• News&Inspirations

aktualizované

V kúpeľni a kuchyni nemusíte mať len dlažbu

V kúpeľni a kuchyni nemusíte mať len dlažbu. Podlahovú krytinu vyberajte chytro! Premýšľate, aká podlahová krytina sa najlepšie hodí do kuchyne či kúpeľni? Tieto miestnosti totiž majú na podlahu špecifické požiadavky. Panuje tu zvýšená vlhkosť vzduchu a pravdepodobnosť fyzického poškodenia tu je oproti iným miestam vyššia. Preto by podlaha v kúpeľni a kuchyni mala byť vysoko odolná a z praktických dôvodov tiež jednoducho umývateľná.

Kúpelňový nábytok Roko - Venge
Kúpeľňový nábytok Roko 

3 tipy na materiál podlahovej krytiny do kuchyne a kúpeľne
Drevená istota

S drevenou podlahou vnesiete do interiéru svojho domu či bytu kúsok prírody. Do kuchyne a kúpeľne sa však nehodia žiadne masívy, omnoho lepšiu voľbu predstavujú viacvrstvové drevené podlahy. Nekrútia sa, nepraskajú a nebobtnajú, čo sú príznaky, ktoré sa u masívnych podláh občas objavujú. Keď už sa pre drevenú podlahu rozhodnete, veľkú úlohu v odolnosti hraje tvrdosť dreva, ktoré použijete. Zamerajte sa tak na tvrdý dub, jaseň alebo orech či siahnete po exotických drevinách typu teak, merbau alebo sibírsky smrekovec. Drevená alternatíva pre vás môže byť v mnohých prípadoch výhodná, najmä čo sa týka vzhľadu a kvality, pretože taký materiál len tak niečim nedokážete nahradiť. Hlavne ak si dávate zaležať na prírodných materiálov, ktoré sú ideálne pre interiéri. 
Viacvrstvové drevené podlahy odolávajú vlhkosti, hnilobe a nevadí im ani rýchle zmeny teplôt. Pri chôdzi po nich necítite nepríjemný chlad od nôh, a to aj bez použitia podlahového vytápanie, ktoré u väčšiny variant je možné inštalovať. Pokládka sa obstaráva buď pomocou celoplošného prikotvenia alebo v plavajúcej forme so zámkovými spojmi. Drevené podlahy sú klasické pre mnohé interiéry, najmä pre tie tradičné, ktoré sa držia prírodných materiálov. Voľbu materiálov nepodceňujte, pretože by sa vám to mohlo neskôr vrátiť v nekvalitnom prevedení alebo pri nejakých poškodeniach. 

Univerzálny vinyl

Praktické, odolné a jednoduché riešenie, to sú vinylové podlahy. Do kuchyne či kúpeľne vďaka ním dostanete takmer akýkoľvek vzhľad. Disponujú širokou škálou variant dekorov a vzorov. Existujú vierohodné imitácie dlažby, mramoru alebo dokonca dreva, a to vrátane teplého pocitu od nôh, ktorý napríklad u dlažby nemáte. Vinyl sa vyplatí aj z hľadiska údržby. Je vodeodolný a jednoducho umývateľný. Čo sa odolnosti týka, spoľahnúť sa môžete tiež na tu voči mechanickému a chemickému poškodeniu. V tejto oblasti predbehne vinylové podlahy všetkých svojich konkurentov. Rovnako kompatibilita s podlahovým vytápaním je tu zaistená.

Vodeodolný laminát

Laminátové podlahy zažívajú v posledných rokoch ústupnú tendenciu. Hlavný benefit, vďaka ktorému si ale na trhu stále drží určité postavení, spočíva vo vysokej odolnosti. Ak ste ochotní investovať do kvalitnej a odolnej podlahovej krytiny, laminát je z tohto hľadiska skvelou voľbou. Pozor si ale musíte dať na nekvalitné lacné prevedenia, ktoré v odolnosti zďaleka nevykazujú dobré hodnoty. Bavíme sa tu najmä o odolnosti voči vode, laminátové podlahy totiž disponujú špeciálnou nášľapnou vrstvou. Odolajú tiež skvele mechanickému poškodeniu. Laminát pôsobí v mnohých prevedeniach skutočne moderne a s precíznym opracovaním ho dokážete naozaj oceniť. 
Lesklé obklady – Obrovskou výhodou obkladov v lesku je to, že sa na ich povrchu odráža svetlo a dokážu tak kúpeľňu zosvetliť a opticky zväčšiť. Za to budete radi najmä pokiaľ máte menšiu kúpeľňu alebo v nej nemáte okno. Lesklé obklady pôsobí tiež luxusne. Príkladom môžu byť rôzne designy mramorov, ktoré kúpeľni dodávajú veľmi atraktívny nádych. Môžu však na nich byť viac než na matných obkladoch vidieť stopy od dotykov rúk či zaschnutých kvapiek vody. Preto je potrebné lesklé obklady častejšie utierať aspoň vlhkou handrou. Lesklé obklady sú obzvlášť v moderných interiérov naozaj populárne, pretože vyzerajú honosne, vďaka čomu budete môcť dodať svojmu interiéru aj nové rozmery, čo sa týka celého interiérového zariadenia. Ak uvažujete o nejakej zmene, prípadne sa stále neviete rozhodnúť, tak si môžete vyberať podľa aktuálnych trendov, ktoré vám prezradia alebo pomôžu v tom, čo by bolo vhodné pre vaše bývanie.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články