• News&Inspirations

aktualizované

Usporiadanie šatníka a výber skrine

Túžite mať doma dokonalú šatňu? V našej ponuke nájdete veľmi bohatý výber vstavaných skriní, ktoré vám pri zariaďovaní šatne naozaj pomôžu. Poradíme vám, ako vytvoriť šatňu aj ako ju usporiadať, taktiež to ako si vybrať správnu vstavanú skriňu pre váš šatník. Úložných priestorov nie je nikdy dosť, ale málokto ich má aspoň toľko, aby sa mu tam pohodlne vošli všetky veci. Skvelým riešením je samostatná šatňa, vďaka ktorej nemusíte mať v byte žiadne skrine a ten potom pôsobí omnoho vzdušnejšie. Okrem toho sa aj do malej vojde naozaj veľa – nielen oblečenie. 

Skriňa Sandra 200 K
Skriňa Sandra 

Prečo sa rozhodnúť pre šatňu

Botníky, komody a skrine – to sú najčastejšie miesta, kam dávame svoje oblečenie a obuv. Ideálnym miestom, ktoré sa dá dobre usporiadať a kde budete mať o všetkom hneď prehľad, je predsa len šatňa. Pokiaľ patríte medzi tých šťastnejších, ktorí už u seba doma majú šatňu, budú sa vám hodiť naše rady, ako do nej vniesť poriadok. Pokiaľ ju ale zatiaľ nemáte, možno vám bude tento článok inšpiráciou k tomu, aby ste si ju pomaly vytvorili. 

Vnútorné vybavenie šatne 

Podlaha, vymaľovanie stien a celkové materiálové a farebné ladenie šatne by malo korešpondovať so štýlom preferovaným v spálni či priľahlej miestnosti, ktorou môže v niektorých prípadoch byť aj dokonca napríklad chodba. V ponuke sú k dostatiu rôzne štandardizované úložné systémy, ktoré si môžete do svojej šatne kúpiť. Väčšinou sú variabilné, čo vám umožní si zostaviť šatňu podľa svojich predstáv, bez toho aby ste zruinovali rodinný rozpočet. Samozrejme je ďaleko lepšie, keď si necháte zariadenie do šatne urobiť na mieru priamo od  výrobcu. V tom prípade nič nepoponáhľajte a zvoľte si taký systém, ktorý presne splňuje vaše požiadavky. Dopredu si premyslite, ktoré druhy oblečenia budete do šatne ukladať. Dôležité tiež je, koľko kúskov skutočne vlastníte. 

Nezabudnite na dostatočné osvetlenie a zrkadlo

Pri plánovaní si uvedomte, koľko vlastníte napríklad večerných šiat, ktoré zaberú pomerne dosť veľký priestor. Úplne odlišným a úspornejším spôsobom budete asi ukladať džínsy, tričká alebo mikiny. Každopádne pri zariaďovaní šatne zvážte kúpu doplnkových, vstavaných svetiel. Oceníte ich najmä v tom prípade, ak je váš šatník plný čierneho oblečenia a tmavých kúskov. Šikovným doplnkom v šatni je stôl. Ten sa vám ale bohužiaľ asi do väčšiny šatní nevojde, preto sa snažte tam nájsť miesto aspoň pre malý taburet a dostatočne veľké zrkadlo, ktoré zachytí celú postavu. Aby vám pred odchodom z domu, neunikla ani jediná chybička na vašom vzhľadu, je potrebné zrkadlo nasvietiť jasným svetlom.

Jednoduchý tip, ako si urobiť doma novú šatňu

Nikde nie je predsa napísané, že posteľ musíte umiestniť iba k stene. Čo ju napríklad dať dopredu a do stredu miestnosti? Voľný priestor za hlavou potom stačí oddeliť veľkou pohyblivou stenou a rázom budete mať samostatnú šatňu. Môžete k tomu využiť napríklad veľkoformátové posuvné dvere. Sú k dostatiu aj v nenápadnom, subtílnom hliníkovom rámu, ktorý však veľmi bezpečne a pevne drží sklenenú výplň veľkých rozmerov. Keď budú naviac z kaleného skla, získate vkusný designový doplnok a pritom budete mať aj v šatni dostatok svetla.

Kde umiestniť posteľ?

Posteľ umiestnite tak, aby bola dosť ďaleko od okien a topenia, aby ste počas spánku nevnímali ani teplo, ani chlad od týchto zdrojov. Čelo postele by malo priliehať k stene. Pokiaľ ide o dvojlôžko, potom je optimálna vzdialenosť od steny z každej strany 75cm. Výška postele by mala byť okolo 40cm, pretože u nižších lôžok vnímate prúdenie studeného vzduchu, naopak u vstavaných postelí je problém s vydýchaným vzduchom u stropu. Dĺžka postele by mala byť o 20cm väčšia než je výška človeka, ktorý na nej spí. Pre tých, ktorí sú vyšší, sa vyrábajú atypické rozmery. Pretože ich predaj nie je bežný, v štandardnej ponuke u nás nájdete skvelý výber postelí. Veľmi dôležitým bodom je tiež kvalita postele. Pokiaľ Vám bude vŕzgať pri každom pohybe, potom sa určite dobre nevyspíte.
Matrace sú veľmi často podceňovaným vybavením, na ktorom sa šetrí. Ku kvalitnému spánku však prispievajú najviac. Môžete si vybrať, či sa budete každé ráno budiť s pocitom, že ste sa už vyspali aj lepšie. Alebo si dáte viac záležať na výbere kvalitného matraca. Matrac pre dospelého človeka by mal mať výšku aspoň 20 cm, starostlivo vyberajte tiež poťah. Aj vďaka poťahu si môžete spríjemniť spánok a chrániť svoje zdraví, dnes sa vyrábajú poťahy, ktoré majú antibakteriálne vlastnosti, obsahujú Aloe Vera pre lepšiu regeneráciu kože, technológie k odvádzaniu potu a podobne. Záleží tiež ako dobre máte vetranú spálňu a na čom bude matrac uložený. Pre zlé vetrané miestnosti sú vhodné taštičkové a pružinové matrace. Pamätajte na to, že matrac má vplyv na naše zdravie. Výber roštu súvisí s výberom matraca. Nie každý matrac môžete položiť na laťkový, polohovací alebo pevný rošt, preto je dobré sa na túto skutočnosť pred zakúpením informovať. Najmenej vhodným podkladom pre matrac je pevná doska, ktorá bráni tomu, aby sa matrac odvetrával a taktiež dýchal.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články