• News&Inspirations

aktualizované

Tipy ako vybrať správnu dlažbu a obklad

Potrebujete tipy ako správne na obklad či dlažbu? Nech už plánujete nový obklad do kuchyne či kúpeľne alebo ste zistili, že v predsieni je už naozaj nutne potrebná nová dlažba, pravdepodobne prioritne riešite, aké kúpiť obkladačky či dlaždice. Premýšľate či zvoliť biele, béžové alebo hnedé, či majú mať matný alebo lesklý povrch či aký by mali mať rozmer. Možno vás ale zatiaľ nenapadlo, že môžete ozvláštniť interiér tiež vďaka vhodne zvolenému spôsobu pokládky. A z čoho môžete teda vyberať? O tom sa dozviete práve od nás. A pre lepšiu predstavu tu máte uvedené konkrétne body, ktoré sa týkajú obkladov.

Komplet II Flow Grafit/Biely mat
Komplet II Flow Grafit/Biely mat 

Pridajte farebný kontrast

Začnime s farbou. Ale tak trochu inak. Pokojne môžete vsadiť na neutrálne, nadčasovú klasiku vo svetlej farbe. Lenže čo si budeme povedať. Niečo by to chcelo. Tomuto obkladu je jednoducho potrebné dodať šmrnc. Niekomu k tomu stačia farebné uteráky a predložka k vane alebo sprchovému kútu. Pokiaľ vám to však pripadá príliš nudné, pridajte pás farebných obkladov alebo napríklad aj farebnú dlažbu.

Kombinujte dekory

K oživeniu kuchyne či kúpeľne sa nemusíte báť použiť na steny mozaikový formát v kombinácii s výraznými vzormi, ako je napríklad patchwork. Práve tak je jednoducho možné skombinovať napríklad dizajn kameňa na stenách s dekorom dreva na podlahe. Klasické obývacie steny sú nahradené minimalistickými a vizuálne čistými policovými a skriňovými systémami. Značné množstvo dekoračných prvkov má za úlohu vyzdvihnúť, podržať a ukázať ako by mohol vyzerať moderný interiér. 

Hrajte sa s veľkosťou

Nebojte sa mixovať viac typov obkladov v jednom priestore. Napríklad pokojne skombinujte tehlový formát na stene s veľkoformátovými obkladačkami a na podlahu použite napríklad tvar dlhých dosiek. Veľké rozmery sa ukladajú tiež a nerovnosti povrchu sa na nich odrazia viditeľnými odchýlkami. Veľkosť priestoru kúpeľne bude určujúca aj pri voľbe farebného odtieňa. Tmavé a lesklé obklady veľkých rozmerov navodzujú pocit luxusu a designéri po nich často siahajú pri navrhovaní priestorných kúpeľní s jednoduchým, priamo puristickým designom, kde vyniknú aj ďalšie ušľachtilé materiály, ako sú nerez a sklo. Pokiaľ však použijete tmavý obklad v malej panelákovej kúpeľni, môže sa stať, že na vás bude pôsobiť stiesňujúcim a pochmúrnym dojmom a žiadaný pocit luxusu sa úplne z vášho bývania stratí.

Obdĺžnik nahraďte šesťuholníkom

K tomu, aby ste mali atraktívnu kúpeľňu, však nemusíte čarovať iba s farbami či dekory. Podobnú službu odvedie aj zmena tvaru. Zabudnite na štvorce alebo obdĺžniky a odložte si steny obklady v tvaru šesťuholníkov. Prevládajú hranaté tvary, sedenie na hliníkových nožičkách je príjemné. Čo sa týka farieb, najobľúbenejšie sú odtiene krémovej. Zaujímavý kontrast so svetlou stenou či obývacou stenou tvorí tiež červená sedacia súprava alebo kreslo. Veľmi obľúbenou je v súčasnosti tiež oranžová farba, menej zelená a nakoniec ešte aj modrá farba.

Trendy je nedokončený okraj

Dlaždice formátu 10 x 20 cm položené do V vyzerajú jednoducho fantasticky. Zaujímavým detailom môže byť tiež okraj obkladov, nech už nerovný ako pri pokládke do V alebo nedokončený akoby zubatý. Nedokončený okraj môže ostatne mať aj obklad z šesťuholníkových formátov.

Stromček sa nehodí len na Vianoce 

Skvelo budú vyzerať tiež obdĺžnikové obklady či dlaždice, ktoré sú poskladané do stromčekov. Na prvý pohľad to tak možno nevyzerá, tento štýl si vyžaduje skúsenosti a značnú precíznosť, a preto tým poverte radšej niekoho, kto sa v tom vyzná alebo nejakých odborníkov.

Praktická a jednoduchá je klasika

Obloženie stien obkladačkami (prípadne položení dlaždíc na podlahu) rovnobežne alebo na strih patrí medzi najjednoduchšie varianty. Spary v tomto prípade prebiehajú v klasickej štvorcovej alebo obdĺžnikovej sieti. Tento spôsob pokládky je jednoduchý, nevyžaduje veľa rezaní ani extrémne precízne meranie, takže riziko chýb a zbytočných prierezov je minimálny. Pri výberu obkladov do kúpeľne je rozhodujúca veľkosť vášho priestoru. Čím väčšia kúpeľňa, tým väčší rozmer obkladov môžete zvoliť. Mozaiky tiež veľmi dobre vyniknú práve vo veľkých priestoroch a tiež v kombinácii s veľkoplošným obkladom. Aj v malej kúpeľni je možné kombinovať rôzne rozmery obkladov. Mnohí výrobcovia ponúkajú série s formátom zladenými obkladačkami, ktoré umožňujú pokladanie menšieho rozmeru k väčšiemu s plynulým pokračovaním spár. Najmä v pravouhlých priestoroch dokážete kombináciu týchto obkladov a dlažby vytvoriť architektonicky čistý vzhľad obkladania plôch s nadväznými sparami z dlažby na obklad stien. Aj v prípade realizácie obkladu a dlažby však platí, že dobrý výsledok zaručí nielen použitie kvalitného materiálu, ale najmä dôraz na dokonalé remeselné zvládnutie detailov. Dôležité je vyrovnanie stien a podláh pred kladením, aby sa zaručila rovná plocha obkladu a dlažby. Tam, kde nie je možné zaistiť vytvorenie celkom rovného podkladu, sa doporučuje použitie kachličiek menších rozmerov. 


Na väzbu

K jednoduchším spôsobom patrí tiež rovnobežná pokládka s presadením jednotlivých obkladačiek. Posunutie v radoch môže byť rôzne, ale najčastejšie ide o posun pravidelný, kde je posun o polovicu dĺžky (tzv. tehlová väzba) alebo o jednu tretinu. 
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články