• News&Inspirations

aktualizované

Tradície v bývaní a moderné farby

Nemusíte mať obavy, trendová ponuka má tak širokú škálu farieb a tvarov, že určite objavíte doma použiteľnú výzdobu, odpovedajúcu aspoň jednej zo štyroch skupín.

 Obývacia stena Timber 3 - výpredaj moderná obývacia stena čierna
Obývacia stena Timber 3

Tradície a modernosť a príroda

Prvá skupina vychádza z tradičných zručností remesiel rôznych kultúr, ale interpretuje ich živým, moderným spôsobom. Farby sú silné, napríklad horčica, benzín, červená. Používa vzory z folklóru a etnické motívy, výšivky. Druhá skupina je extravagantná, eklekticky spojuje nespojiteľné, kombinuje kontrasty – napríklad tradičný kryštál a moderné fólie, jemnú perleť a výrazné zrkadlové sklo, používa hravé detaily, občas preháňa s tvarou a vzormi a tvorí prekvapivé efekty mixom ružové, citrónové, mandarinkové, azúrové, čierne a zlaté.
Tretia skupina má názov: Vyrovnaná triezvosť. Vsádza na purizmus, inšpiruje sa japonskou estetikou. Docieľuje toho predovšetkým použitím svetlých farebných tónov dreva, matnou mosadzí a lesklú čiernu farbu. Používa aj potlačené prírodné tóny od čisto bielej cez ružovo-zlatý lesk až po chladnú šedú či odtieň bordeaux. Posledná skupina jej názov dobre vystihuje: Nádherná história prináša luxus, eleganciu, zvláštnosť, všetko spracované nekonvenčnými a modernými spôsobmi. Používa krajky, vzácne kamene, polodrahokamy, perly, mramor a extravagantné motívy. Tmavé sýte farby riedi a zosvetľuje aventurín, akvamarín a zlato.

Tropický raj a more

Nové tvary ozdôb hľadajú inšpiráciu práve tam. Cudzokrajní vtáci a ich perie, exotické ovocie, ale aj medúzy, kraby a mušle, to všetko sa zrejme bude vešať na stromčeky. Prevládajú ale tvary, na ktoré sme zvyknutí a ktorým väčšinou nakoniec dáme prednosť. Gule matné a lesklé, pomaľované, priesvitné a priehľadné, drevené ozdoby, textilné dekorácie, folklórne stuhy. Obrázky z hál vám ukážu, ako sa teraz farby kombinujú, a môžete si skúsiť doma nejakú premenu alebo zostaňte aj v svojom štýle, tradičné výzdoby a tiež tradičné farby.
Z rozličných prieskumov vykonaných počas posledných rokov vyplýva, že novorodenci sa dobre cítia v izbách ladených do lila odtieňov. Dodávajú im pokoj, podporujú ich fantáziu a vnútornú rovnováhu. U väčších detí hraje dobre už spomínaná uvedená červená farba. Musíte však dať pozor, aby ste to s ňou príliš neprehnali. Deti, zvlášť tie hyperaktívne, by sa potom vám podarilo upokojiť len ťažko. Bojazlivým deťom dodá chýbajúcu odvahu oranžová farba.
Aj v detskej miestnosti je lepšie sa pri maľovaní s farebnosťou držať pri stene. Optimistického ladenia miestnosti dosiahnete napríklad žiarivou žltou s niekoľkými svetlomodrými pruhmi. Na veľkých plochách, ako sú steny, strop, ale aj podlahy, kombinujte maximálne tri odtiene. Obzvlášť dajte pozor na dnes veľmi obľúbené dekory v podobe rozprávkových postavičiek. Namiesto samolepky, ktorá je priamo na stene, radšej deťom obrázky či plagáty zarámujte. Po čase ich môžete bez problémov vymeniť, zatiaľ čo dostať ich dolu priamo zo steny je podstatne zložitejšie.
Prílišná farebnosť deti rozptyľuje a vzbudzuje v nich chaos a pocit neusporiadanosti. Zaujímavé je, že podobne nepríjemne môže pôsobiť prevaha jednej intenzívnej farby. Všeobecne platí rovnako ako v ostatných miestnostiach, že tiež v detskej miestnosti je lepšie zvoliť neutrálny základ, ktorý umožňuje neskôr rôzne farebné obmeny s minimálnymi nákladmi.

Nábytok v modrej a bielej farbe

S premenou môžete začať u nábytku. Vynikajúcou voľbou môže byť pre začiatok napríklad sýto modré prikrývky, ktorý umiestníte na pohovku a doplníte ho bielymi vankúšmi. Pokiaľ sa nebojíte trochu experimentovať, môžete rovno vymeniť starú sedaciu súpravu a namiesto nej si kúpiť novú v modrej farbe a doplniť ju bielymi kreslami či sedacími vankúšmi.

Kontrast je dôležitý

Ak chcete aby vami zvolený modrobiely nábytok pôsobil neobyčajne, potom sa snažte využiť kontrast. S modrobielou kombináciou farieb krásne kontrastujú tmavšie farby, ktoré môžete uplatniť napríklad v podobe tmavej drevenej knižnice alebo konferenčného stolíku vyrobeného z dreva. Nábytok v modrých a bielych farbách potom môžete podtrhnúť modernou veľkou bielou lampou alebo jemným pruhovaným koberčekom, ktorý vystavíte do stredu miestnosti.

Farebné textílie do obývačky

Nezabudnite ani na zladenie textílií. Prikrývky na pohovky, vankúše, tienidla stolných lámp a závesy vyzerajúce v modrobielom prevedení nádherne. Nemusíte sa pritom obmedziť len na celo-farebné kusy, môžete vyskúšať aj rôzne abstraktné ornamenty alebo geometrické tvary, ktoré upútajú pozornosť a veľmi jednoducho oživia obývaciu miestnosť.

Modrá farba na stenách

Ak zoberiete do úvahy kombinácie sú naozaj všade. Napríklad aj na stenách. Modrá farba pôsobí upokojujúcim dojmom a pre obývací priestor je teda rozhodne vhodná. Pokiaľ bude však vymaľovanie v modrej farbe, väčšine doplnkov by mala dominovať biela. Dobre na stenách vyzerajú aj moderné tapety s rôznymi vzormi, ktoré v týchto farbách zoženiete veľmi jednoducho.

Na koniec dekorácie

Aby bol interiér celistvý, vybavte na koniec obývaciu miestnosť tiež doplnkami v týchto farbách. Môže ísť napríklad o príjemné zrkadlo v modrom rámu alebo o bielu vázu s modrými orchideami. Pri výbere dekorácií nezabúdajte na to, že nie je nutné – a často ani žiadúce – striktne sa obmedzovať na modrú a bielu farbu. Pokojne vyberte jeden alebo dva kúsky, ktoré sa líšia. K týmto farbám dobre sedia napríklad žltá či červená.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články