• Štýle

aktualizované

Tmavo šedý betón je príjemný kompromis medzi jeho tradičnou svetlo šedou obmenou a jednofarebnými tmavými odtieňmi

Tmavo šedý betón je príjemný kompromis medzi jeho tradičnou svetlo šedou obmenou a jednofarebnými tmavými odtieňmi antracit alebo grafit bez typickej betónovej kresby. Naozaj sa vám páči betónová šedá farba, ale trápite sa s tým, ako by ste ju mohli dostať do svojej kúpeľne? Už naozaj nemusíte. Aj medzi kúpeľňovým nábytkom si našiel betón svoju cestu.

Komplet nábytku do kúpeľne Combo 1

Pohľadový betón sa aj kvôli cene v súkromných interiéroch neobjavuje príliš často, za to betónové stierky áno. Dôvod? Okrem určitej módnosti majú výhodu tiež v tom, že je možné aj vďaka hrúbke približne 1,5 mm aplikovať na takmer všetky druhy podkladu vrátane sádrokartónu, naviac je možné ich prefarbiť na desiatky farebných odtieňov.

Na podklad stačí naniesť špeciálnu cementovú stierku, aby vznikol hrubý podklad. Približne po 24 hodinách sa nanesie ďalšia vrstva cementovej stierky, ktorá sa takzvane ugletuje do konečnej podoby. Potom sa prelakuje. Môžete ju dokonca aplikovať aj na nábytok alebo sklo, len musíte v takom prípade použiť ešte medzivrstvu. Betónové stierky sa jednoducho udržujú, sú odolné aj voči mechanickému namáhaniu. S vodou sa však až tak úplne neznášajú, preto sa hlavne do kúpelní začal používať betonepox, čo je veľmi tvrdá stierka, ktorú je možné používať aj na podlahy a nevadí jej ani voda.

Surový betón na nábytkových dvierkach? Prečo nie, stačí využiť jeho vydarené imitácie. Vďaka fóliovaným dekórom vo svetlom či tmavom prevedení, ktoré sú od skutočného betónu pohľadovo k nerozoznaniu, už nemusíte mať betón iba na stenách alebo pracovných plochách. Môže sa aplikovať aj na nábytkové dvierka, u ktorých by bolo použitie skutočného betónu kvôli jeho vysokej hmotnosti veľmi problematické.

Kto si chce do interiéru pridať pravý betón, napríklad len ako pomyselnú bodku na záver, má tiež veľkú šancu. Z betónu sa dnes vyrábajú umývadlá, drezy či dekoratívne misky, stolíky, záhradné lehátka aj ďalšie doplnky vrátane šperkov. Ak sa budete sústrediť na výber betónových doplnkov, tak môžete byť kreatívny a vsadiť na detaily.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články