• News&Inspirations

aktualizované

Terasa a záhrada

Vydláždite si terasu prírodným kameňom. Poradíme vám, ako na to! Terasa by nemala chýbať na žiadnej záhrade. Počas teplých mesiacov zväčší obytný priestor a umožní nám pobyt vonku prakticky po celý deň. K najatraktívnejším povrchom terás patrí prírodný kameň a jeho pokládka nie je vôbec zložitá. Chce to len trpezlivosť, trochu zručnosti dodržať niekoľko dôležitých rád.

 Obývacia stena Semi Obývacia stena semi do salonu
Obývacia stena Semi  
Terasa z prírodného kameňa má mnoho výhod, medzi najzaujímavejšie určite patrí bezúdržbovosť a dlhá životnosť. Pre svoju robustnosť sa hodí najmä pre rozsiahlejšie terasy, chodníky a do okolia bazénu. Prírodný kameň je naviac vysoko odolný proti mechanickému opotrebeniu a mrazu a je bezpečný pre chôdzu za mokra. Prírodný materiál je ideálny do záhrady, pretože celý priestor opticky zjednotí.
Terasu môže skladať z pravidelných rezaných dosiek alebo pokiaľ túžite po väčšej prirodzenosti, zvoľte polygonálne – nepravidelnú dlažbu z prírodného kameňa. K najčastejšie používaným patrí kremenec, pieskovec, vápenec či žula. Vyberať môžete aj z mnohých povrchových úprav, ponúkajú sa leštené, brúsené, trýskané, pemrlované, opalované, kartáčované či „antique“ verzie.

Akú veľkú terasu potrebujete?

Najprv nájdeme pre terasu vhodné miesto. Mala by byť poblíž domu, ideálne kuchyňa, aby sa vám cesta s jedlom a riadom zbytočne nepredlžovala. Aby ste sa v horúcich dňoch neupiekli, nemala by byť situovaná priamo na juh, ideálna poloha je juhovýchod alebo juhozápad. Ak ju umiestnime na juh, zaistite dôkladné tienenie strechou alebo pomocou popínavých rastlín. Možností je naozaj veľa.
Ak plánujete terasu využívať aj ku grilovaniu, umiestnite blízko bylinkový záhon, okrem toho, že vám jeho vôňa spríjemní leňošenie, pri grilovaní to nebude pre korenie ďaleko. Potom je dôležité myslieť na optimálnu veľkosť. Priestor opticky zväčšíte, pokiaľ terasa nebude od zbytku záhrady oddelená, preto ju zakomponujte do celkovej záhradnej architektúry.
Záhradná terasa by mala mať také rozmery, aby sa na ňu pohodlne vošiel jedálny stôl s posedením, gril a slnečník. Napríklad pokiaľ je k užívaniu pre šesť osôb, počítajte s rozlohou cca 25 m2, tedy rozmery 4,5 m x 5,5 m. Ak chcete mať na terase ešte lehátko, dekorácie a rastliny, počítajte s niekoľkými m2 naviac. Na pokládku terasy je potrebné dostatočné množstvo polygonalnej dlažby z kameňa. Dobré je naplánovať o 10 % materiálu viac, aby bolo možné jednotlivé kusy podľa potreby narezať. Ďalej je nezbytná malta na prírodné kameň, cementová zmes (cement, piesok, pojivo), spárovacia malta na dlažbu, silikón na prírodný kameň a bežné náradie.

Zostavujeme puzzle

Podľa druhu, tvaru a veľkosti kameňa je možné položiť najrôznejšie vzory. Pre prírodné kamene s polygonálnymi tvarmi platia iné pravidlá než pre pokládku dlažobných kociek. Ľubovoľné obrázky kameňa tak môžu byť výzvou aj pre skúsené pokladačov. Ako pomôcka môže slúžiť zostavenie terasy na skúšku. Obraz sa vyfotografuje a jednotlivé kusy sa označia, čo sa potom dá použiť ako vzor pri pokládke naostro. Niektoré kamenné dosky je potrebné tvarovo upraviť, k čomu slúži murárske kladivo alebo brúska s kotúčom vhodným na kameň. Ideálne pre rezanie kameňa alebo dlaždíc sú napríklad uhlové brúsky.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články