• News&Inspirations

aktualizované

Trojrozmerné povrchy

Na steny a podlahy sa vracajú trojrozmerné povrchy. Nedá sa prehliadnuť skutočnosť, že v poslednej dobe sa 3D vzory a reliéfne povrchy znovu objavujú na interiérovej scéne. Designeri sa stále viac inšpirujú prírodou, takže je to logické. Veď práve vonku len sotva nájdete niečo dokonale hladké či rovné. A tak sa aj na stenách či podlahách stále častejšie objavujú včelie plasty, vlnovky, listy či rybie šupiny alebo kosti. Dáte im šancu?

Komplet nábytku Roma II Komplet nábytku Roma II
Komplet nábytku Roma II

Už žiadne hladké obkladačky

Kuchynské a kúpeľňové štúdia ponúkajú veľké množstvo reliéfnych obkladov, ktoré sú teraz vyložene trendy. Najčastejšie sa objavujú v matnom prevedení a pri správnom nasvietení dokážu vytvoriť naozaj pôsobivý efekt. Pokiaľ sa rozhodnete pre tento druh obkladu, nechajte ho vyniknúť a doplňte ho zariadením v jednoduchých líniách a jemných farbách.

Plastické tapety

Riešením pre optické zväčšenie interiéru sú práve tapety s 3D efektom, ktoré dokážu v miestnosti vytvoriť hĺbku. Nudný a odkukaný vzhľad miestnosti tak zmeníte počas jedného dopoludnia na atraktívne prostredie. Tapety sú vyrobené z kvalitných materiálov a priestor vie zväčšiť do výšky aj do šírky. Pri pohľade na nich máte pocit, ako keby vzory vychádzali von zo steny. Ich využitie je rôznorodé a okrem stien pôsobí efektne aj na posuvných dverách či kuchynskej linke.
Trojrozmerná podlaha asi nebude mať masové uplatnenie, predsa len je trochu rozčuľujúca, ale pozoruhodná určite je. Čo si ich užiť, musíme si nasadiť špeciálne okuliare – a potom to začne. Hneď si budete pripadať ako astronauti či ľudia vrhnutí do deja fantastického filmu. Bez použitia okuliarov sa tieto bláznivé povrchy chovajú len ako zaujímavá moderná podlaha. Výrobcovia tento druh laminátových podláh s 3D efektom smerujú predovšetkým na mladšie ročníky, ktoré ich či už vo svojej izbe alebo v najrôznejších kluboch najlepšie ocenia. Avšak je nutné podotknúť, že tieto nevšedné a prekvapivé vzory sú naozaj výnimočné až luxusné, ale rozhodne nepatrí k tým lacným.

Tak trochu iná stena

Novým trendom, ako si ozdobiť stenu, sú tiež nástenné panely. Dajú sa použiť kdekoľvek, na stenu aj strop, môžete ich natrieť farbou či nasvietiť. Panely sú vyrobené z bambusovej vlákniny alebo prírodného sadrového kompozitu a sú teda priateľské k životnému prostrediu. Ich nízka povrchová vodivosť zabraňuje statickému náboju, takže nepriťahujú takmer žiadny prach a sú vhodné aj do prostredia, kde žijú alergici.

Tvarovaný koberec

Pokiaľ sa nechcete púšťať do tapetovania alebo lepiť na stenu panely či obkladačky, máme pre vás ešte jeden tip, ako si ozvláštniť interiér. Kúpte si kusový koberec s plastickou štruktúrou. Jeho výhodou je, že ho (na rozdiel od vyššie uvedených prvkov) môžete kedykoľvek presťahovať inam, takže sa hodí aj do prenajatých bytov. Pozitívne tiež je, že priestor nijak výrazne nezaťaží a môžete ho jednoducho zladiť ako s nábytkom, tak aj s ostatnými textilnými doplnkami. 3D povrchu sa na týchto kobercoch dosahuje pomocou rôznej dĺžky vlasov, ale výnimkou nie je ani kombinácia rôznych materiálov a farebných vzorov.
Ďalšou farebnou inšpiráciu je hra modrých a zelených odtieňov, ktoré v prírode nájdeme na dubových listoch v širokej farebnej škále. A ako čo najjednoduchším spôsobom ozvláštniť trendy farbou svoj interiér? Napríklad v podobe moderného obrazu. Tohtoročným hitom sú napríklad farebné grafiky laminované pod sklom.
Prírodné farby vnesú do vášho bytu pocit hrejivosti a útulnosti. K tomu prispievajú matné povrchy nábytku. Pomaly miznú z výslnia lesklé plochy, ktoré svojim vzhľadom pripomínajú sklo a umocňujú dojem chladu. Striedajú ich matné povrchy, ktoré sú ako keby zamatové a hebké. Matné povrchy vyniknú predovšetkým na kvalitných materiáloch, preto sa jasne presadzujú akrylátové prevedenia nábytkových dvierok a tie fóliované ustupujú do pozadia. Len na precízne spracovanej ploche môže vyniknúť hĺbka matných farieb v celej ich kráse.
Farebné a materiálové trendy potvrdzujú aj svetoví výrobcovia nábytkových fólií. Tmavé dekory sú rozhodne moderné, ale musia ich vždy vyvážiť teplý a svetlý drevodekor. Ani čierna nemá byť dogmatická, ale mala by byť skôr ladená odtieňom antracitovej zosvetleným v interiéri napríklad so žltým či svetlým drevodekorom dubu. Všeobecne sa dá povedať, že farebnosť prírodného dubu farebné trendy v nadchádzajúcom období veľmi inšpiruje – ponúka matnú sýto zelenú, tak aj s ňou ladiacu jemne hnedú farebnosť dubovej kôr.
K zmäkčeniu ostrých farieb a k celkovému pretepleniu interiéru prispieva masívne drevo. Skosený tvar pod-umývadlovej skrinky, jednoduché tvary alebo zrkadlo osvecujúce kúpeľňu mäkkým teplým svetlom, to sú ďalšie veci, ktoré dotvárajú harmonickú a útulnú atmosféru nastolenú dreveným masívom.
Trendy nastolené sa nevyhýbajú ani exteriéru. Dokonalú súhru tu vytvárajú temné farby so svetlými dekory dreva. Hladký povrch s ľahkou kresbou svetlého dreva, ktorá prepožičiava okenným rámom realistický vzhľad, to je novinový dekor írsky dub. Svojou jemnosťou farebne doladí okná malých rozmerov aj tie veľkoformátové.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články