• Štýle

aktualizované

Tienenie v bývaní

Intenzita svetla veľmi ovplyvňuje to, ako sa cítime. Málo svetla vyvoláva stiesnené depresívne pocity, presvetlenie je zase nepríjemné na oči. Svetelné podmienky u nás doma jednoducho ovplyvníte pomocou rôznych tieniacich systémov – od tých najjednoduchších, ako sú závesy a rolety, po nákladné vidiecke žalúzie.

pocit osobnej slobody je veľkým trendom v oblasti tieniacej techniky a každý z nás by ho mal doma nájsť. K tomu prispievajú tri základné prvky – dostatok svetla, vzduchu a tepelného komfortu. Len usporiadaný, funkčne a harmonicky zariadený domov poskytne bezpečné a pozitívne zázemie.

Prirodzené svetlo po celý deň

Nastaviť si doma ideálnu svetelnú pohodu v ktorejkoľvek dennej dobe nie je problém. Záclony a lustre môžu intenzitu umelého osvetlenia znižovať na komfortné minimum. Dobrú službu Vám môžu preukázať špeciálne typy roliet na plastové okná a euro okná, do strešných, veľmi malých aj do atypických okien. V lete znižujú dopad slnečných lúčov do miestnosti, v pod-zimných a zimných mesiacoch interiér zútulnia. Novým spôsobom tienenia, ktorý naviac zaisťuje účinnú ochranu proti prehriatiu interiéru, sú vonkajšie zalužie. Veľkým hitom je potom ovládanie tienenia cez mobil alebo osobný počítač. Vďaka nastaveniu centrálnych funkcií zatemníte či presvetlíte všetky miestnosti naraz alebo len okná v jednotlivých izbách, podľa toho, ako do nich svieti slnko. Automatické ovládanie tieniacich prvkov reaguje okrem počasia aj na dennú dobu a zaistí, aby sa vyťahovali alebo sklápali v určitú hodinu.
obývacia stena Enter
Obývacia stena Enter

Teplo tak akurát

Iste ste si všimli, že zatiahnutím či roztiahnutím závesov vpustite domov nielen svetlo ale tiež teplo. Naopak v zime stiahnutie vonkajších roliet či zatiahnutie ťažkých závesov ušetria peniaze za topenie. Ľudia vyberajú tieniace zariadenie často len podľa vzhľadu a cenovej dostupnosti, ale neuvedomujú si, že rozdiely medzi použitými materiály, farbami a ich umiestnením majú vplyv na tepelnú stabilitu miestnosti. Obecne najlepšie je akékoľvek vonkajšie tienenie, pretože efektívne bráni preniku tepelného žiarenia cez výplne okna do interiéru v teplých obdobiach roka a v zimných mesiacoch udržia teplo v interiéri: Vonkajšie zalužie vďaka možnosti naklápanie lamiel plynule regulujú tepelnú stabilitu interiéru. Montáž je možné prevádzať celoročne, a to v priebehu stavby, tak dodatočne do postavených domov. Vhodné sú aj látkové screeny alebo vonkajšie rolety zaobstarané hliníkovými lamelami s izolačnou polyuretanovou penou, pretože v zime účinne bráni ochladzovaniu a v lete zbytočnému prehrievaniu vnútorných priestorov.
Užiť si chvíľu naozajstného ticha je prakticky nemožné. V mestách k nám aj cez zavreté okná často dolieha pouličný hluk. Pritom je dokázané, že hluk ruší vnímanie sluchových podnetov, zhoršuje zrozumiteľnosť reči, narušuje prirodzené biorytmy a zvyšuje únavu. U detí môže dokonca prispievať k výkyvom v chovaní a prospechu. Rozľahlé miestnosti, vysoké stropy a hladké podlahy ozvenu v priestore zvyšujú. V samotnom interiéri pomáhajú absorbovať zvuky rôzne textilné predmety ako koberce, závesy, vankúše, textilné steny a podobne. Proti hluku zvenčí pomôže aj osadenie okien tesnením. K odhlučneniu môžu výrazne prispieť vonkajšie alebo pred-okenné rolety či žaluzie. 

Farby ladia nálade

Viac než podliehať módnym trendom je v oblasti bývania dôležité obklopiť sa farebnými tónmi a textúrami, ktoré nám sú príjemné. Striedmosť farieb stien a nábytku rozsvietené niekoľkými textilnými prvkami priestor zútulnia a naviac môžete doplnky podľa chuti obmeňovať, bez toho aby to zaťažilo Váš rozpočet: Pár farebných vankúšov, nové závesy a iná prikrývka, farebné kvetiny a lampičky Vám v tomto smere urobia prekvapivú službu. Pokiaľ chcete zladiť intenzitu zatienenia tiež s farebným riešením interiéru, potom sú riešením textilné rolety, plissé alebo obľúbené japonské steny. Svetlo prechádza štruktúrou textilného materiálu, takže keď zvolíte tlmené odtiene, nedôjde k skresleniu farebnosti prostredia. Tmavé farby môžu pri zaťažení priestor celkom zatemniť. Vzorované textílie sa zase v spustenom stavu menia v dekoratívne obrazy, ktoré v interiéri pôsobia útulným a exkluzívnym dojmom.
Ak sa teda rozhodujete o prerábaní Vášho domu či bytu, nezabúdajte na takéto dôležité doplnky, akými je aj tienenie v interiéri, ktoré je naozaj pre nás nevyhnutné. Pri výbere alebo s pomocou vhodných interiérových dekoráciách si jednoznačne môžete svoj výber uľahčiť pri návšteve nášho e-shopu a teda aj našej ponuky! Práve teraz sa môžete tešiť jedinečným ponukám nábytkových kompletov alebo samostatného nábytku za skvelé a bezkonkurenčné ceny na trhu! Nábytkové komplety Vás určite dokážu potešiť. Ak sa o kúpe potrebujete podrobnejšie presvedčiť,nezabúdajte čítať popisy výrobkov, ktoré nájdete takmer pri všetkých nábytkovým zostavách a jednotlivých výrobkov. S nami si môžete byť istý, že kúpou nábytku neurobíte žiadnu chybu a určite to neoľutujete. 
celá kolekcia: httpss://www.nabytok-bogart.sk/obyvacia-stena-enter-p-694-48-40.48.html

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články