• News&Inspirations

aktualizované

Terasa môže byť pre mnohých ľudí. veľkou výhodou a príjemným skracovaním letného času.

Aj keď sa deň skracuje a slnko skôr zapadá, rozhodne to neznamená, že by sme museli skrátiť pobyt vonku – napríklad na terase. V niektorých prípadoch je potrebné ju len ľahko prispôsobiť jesenným podmienkam.

Kráľovská zostava bez lakťových opierok Višňa Komplet do ogrodu
Kráľovská zostava bez lakťových opierok Višňa 

Pokiaľ človek neopomenie zastrešenie a zaistí osvetlenie či vyhrievanie tohto priestoru, môže si tu spoľahlivo vychutnávať aj chladnejšie večery. Aké ďalšie vychytávky pomôžu zaistiť dokonalú jeseň na terase či balkóne?

Rozsvieťte vašu terasu

Jedným zo spôsobov, ako si spríjemniť posedenie na vonkajšej terase, je zaistenie prídavného osvetlenia. Človek ho ocení najmä na jeseň, keď je vonku stále príjemná teplota, ale skôr sa stmieva. Pokiaľ ste použili 2cm keramickú dlažbu, bude inštalácia osvetlenia naozaj jednoduchá. Pokládka na terčoch umožní dlaždice kedykoľvek nadvihnúť a káble pohodlne schovať pod dlažbu bez väčších stavebných úprav. 2 cm dlažba je s využitím pokládky na terči alebo do šterku najlepšie riešenie pre prípad dodatočných úprav terasy. Dlaždice je možné kedykoľvek rozobrať a opraviť aj prípadné poruchy v rozvodoch elektriny alebo napríklad vody. Týmto spôsobom je teda možné elektrinu doviesť pokojne až na druhý koniec terasy.

Žiariče, ktoré zahrajú

Nedostatok svetla sa dá teda vyriešiť pomerne jednoducho. Ako ale vyzrať na chladné počasie? Ako optimálne riešenie sa javia žiariče, u ktorých si človek v základe môže vybrať, či ako zdroj energie zvolí plyn alebo elektrinu. U prvej varianty existujú možno rizika súvisiace s vlastnosťami plynu, čo môže niektorých ľudí odradiť.Ako bezpečnejšie sa tak javia elektrické žiariče, ktoré sú ľahšie a jednoducho prenosné. Pokiaľ zostane v zime terasa nevyužitá, dajú sa umiestniť aj do domu. Ďalšou výhodou elektrických žiaričov je ich efektivita ohrevu.Infra topidla prakticky ihneď po zapnutí ohrievajú osoby a objekty bez toho, aby zbytočne zahrievala vzduch. Naviac sa jednoducho ovládajú a inštalujú, všetko je možné teda zvládnuť aj bez odbornej pomoci.

Zastrešenie chrániace pred počasím

V lete ho využijete ako zástenu pred slnkom, v daždi naopak ako ochranu pred vodou. Reč je o čiastočnom zastrešení terasy, vďaka ktorému na neho môžete tráviť omnoho viac času. Prvou, a tou najjednoduchšou možnosťou, je kupenie pergoly či markýzy. U druhej spomínanej variante môže byť iba určitým limitom silný jesenný vietor, v takom prípade sa markýzu vyplatí zatiahnuť, aby nedošlo k jej poškodeniu. Vhodnou alternatívou môže byť aj sklenené alebo drevené zastrešenie, ktoré sa potom radí medzi odolnejšie možnosti. S použitím takého zastrešenia je však vhodné počítať už pri realizácií samotnej terasy.

Detaily, ktoré zaujmú

Príjemné prostredie terasy môžu k dokonalosti dotiahnuť zdanlivé maličkosti, akými sú práve dekoratívne prvky. Za tieto detaily naviac nie je potrebné ani utrácať skutočne veľké sumy. Ako na modernej, tak aj na vintage terase sa môžu perfektne vynímať retro prvky, ktoré sú k nalezeniu u rodičov či prarodičov na pôde. Využiť sa dajú staršie vázy alebo napríklad zrkadlá. Tie sú obecne pre terasu skvelým doplnkom alebo pri správnom umiestnení (ideálne proti oknu) priestor rozsvieti a tiež opticky zväčší.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články