• News&Inspirations

aktualizované

Upokojujúca farba

Nastupuje modrá klasika alebo typ Upokojujúcej farby roku 2020. Vo chvíli, kedy sme informovali o priebehu nábytkového veľtrhu Milano. Shanghai, ktorý sa odohrával na jeseň roku 2019 v Šanghaji, bolo už asi u Pantonu jasno. V roku 2020 bude farbou roku klasická modrá.

 Komplet Kaja Salsa dub sonoma Komplet do izby
Komplet Kaja Salsa dub sonoma
Je to veľké prekvapenie? Ani nie, veď práve z Šanghaje sa oznamovalo, že do trendov vedľa svetlého prírodného dreva patrí aj krásna sýta modrá, a tiež neutrály a biela. Pochopiteľne, veď práve so svetlými tónmi tá modrá tak krásne ladí…

Radšej ako doplnok?

Modrá je naozaj nádherná farba, trochu vznešená, veľmi upokojujúca, elegantná, nepodlieha žiadnym tlakom, znesie sa v interiéri ako nadčasová záležitosť. Nech už siahnete po modrom čalúnenom nábytku alebo zvolíte modré skrinky do kuchyne, budú pôsobiť nevtieravo, elegantne a relaxačne. Pokiaľ ste tak ako tak pomalejšie typy, radšej to s modrou nepreháňajte. Mohla by vás nielen ešte viac spomaliť a upokojiť, ale rovno aj uspať. Preto je nanajvýš vhodná pre tích, ktorí majú problém so spaním do spálne, pre veľkých jedlíkov do kuchyne, no a hyperaktívne osoby si snáď môžu rovno kúpiť modrú izbu. Inak je lepšie ju vždy kombinovať – ako ostatne trendy radia, so svetlým drevom, radšej s teplým odtieňom, aký má napríklad smrekovec alebo s bielo lakovaným nábytkom.

Ochotne sa kombinuje

Veľmi dobre modrá znáša svetlú, nevýraznú ružovú, aj jej sladšie tóny, svetlú jarnú zelenú aj teplejšiu jemnú žltú, to už záleží na vkusu každého jednotlivca. Svoju prácu urobí aj ako drobný doplnok v podobe vankúšov, šálok na čaj či kávu, pekného koberca či vázy. Ak pracujete s modrou ako s dotykom v interiéri, nenechajte ju visieť v priestore úplne osamotenú. K modrej váze pridajte nejaký ten vankúš alebo aspoň modrý rámček na fotografii, grafiku, obrázok. Aj ona, ktorá vyvoláva pocit pokoja a stálosti, a môže sa stať takou kotvou, ktorá vám dodáva istotu, potrebuje trochu ukotviť. Tak ako každá farba, ktorú do interiéru vnesieme.
Keď sa pozrieme na výklad farieb tak zistíme, že modrá farba podmieňuje usporiadanosť a navodzuje pocit relaxácie a vyrovnanosti. Mala by sa používať v interiéroch, kde chceme dosiahnuť väčšiu produktivitu a zároveň odpočívať. Podľa štúdií  je vhodnou farbou pre ľudí s vysokým tlakom, kedy snáď dokáže upokojiť pulz. Farby v byte sú veľmi dôležité a práve modrá hraje skvelo v kombinácií s krikľavými aj neutrálnymi farbami. Modrú farbu v obchodoch s nábytkom a vybavením do bytu nájdeme aj na sklenených lustroch, keramike aj doplnkovej textílií. Riaďte sa inštinktom, ktorý väčšina z nás má. Do svetlého priestoru zvoľte tmavšie odtiene modrej, akými je kráľovská modrá spolu so zlatými doplnkami či v kombinácií s horčicovo žltou. Tmavší interiér prevzdušní tyrkysová modrá a odtiene pastelovej modrej.
Napriek tomu, že modrú farbu považujú ľudia za jednu z najobľúbenejších, čo sa týka modrého nábytku, tomu mnohí veľmi neholdujú. Pritom je to veľká škoda. Byt totiž vedia perfektne oživiť. Modrá patrí medzi studené farby, možno aj preto je toľko obľúbená na juhu Európy. Ale podľa designerov sa chladnej modrej nemusia báť ani ľudia zo severnejších zemí. Len sa ju musia naučiť správne kombinovať.

Modrá je dobrá

Modrá je podľa výkladov farieb farbou dôveryhodnosti, nehy a oddanosti. V interiéri pôsobí inšpiratívne, dokáže podporiť vaše sústredenie a svetlé odtiene modrej vedia podobne ako biela priestor opticky zväčšiť a prevzdušniť, čo sa môže hodiť napríklad v menších bytoch. Vzhľadom k tomu, že modrá navodzuje pocit čistoty, väčšinu ľudí napadne, že sa bude najlepšie vynímať v spálni alebo v kúpeľni. Využitie modrej farby v kuchyni je trochu diskutabilné. Pocitovo totiž znižuje chuť k jedlu, a tak nepanuje jednotný názor na to, či je do kuchyne vhodná či naopak. Pokiaľ ale držíte diétu a potrebujete zhodiť pár kilogramov, môže vám v tom modrá v kuchyni veľmi pomôcť.
Tmavá modrá má naviac upokojujúce účinky, takže sa ňou obklopte najlepšie tam, kde budete môcť relaxovať po náročnom dni v práci. Ani v detských miestnostiach nie je potrebné sa modrej farbe vyhýbať. Napríklad v kombinácií s červenou dodá miestnosti veľmi živú a zábavnú atmosféru, ktorú vaše ratolesti isto ocenia.

Farba má mnoho odtieňov

Modrá všeobecne patrí medzi základné farby farebného spektra. Má však mnoho podôb, od svetlých odtieňov, ktoré sa bohato miešajú s bielou, cez optimistické jasno modré a modrozelené až po tmavomodré, ktoré pôsobí viac neutrálne. A medzi túto poslednú pod-kategóriu spadá aj trendy farba akou je námornícka modrá, pretože modrá evokuje pocit moci a autority, ale tiež bezpečia a dôveryhodnosti, je veľmi využívaná na rôznych uniformách. Ide o tmavomodrý odtieň, často pôsobiaci temne až čierno. A to je práve jeho výhodou v interiéru. Námornícka modrá sa vďaka tomu stáva takmer univerzálnym a všade sa hodiacim odtieňom.

S čím kombinovať modrú

Všeobecne to modrej pristane vedľa dreva. Modrú preto často uvidíte v interiéroch, ktoré sú ladené do severského štýlu, kde je modrá hojne využívaná v kombinácii so svetlým drevom, ktoré zaistí pocit tepla a viac svetla. S bielou vytvára modrá ideálny podklad pre ďalšie farebné doplnky.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články