• News&Inspirations

aktualizované

Trendy pre modernú detskú izbu

Poznáte hity pre modernú detskú izbu? Detská izba sa v poslednej dobe výrazne zmenila. Implementujeme do nej väčší dôraz na pripravené prostredie, ktoré je dôležité pre rozvoj dieťaťa.

 Komplet nábytku Systém ADA 1

Komplet nábytku Systém ADA 1 

Mení sa nábytok, kedy sa funkčné prvky premeňujú na tie, ktoré umožňujú hru. Iný prístup máme aj k farbám.

Trendy farby v detskej miestnosti

Kedysi detské izby boli miestnsťami s mnohými farbami. Často tmavými. Od toho sa už stihlo veľa zmeniť a výrazne ustúpiť. Praktickým hitom je biela, neutrálna farba, ktorá sa avšak ďalej kombinuje, zvyčajne však veľmi decentne. Najväčšieho kontrastu dosahujeme pri módnych kombináciách s čiernou farbou, prípadne s decentne používanou červenou farbou. Táto kombinácia, najmä čiernobiela, vychádza z poznania, že novorodenci najskôr rozlišujú predovšetkým silné čiernobiele kontrasty a obklopiť ich týmito dvoma farbami im ponúka silné podnety hneď na začiatku ich vývoja.

Biela býva dnes kombinovaná rovnako s ďalšou pastelovou farbou. Zvyčajne s jednou. Veľmi obľúbená je šedá, pastelová ružová či pastelová modrá. Aj keď našťastie sa už od striktného priradzovania farieb podľa pohlavia (ružová pre dievča a modrá pre chlapca) opúšťa. Pastelové farby v detskej miestnosti pôsobia príjemne na psychiku, neodvádzajú pozornosť od detailov a nepôsobia rušivo s pestrofarebnými hračkami, ktorým sa najskôr vyhnúť nedokážeme. Postupne, s vyšším vekom nášho potomka, už dávame aj na vkus dieťaťa a detská miestnosť sa zvyčajne viac prefarbí.

Nábytok, ktorý baví

Detský nábytok sa dnes nedelí na ten funkčný a pre hru. Tieto dve funkcie detského nábytku sa celkom prelínajú. Typickým príkladom je detská domčeková posteľ. Ešte ďalej idú rôzne detské hracie postele, ktoré pripomínajú skôr ihrisko. Obľúbené sú aj postele s rôznymi hrdinami, napríklad z Disney rozprávok. Tieto nádherné kúsky podporujú v deťoch fantáziu, rozšiřujú možnosti pre hru, a súčasne tiež skvalitňujú spánok. Do takej postele sa teší každé dieťa.

Kam smerujú farebné trendy v detských izbách? Ako si môžete všimnúť, medzi farbami roku 2020 sú zastúpené hneď 4 jasné farby, ktoré patria k pastelovým. Pôsobia jemne a hodia sa kamkoľvek. Priamo vyzývajú ku kombinácií s inou farbou s výraznejším odtieňom. Zvyšné tri odtiene modrej sa hodia skôr do interiéru dospelých.

Pastelové farby sa tak aj tento rok budú držať na vrchole, obsahujú dostatočnú prímes bielej, ktorá dodáva dojem vyblednutosti a jemnosti zároveň. Farby, ktoré v posledných rokoch prenikajú do povedomia dizajnérov detského nábytku, sú čím ďalej viac odsytené a menej výrazné. Svetlé farby sú pre deti rozhodne lepšie než tmavé. Deťom sa viac páčia a hlavne vyvolávajú optický dojem väčšej izby. Zmeňte farbami náladu v detskej miestnosti. Zatiaľ čo modré tóny upokojujú, zelenkavý podporuje ich kreativitu. Snové odtiene ružovej podtrhnú útulnosť izby. Nebojte sa farieb roku 2020!

Čisté drevo do detských izieb – v súlade s prírodou

Nábytok bez farebných náterov si spolu so škandinávskym štýlom získava srdce designerov interiérov po celom svete. Čisté drevo vyzerá dobre na detskej posteli, písacom stole aj na komodách. Pokiaľ si to bez farieb predsa len nevietepredstaviť. Siahnete po kúskach nábytku, ktoré kombinujú napríklad bielu farbu a čisté drevo. Nie je nad škandinávskyštýl, ktorý stavia na prírodných materiáloch. Do poctivej a kvalitnej postele patrí poriadny matrac. Detské postele v tvaredomčeka učarovali deťom aj ich rodičom už dávno. Aj tento rok však domčekové postele nenechajú nič náhode.

Koberce a koberčeky s povrchom lákavým na dotyk

Nechajte deti koberec zažiť. Už dávno detské koberce nie sú len plochým kusom utkanej textílie s potlačou. Koberce s plastickými vzormi, strapčekmi a trásňami lákajú k dotyku. K dotyku lákajúce koberce sú určite dobrým doplnkom na podlahe. Avšak závislosť na povaľovaní v detských kobercoch je nákazlivá. Koberce sú nielen trendy kúskom, ale pre nohy aj veľmi príjemné. Navše deťom môžete vybrať nejaký koberec s motívom, prípadne klasický chlapčenský koberec, ktorý bude slúžiť aj ako súčasť nejakých hier. Veľmi populárny je chlpatý koberec, ktorý si nás získa najmä vďaka príjemných chlpom a svojmu minimalistickému vzhľadu.

Multifunkčný detský nábytok a malá izba patria k sebe. Čím je izba menšia, tým väčšie umenie je zariadiť ju štýlovo, prakticky a efektívne využiť každý centimeter štvorcový. Svoje o tom vedia najmä obyvatelia panelákov a menších bytov, ktorí s každým novým prírastkom do rodiny zdokonaľujú svoje schopnosti využiť minimum priestoru na maximum. Keďže deti sa často hrajú nejaké nebezpečné hry, tak by ste sa mali tiež ubezpečiť o tom, že nábytok, ktorý budú mať vo svojej detskej izbe je skutočne bezpečný a vhodný pre ich zdravie a každodenné využívanie. Stoly, stoličky, postele alebo skrine by mali mať dostatočne pevnú konštrukciu, ktorá zabezpečí to, aby sa nemohli vyvrátiť alebo spadnúť. Bezpečnosť je dôležitá nielen pri detských hráv, ale aj pri zostavení detskej izby a voľbe nábytku, predsa len nemôžete vybrať nábytok, ktorý je kolísavý alebo nie je dostatočne pevný. 

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články