• Štýle

aktualizované

Terasa

Zaobstarajte si bez-údržbovú terasu, kvôli jej skvelým výhodám! Pomaly ale isto prichádza čas, kedy si radi sadneme na terasu. Pokiaľ patríte k tým, ktorí terasu najskôr plánujú, môžete vsadiť na klasické materiály, ako je dlažba, betón či drevo alebo môžete vsadiť na kompozitné materiály, ktoré vynikajú bezúdržbovosťou, užívateľským komfortom a dlho trvajúcim úžasným vzhľadom.

 Komplet Palacio III
Komplet Palacio III
Terasa by mala vzhľadom a materiálom odpovedať domu a typu záhrady. Iný materiál vyžaduje moderný minimalistický dom, iný vidiecka chalupa. Dnešné materiály sú ponúkané v rôznych farebných prevedeniach, ale tiež je možno zvoliť povrch celkom hladký, drážkovaný či efekt drásaného dreva.
Pred konečným rozhodnutím je dobré zistiť, ako bude terasa, ktorá sa vám páči, vyzerať aj po niekoľkých rokoch. Môžete nazbierať referencie u známych či susedov alebo navštíviť terasové centrá, kde si môžete z priehľadných radov už hotových terás vystavených vetru, dažďu, mrazu a slnečnému žiareniu. Je totiž rozdiel vidieť malé vzorky dosiek a celistvé plochy väčšieho formátu po niekoľkých sezónach.
Ďalším kritériom a podotýkame, že tým najdôležitejším, je náročnosť údržby a odolnosť voči poveternostným podmienkam. Napríklad drevené podlahy je nutné pravidelne impregnovať a ošetrovať prípravky zabraňujúce tvorbe plesní a drevokazných húb a chrániť voči škodcom z ríše hmyzu. U dlažieb je nutné brať do úvahy možnosť popraskania v zimnom období z dôvodu nasiaknutia vody a následného zamrznutia. Moderným riešením sú kompozitné materiály, ktoré v sebe spojujú tie najlepšie vlastnosti prírodných a umelých povrchov. Aby tiež nie – vznikajú totiž ich spojením. Cena je síce vyššia než u drevenej podlahy, ale ušetrený čas a financie vynaložené na oleje či laky, sa vám vrátia.

KOMPOZIT DURO

Ide o materiál tvorený ryžovými šupkami a čistým PVC. Je vysoko odolný voči vode, teplotným výkyvom, UV žiarenie a parazitom, nenasiakne vodou ani vlhkom. Ide o 100% recyklovateľný materiál, spracovateľný do rôznych odtieňov a povrchových úprav. Suroviny sú farbené ešte pred spracovaním, čo prináša konzistentný vzhľad. Výsledný kompozitný materiál je vhodný pre chôdzu naboso bez rizika zadrenia triesky. Materiál DURO je možné naviac renovovať a zbrúsiť podobne ako drevenú podlahu.
Výrobca ponúkajú jednoduchý systém pokládky EasyClick obyčajným zašliapnutím dosky či pomocou systému EasyChange, ktorý umožňuje výmenu iba jednotlivých dielov bez nutnosti rozobrania okolitých dosiek. Tohtoročným vylepšením je potom skrytý klip iFly, ktorý je možné inštalovať nielen na originálny hliníkový rošt, ale na akýkoľvek druh podkladovej konštrukcie, a to so všetkými výhodami systému EasyChange. Zjednodušene povedané, už sa Vám omrzela betónová či drevená terasa? Využite stávajúci rošt, pripevnite na neho klipy iFly a na nich položte terasové dosky iDecking. Jednoducho prezlečte terasu podobne ľahko, ako by ste si kúpili nové oblečenie.

Kompozit Woodplastic

WPC (wood-plastic-composite) alebo drevoplast sú dosky vyrobené zo zmesi dreva, plastu a ďalších prímesí, ktoré zachovávajú prednosti drevených terás, pritom eliminujú ich nedostatky a hodia sa tiež ako podlaha okolo bazénu, pretože ani vplyv chlórovanej či slanej vody nenarušuje ich farebný ráz. Dosky nie je potrebné impregnovať, olejovať ani natierať. Sú stálofarebné, bez šednutia, nemenia tvar a ich výroba je veľmi ekologicky šetrná, pretože sú 100% re-cyklované a neobsahujú žiadne toxické látky.
Ak ste sa raz rozhodli pre drevenú terasu, musíte počítať s jej pravidelnou údržbou. Drevo je citlivé k poveternostným vplyvom a samo o sebe nevydrží ani prívaly dážďa a snehu, ani agresívne slnečné lúče. Ohrozujú ho aj huby a drevokazný hmyz.
Pri nákupe drevených podlahových krytín budete zrejme upozornení, že ich musíte dvakrát ročne napustiť špeciálnym olejom, pričom tropické dreviny údajne nepotrebujú toľko starostlivosti ako tuzemské a stačí ich natrieť raz za rok. Úprimne je to len teória. V praxi záleží aj na ďalších faktoroch, akými sú napríklad:
poloha terasy (južná strana na priamom slnku bude viac ohrozená slnečným žiarením), 
množstvo zrážok v oblasti, 
miera zastrešenia (strecha ochráni terasu pred zrážkami a priamym slnkom), 
kvalita podkladu (terasa by sa mala stavať na striešku a nemala by prísť do kontaktu so zeminou a rastlinami)
Napustiť terasu olejom by ste mali zakaždým, keď podlaha zmení farbu – vyšisuje sa, šedne, skrátka nevyzerá ako nová, a tiež v prípade, že do seba absorbuje vodu. To najľahšie poznáte, keď dosky postriekate vodou; ak sa kvapky držia na povrchu a vytvoria zhluky, podlaha je ešte v poriadku. Pokiaľ sa vsiaknu, mali by ste bežať pre olej. K ošetreniu drevených terás sa používajú oleje špeciálne určené pre drevené terasy. Najúčinnejšie sú produkty, ktoré zároveň poskytujú aj UV ochranu. Pokiaľ bola vaša terasa v minulosti zanedbaná a dosky sú v zlom stave alebo sa na nich objavuje pleseň, mali by ste zakúpiť aj špeciálny čistič, ktorý odstráni všetky zbytočné nečistoty a pomôže obnoviť štruktúru dreva.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články