• Štýle

aktualizované

Tipy pre novú kúpeľňu

Zariaďujete si novú kúpeľňu? Máme pre vás pár užitočných tipov! Rozmiestnenie umývadla, vane a sprchového kúta, prípadne WC, je často závislé na už rozvedené inštalácie, odpadu či elektrických káblov. A to všetko súvisí s  najdôležitejšou vecou – s rozmermi samotnej kúpeľne. Tentokrát pre vás však máme rady, týkajúce sa toho, čo by ešte nemalo v kúpeľni chýbať a na čo by ste mali myslieť, keď zavesujete na stenu umývadlo alebo si kupujete sprchu do sprchového kúta.

Kúpelňa Gimi 1 Venge/Venge Komplet szafek lazienkowych
Kúpeľňa Gimi 1 

Umývanie rúk by malo byť pohodlné

Umývadlo by malo byť štandardne vo výške 80 až 85 centimetrov. Nesmiete však zabudnúť, keď si kupujete umývadlo na doske, že by ste ju mali upevniť o niečo nižšie, aby ste sa mohli v (na nej umiestnenom) umývadle pohodlne umyť. Inak je to samozrejme v prípade, že je umývadlo naopak zapustené do skrinky. Tam nie je často od veci ju pripevniť naopak o pár centimetrov vyššie.

V zrkadle by ste sa mali vidieť

Zdá sa vám to úsmevné? Napriek tomu sa často stáva, že pri zavesovaní zrkadla sa neberú do úvahy všetci členovia rodiny a nakoniec v ňom niekto vidí iba časť tváre, zatiaľ čo iný sa musí mierne zohnúť, aby videl svoj celý účes. Preto je dôležité si všetko dopredu premerať a vyskúšať. A čo robiť, keď u vás doma je niekto malý a niekto zase veľmi vysoký? Elegantným riešením je čo najväčšie zrkadlo. Potom sa v ňom každý z vás určite uvidí. Môžete si tiež do kúpeľne kúpiť viac zrkadiel, aby ste sa u nich nemuseli každé ráno pretlačovať.
So zrkadlom je však ešte jeden problém. Trendy je umiestňovať zrkadlo hneď nad umývadlo, za vodovodné kohútiky. Designéri to robia preto, že odlesky povrchov batérií a zrkadlové plochy (často naviac ešte podsvietené) vyzerajú veľmi atraktívne. Pokiaľ však nemáte neustále utieranie kvapiek na zrkadle ako svoju zábavu, radšej sa tomuto riešeniu vyhnite a zrkadlo si nechajte zašraubovať o niečo vyššie, kam sa predsa len tak jednoducho striekajúc voda nedostane.

Sprchové zásteny k stropu

Nech už ide o sprchovú zástenu u sprchového kúta alebo u vane, ideálne je, keď sú až k stropu. Predsa len vám striekajúc sprcha môže vypadnúť z ruky alebo ju nepozorovane pustíte a vodu potom kvôli nízkej zástene budete mať po celej kúpeľni. Možno si tiež budete klásť otázku, či vybrať sprchu ručnú alebo hlavovú. Asi najlepším riešením sú sprchy kombinované, u ktorých si môžete podľa potreby zvoliť spôsob, akým sa chcete sprchovať. Rôzne sprchové vodopády a podobné zaujímavosti sú síce na prvý pohľad atraktívne, ale najmä pre ženy, ktoré si netúžia pri každom umytí namočiť účes, asi aj veľmi nepraktické. Čo naopak praktické je, sú sprchovacie lavičky. Stačí napríklad aj len malé sedadlo, ale zaistíte si tým pohodlie, ktoré určite oceníte. Skvelým pomocníkom (a to nielen v sprchovom kúte, ale tiež u umývadla) sú tiež rôzne výklenky, kam môžete odkladať mydlá, sprchové gély, šampóny a podobne.

Stolíky a vešiaky na uteráky

Možno sa vám to na prvý pohľad zdá zbytočné, ale ak máte v kúpeľni dosť miesta, kozmetický stolík a stolička sa vám určite budú hodiť. Riešením je napríklad si len kúpiť väčšiu dosku pod umývadlo a vyhradiť si na nej kúsok pre kozmetické potreby. Vešiaky a držiaky na žinky či uteráky sú v kúpeľni veľmi dôležitým doplnkom. Ešte predtým, než ich prevŕtate, zamyslite sa nad tým, čo na nich budete vešať. Keď ide len o žinky a krátke uteráky, môžete ich povesiť tak, aby ste ich mali hneď pri ruke, ale držiaky na veľké osušky či vešiaky, na ktoré si občas hodláte povesiť napríklad aj dlhý župan, musí byť v dostatočnej výške, aby sa vám nepovaľoval po zemi. Preto sú veľmi obľúbené tzv. rebríky, ktoré majú niekoľko výhod. Napríklad s nimi môžete podľa potreby manipulovať a často mávajú aj nastaviteľnú výšku.
Ponuke kúpeľňových obkladov sa krátkodobé módne výstrelky vyhýbajú, steny kúpeľne predsa len neobmeňujeme každý rok. Tiež preto je výber obkladov veľmi pestrý, aby vyhovel vkusu a potrebám zákazníka, prípadne ho inšpiroval k neotreným riešeniam.

Čo je trendy posledné roky 

V obľube sú saténové hladké, ale aj mierne vlnité povrchy. Voliť môžeme ich matné varianty, verzie s ozdobami, klavírnym leskom, všetko pôsobí efektne. Lapovaný povrch je kompromisom medzi leskom a matom. Vzniká preleštením mierne reliéfneho povrchu tak, že vyniknú lesklé výstupky, zatiaľ čo priehlbiny zostanú matné. V posledných rokoch víťazia ľahké pastelové odtiene, vodná modrá, púdrová ružová, zemitá zelená, hnedá, béžová, pieskovcová. Krikľavé farby si dávajú pauzu, objavujú sa v ponuke skôr výnimočne. V rámci jednej série ak napriek nimi sa kladie dôraz na farebné ladenie tón v tóne od stien až po dlažbu na podlahe. Dekory sú väčšinou drobné. V obľube zostáva patchwork, kombinácie obkladačiek s rôznymi, zvyčajne retro designy alebo stredomorskými motívmi. Decentnejšie pôsobia oblé, jemné vzory evokujúce čipku a ornamenty v štýle art deco. Populárne sú tiež geometrické vzory, kruhy, štvorce, trojuholníky, ktorých nápaditým poskladaním si je možné pohrať s perspektívou. V našej ponuke na vás čakajú trendy zostavy, ktoré môžete mať za skvelé ceny.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články