuje na očistený, odmastený kovový povrch zbavený hrdzi. Spojuje v sebe antikorózne vlastnosti so schopnosťou farebného ucelení podkladu pred aplikáciou vrchnej farby. Je dobre priľnavá, jednoducho sa dá pretierať a rýchlo zasychá. V súčasnosti je však vytlačovaná jednovrstvovými farbami 2 v 1 či 3 v 1. Krycia farba plní predovšetkým estetickú a ochrannú funkciu kovových povrchov. Vyberať je možné z rôznych farebných variant. Natiera sa spravidla v dvoch vrstvách – medzi náter a vrchný náter.

Dva alebo tri v jednom?

Jednovrstvové farby (2 v 1 / 3 v 1) obsahujú základný, tak aj vrchný náter, takže ušetríte čas aj peniaze. Zloženie farby umožňuje dosiahnuť dostatočne silné vrstvy, ktoré zaručia už pri jednom nátere ochranné vlastnosti, ktorých by sme inak dosiahli základným a vrchným náterom. Doporučujú sa predovšetkým v prípade renovácie kovových povrchov. Farby 3 v 1 obsahujú naviac tzv. medzi náter, ktorý ešte umocňuje ochranu natieraného materiálu.

Ako vyberať farbu?

Vyberáme predovšetkým z jednošichtoviek 2 v 1 určených priamo na rez. Pred ich aplikáciou je nutné materiál zbaviť len odpadávajúcich a hrubej hrdze  – žiadne odhrdzovače. Pri ich použití nie je potrebné ani základný náter ani riedidlo. Zloženie týchto farieb zabraňuje rozšíreniu už existujúcej hrdzi a zároveň obsahujú antikoróznu zložku, ktorá zaisťuje ochranu natieraného povrchu.

Ako postupovať pri natieraní kovov?

Pri natieraní by ste mali prednostne natrieť členitejšie a najviac namáhané miesta, ako sú úchyty, háčiky, ohyby, lemovanie či spoje s okolitými predmetmi – a to štetcom, ktorý sa na tieto miesta najlepšie dostane. Až následne by ste mali rovnakou farbou natrieť zvyšok plochy. Pre predĺženie životnosti náteru je vhodné náter opakovať aspoň dvakrát, a to minimálne na najviac namáhaných a potrebných miestach.

Ako natierať drôtený plot?

Najlepšie je si kúpiť drôtený plot potiahnutý plastom, pretože tým ušetríte veľa času s natieraním a peniaze za farbu. Úplne nevhodná pre náter drôteného plotu je striekacie pištole. A z časových dôvodov nie je ideálny ani štetec. Dobrou voľbou je valček, pričom najrýchlejšie je natierať plot dvoma valčeky proti sebe.
Zostavy kovového záhradného nábytku sú výborné na posedenie pre viac ľudí. Kovový záhradný nábytok je neobyčajne praktický. Vybavujú sa záhrady, terasy, balkóny a tiež interiéry. Vyniká jednoduchou údržbou, odolnosťou a priaznivými cenami. Doporučujeme najpredávanejšie zostavy, akčnej ceny práve teraz na leto!
Pokiaľ ste si kúpili nábytok so špeciálnou povrchovou úpravou, tak ste vyhrali. Povrchová úprava chrániaci nábytok proti korózií vám nielen uľahčí starosti s údržbou, ale vďaka nej môžete nábytok nechať vonku celoročne, pretože ho nepoškodí ani výdatný dážď, či sneh a mráz. Pokiaľ máte nábytok bez tejto úpravy, radšej ho mimo sezónu uschovajte. Skvelým pomocníkom pri ochrane kovového nábytku pred poveternostnými vplyvy sú obaly na nábytok, ktorými stôl a stoličky zakryjete a nemusíte myslieť na to, že by ste mali nábytok schovať. Naviac po daždi len zložíte obal a môžete si sadnúť na perfektne suché stoličky. Obalom môžete chrániť tiež svoj slnečník, keď ho práve nepotrebujete. Čo sa týka čistenia od špiny a prachu, žiadne špeciálne prípravky nie sú potrebné. Postačí vám mäkká handra, teplá voda, prípadne saponát na riad. Z kovu ide všetko krásne vyčistiť. Pokiaľ máte strach z vŕzganie kovového nábytku, môžete spoje raz za sezónu premazať. Nie je to ale nezbytne nutné, zvlášť, keď máte kvalitný nábytok.
Viac:
httpss://www.nabytok-bogart.sk/televizny-nabytok-c-61-40.61.html
httpss://www.nabytok-bogart.sk/stolicky-c-88-42.88.html
httpss://www.nabytok-bogart.sk/index.php?site=search&word=zahradny+nabytok&send_search=true
httpss://www.nabytok-bogart.sk/komplet-palacio-iii-p-13180-194-194.html

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články