• News&Inspirations

aktualizované

Tmavý alebo svetlý nábytok

Nábytok je jedna z posledných vecí, ktoré do bytu kupujeme. Aj tak by ste o ňom, alebo aspoň o jeho farbe, mali mať jasno už na začiatku.
Podľa čoho sa teda ľudia rozhodujú pre tmavý, alebo naopak svetlý nábytok, keď veľkosť bytu nehraje rolu? Veľmi dôležitý je pri rozhodovaní vkus a osobné preferencie. Podľa skúsenosti mladší ľudia dávajú prednosť skôr tmavým farbám, naopak starší preferujú svetlé odtiene.
Opticky môžete zväčšiť priestor: Ak je vaša miestnosť pomerne malá a nemáte dostatok priestoru a chcete ju zväčšiť než je v skutočnosti veľká, zaručene vám pomôže svetlý nábytok. Ak sa už teda rozhodnete pre kúpu svetlého nábytku, investujte predovšetkým do najdôležitejších kusov nábytku ako je pohovka, sedačka a stoly, aby ste maximalizovali priestor na prechádzanie. Kombinácia svetlého nábytku s lesklým povrchom ako sú kovové a sklenené stoly, doplnky a nástenné umenie a obrazy vyzerajú naozaj dobre. Zväčšiť priestor vám zaručene dokáže pomôcť pridanie odrazových plôch do vašej miestnosti, vytvorí pocit ľahšieho a tiež väčšieho priestoru.
Do interiéru môžete využiť kontrast a optický zaujímavé prvky: vašej izbe dodá kombinácia svetlých a tmavých farieb jasný štýl, je to opticky zaujímavé riešenie. Na vytvorenie moderného a pohodového vzhľadu môžete využiť tmavé drevo alebo betónovú podlahu v kombinácii so svetlým nábytkom, dosiahnete tým peknú kombináciu použitých materiálov a farieb. Taktiež môžete využiť jemné textílie ako sú chlpaté podnožky a ľahké záclony na okná, ktoré tiež napomáhajú dosiahnuť rovnováhu medzi tmavou, tvrdou podlahou a svetlým a príjemným kúskom nábytku. Výrazný kontrast využite ak práve preferuje extravagantnejší štýl pri dekorovaní a zariaďovaní vášho domova.
Využitie farby: úžasná a veľká výhoda použitia svetlého nábytku je schopnosť zavedenia a využitia akejkoľvek farby vo vašej farebnej palete. Pastelové farby v tóne môžete využiť pre interiér s tlmenejším vzhľadom. Ak chcete dosiahnuť výrazný vzhľad, použite červenú, modrú alebo žiarivo ružovú farbu, ktoré môžete skombinovať s béžovou, bielou alebo dokonca kaki farbou. Týmto spôsobom dokážete vkusne zaviesť do priestoru farbu bez toho, aby ste využili žiarivo okuzľujúce doplnky.
Svetlý nábytok má nespočetne veľa výhod. Je práve tým nábytkom, ktorý vo vašej domácnosti vám pomôže vykúzliť svetlejší, rozžiarený, príjemnejší a atraktívnejší vzhľad miestností bez veľkej námahy. Ak váš priestor pôsobí mdlo ba až chladno, využitím svetlého nábytku mu dodajte trocha farby vo forme nástenných obrazov alebo poprípade umeleckých diel. Práve umelecké diela a obrazy sú to jediné čo naozaj potrebujeme, aby náš svetlý nábytok jednoducho splynul s našim životným štýlom a interiérovým dizajnom, kľudne postačí jeden alebo dva obrazy.
Zredukujte nedostatok prirodzeného svetla: Množstvo domov trpí nedostatočným počtom okien a tým aj veľkému nedostatku zdrojov prirodzeného svetla. Tmavšie miestnosti môžete rozžiariť svetlým nábytkom, ktorý dokáže odrážať umelé svetlo a vytvoriť tak upokojujúci priestor. S tmavšími doplnkami môžete skombinovať so svetlejším nábytkom, vytvoríte tak zaujímavý kontrast. Môžete použiť tmavšie ozdobné koberce alebo napríklad vankúše. Neutrálne farby skombinujte s tmavšími farbami. Optický útulný priestor vytvoríte vďaka zvrstveniu farieb, nebudete tak unavený jediným typom farieb.
Je dokázané, že prítomnosť svetlého nábytku v miestnosti môže vyvolať veselší a jasnejší pocit pokoja. Svetlý nábytok má môže zmeniť a pretvoriť nudný a uzavretý priestor. V miestach s oveľa teplejšou klímou dokážete svetlým nábytkom jednoducho vyvolať pocit chladnejšieho a príjemnejšieho vzduchu v dome. Na druhej strane aj v chladnejšej klíme vytvárajú neutrálne biele a krémové farby príjemné prostredie. Tieto typy určite využite ak chcete vytvoriť svetlejší a príjemnejší domov pomocou svetlého nábytku.

Tmavý alebo svetlý nábytok
Aj keď ide teda pri výbere odtieňa nábytku o vkus každého, aj tak je možné nájsť aj všeobecné dôvody, ktoré vám môžu pri rozhodovaní pomôcť.
Predovšetkým ten tmavý pôsobí elegantným a luxusným dojmom. Tiež vedľa neho lepšie vyniknú farebné, lesklé či inak výrazné doplnky. Tmavé zariadenie sa bude viac páčiť tým, kto sa na dovolenke zamiloval do takzvaného stredomorského štýlu. Stačí sa pozrieť na tradičné talianske či španielske interiéry, ktorým dominuje. Tmavá farba tu vytvára určitú atmosféru, ktorá navodzuje pocit tieňa, a tým aj chladu. V našich podmienkach je možné toto pravidlo využiť napríklad v miestnostiach s veľkou sklenenou plochou orientovaných na juh či západ.
Pohovka Walker
A aj tak je možné kúzliť so svetlými farbami, typickými pre škandinávsky štýl, ktorý je u nás omnoho obľúbenejší než ten stredomorský. Práve pre severské zeme je svetlé drevo tradičným materiálom, čo vyplýva zo zvýšenej potreby svetla tam, kde deň trvá omnoho kratšiu dobu než u nás.
Výhodou svetlého nábytku je aj jeho väčšia praktickosť. Prach, ktorý na čiernom laku vynikne, sa na prírodnom dreve stratí. Teda pokiaľ nechcete tráviť každý večer s prachovkou v ruke, určite pre vás budú lepšie svetlejšie kúsky.
Podľa štýlu, alebo veku?
Všeobecne platí to, že tmavá farba zmenšuje a svetlá naopak zväčšuje. Nie je to celkom pravda. Keď si predstavíte tmavý strop, často sa vám zdá, že nikde nekončí, a vytvára tým pocit nekonečnosti. Pokiaľ v malom priestore alebo kúpeľne zvolíte tmavý nábytok a doplníte ho svetlými stenami a obkladmi, nie je to chybná voľba.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články