• News&Inspirations

aktualizované

Tipy pre bezpečnejšiu kúpeľňu

Bezpečnosť je väčšinou to posledné, na čo pri zariaďovaní kúpeľne myslíme. Našťastie dnes už nemusíte zvoliť medzi estetikou a bezpečnosťou, obe často idú ruka v ruke. Dôležité je len nájsť prvky, ktoré budú vyhovovať vašim predstavám a individuálnym životným situáciám.

Správna kúpeľňa by nemala mať v priestore žiadne prekážky, ale iba funkčných pomocníkov. Našťastie aj v súčasnom trende designu je potrebné všetko podriadiť sa nájde veľa esteticky vydarených riešení, ktoré kúpeľňu zároveň zabezpečia proti najčastejším rizikám.

Bezbariérová kúpeľňa

Na hladkom a často aj vlhkom povrchu kúpeľne by malo byť čo najmenej bariér k zdolávaniu. Z tohto hľadiska je preto omnoho vhodnejšie zvoliť namiesto vane sprchový kút a aj ten je lepšie riešiť tak, aby mal široký dobre zaistený vstup, pokiaľ možno bez žiadnych podlahových líšt. Najlepším riešením pre bezbariérovú kúpeľňu je použitie sprchových dverí do murovanej niky. Medzi steny do tvaru U, ktoré je vhodné postaviť čo najďalej od seba, je možné použiť najrôznejšie modely.
Sprchové dvere pri sprchovaní tesnia dokonale, ale je potrebné dávať pozor pri ich otváraní pri vychádzaní zo sprchového kúta. Najideálnejšie je zvoliť tzv. lietačky, z ktorých môže voda skapávať dovnútra sprchového kúta. U modelov otváraných do priestoru kúpeľne sa vystavujete riziku pošmyknutia po mlákach vody stekajúcej po dverách.

Dbajte na protišmykovosť

Všetky miesta na podlahe kúpeľni, ktorá sa čas od času namočí, je preto vhodné rovnako zabezpečiť. V tejto súvislosti sa väčšinou osvedčilo niekoľko typov povrchov. Sú to akrylát, keramická dlažba alebo smalt. Najčastejšie ide o vaničky do sprchových kútoch alebo o dlažbu, použitú v kúpeľni a často aj v sprchovom kúte. Akrylát je možné vylepšiť povrchovou úpravou už vo výrobe, kedy môžete od rôznych výrobcov získať vaničky so špeciálne zdrsneným antislip povrchom.
Pokiaľ už doma máte hladkú vaničku a hľadáte okamžité riešenie bez kopania kúpeľne, môžete ju jednoducho polepiť bezpečnostnými protisklzovými páskami. Výhodou protisklzových pások je ich dostupnosť, okamžitá aplikácia – ale aj odstrániteľnosť, cenová nenáročnosť a nenápadnosť, vďaka ktorým sa nezmení vzhľad vašej kúpeľne. Dajú sa samozrejme aplikovať aj do vane alebo na dlažbu. Je to už na vás, či si vyberiete aplikáciu na dlažbu alebo radšej uprednostníte vaňu.
Dlažba sama o sebe by mala byť protisklzová. V správnom kúpeľňovom štúdiu by vám mali poradiť s výberom. Vyberať sa má podľa parametrov rozdelenia dlažieb do troch skupín od A cez B až C. Táto kategória zahrňuje dlaždice s najvyššou dosiahnuteľnou protisklzavosťou pre chôdzu bosou nohou. Veľmi účelne je si z hľadiska bezpečnosti (bohužiaľ nie z hľadiska súčasného designu) kúpiť si radšej dlažbu maloformátovú či dokonca mozaiku, ktoré napríklad v sprchovom kúte opatrenom odtokovým žlabom umožní presnejšie spádovanie. Príjemný je aj väčší počet spár, ktoré tiež znižujú nebezpečie pošmyknutia.

Termostatická batéria = šikovný pomocník

Nielen staršie osoby, ktorým robí pohyb v menšom priestoru problémy, ale každý dospelý, a hlavne rodičia menších detí, ocenia termostatickú batériu. Tieto armatúry sú na strane osadené ovládacou hlavicou s viditeľným označením teploty vody a blokačným tlačidlom. Základná poloha odpovedá 38 ºC. Kto chce teplejšiu vodu, môže ľahko stlačiť zarážku a pootočiť.
Systém vedomej voľby a blokovania predíde opareniu spôsobeným náhodnou manipuláciou s pákovou batériou. Veľmi jednoducho o neho môžeme napríklad zavadiť chrbtom v sprchovom kúte menších rozmerov nehľadiac na detské vodné hry. Niektoré modely naviac majú zónu za 38 ºC vrúbkovanú, takže pokiaľ otáčate kohútikom v týchto vyšších teplotách, cítite ľahké drhnutie. To vás upozorní, že hrozí nebezpečie oparenia. Je to príjemné napríklad pri umývaní vlasov, kedy máte oči plné vody a mydla. Termostatická batéria je jednoducho užitočným pomocníkom v sprchovom kúte aj vo vani.
Klzká podlaha, vaňa alebo sprchový kút môžu byť príčinou nepríjemných pádov a zranení. Pokiaľ chcete mať kúpeľňu doma alebo u prarodičov bezpečnejšiu, vybavte ju zdravotnými pomôckami, ako sú stoličky a sedačky. Kúpeľňa je skutočne jedným z najnebezpečnejších miest v byte. Každý, kto má malé dieťa vie, že stačí pár sekúnd nepozornosti a nehoda na seba nenechá dlho čakať. U detí to našťastie väčšinou nekončí žiadnym väčším úrazom. U starších ľudí je bohužiaľ situácia opačná. Vek so sebou často nesie tiež rôzne choroby a obmedzenie pohybu.

Stoličky a sedátka

Pohodlie a hlavne bezpečnosť pri kúpaní alebo sprchovanie zaisťujú stoličky a sedátka. Existuje niekoľko typov. Prvým z nich sú klasické stoličky, ktoré sú prenosné a je možné ich použiť na sedenie v sprche aj mimo nej. Obzvlášť praktické sú stoličky s nastaviteľnou výškou. Veľmi elegantné sedačka z bambusového dreva je dokladom toho, že aj zdravotné pomôcky môžu vyzerať dobre a ladiť s ostatným vybavením kúpeľne. Ďalšou alternatívou je skladacia stolička s nastaviteľnou výškou, ktorú po použití jednoducho zložíte a opriete k stene alebo za skrinku, aby neprekážala. 

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články