• News&Inspirations

aktualizované

Veselá kuchyňa

Keď už sa hovorí o kuchyniach ako o srdci domu, okolo toho sa sústreďuje všetko, čo je pre rodinu dôležité. Vneste do svojej kuchyni najmä život a humor. Radostnú náladu vnášajú do miestnosti, kde sa varí, stoluje a býva ( niekedy tiež pracuje na počítači a robia školské úlohy) farby, prestieranie, a tiež rôzne užitočné nástroje a ďalšie predmety, ktoré nemusia vždy mať tradičný tvar. Hlavne, že funkcia je zachovaná.

Plast a tradičné drevo 

Najčastejšie nás k úsmevu zvedú drobné kuchynské predmety z plastu. Rôzne škrabky, miešadlá, misky a podobne. Môžu byť vtipne tvarované, mať posunutý význam a väčšinou sú tiež výrazne farebné. Hrať si ale je možné aj s drevom, tradičným materiálom, z ktorého sa v minulosti vyrábala väčšina pomôcok do kuchyne od prkienok na krájanie cez varešky a habarky až k dreveným misám, mlynčekom na kávu, soľničkám a kto vie, čo ešte. Tiež môže mať sklo menej obvyklý dekor, ktorý navodzuje úsmev a dobrú náladu. Nejde o žartovné predmety za každú cenu!

Posúvanie funkcie

A keď už sme u toho, čomu predmet slúži, často si designeri práve s tou funkciou radi pohrávajú. A Vy potom zistíte, že ručný šľahač – tá klasická metlička – je v skutočnosti svietidlom. Že cedidlo môže tiež slúžiť ako lampička rovnako ako niečo, čo vyzerá ako zabudnuté natáčky na stole, a že kolíček nemusí byť len na mokré prádlo, ale môže pridržovať kuchynskú utierku tam, kde ju potrebujete mať, alebo že keď je designer naozaj premýšľavý, vytvorí hrniec, z ktorého Vám neunikne pri zlievaní ani hrášok a pri miešaní napríklad majonézy, kedy potrebujete v jednej ruke držať olej a druhou šľahať, Vám nemusí misa unikať. Také kúsky sú v kuchyni užitočné hneď niekoľkokrát. Uľahčia Vám prácu, sú príjemné pre oko, a pobavia aj Vaše deti, hostí, manžela. Napríklad sa im nakoniec bude chcieť v kuchyni veľa pomáhať. Sú proste tým, čo zatepľuje priestor, čo robí z nášho bytu domov, niekedy celkom originálny.
Kuchyňa Luna 2,2m 

Máte radi šikovných pomocníkov v kuchyni? Potom Vám nesmie chýbať indukčná doska

Indukční varné dosky ponúkajú komfortné, úsporné a bezpečné varenie, jednoducho sa ovládajú, ľahko sa čistia a spojujú v sebe pokrokové technológie a moderný design. Vďaka tomu napredujú v obľúbenosti sklokeramickým doskám, pretože obsahujú ich hlavné výhody. Indukčná doska využíva tie najdokonalejšie technológie a rýchlo sa zahreje na potrebnú teplotu pre prípravu pokrmu. Funguje na princípu elektromagnetického poľa, ktoré reaguje na magneticky vodivé dno nádoby. Touto reakciou sa varné nádoby sami zahrievajú. Varná doska sa potom zahrieva len druhotne o nádobu. Preto sa tomuto typu varenia hovorí studené a vďaka tomu je tiež toľko bezpečné – na chladnej doske popálenie prstov skrátka nehrozí. Jeho nevýhodou však je, okrem toho, že nie je možné k vareniu používať všetky druhy riadu, tiež pomerne vysoká cena. Dajte pozor na riad. Na tieto typy dosiek musíte kvôli vodivosti používať iba nádoby s  feromagnetickým dnom. Samotný riad potom môže byť z ocele, smaltovanej ocele či liatiny, alebo dokonca medi. Pokiaľ si nie ste istí, či sú Vaše nádoby vhodné pre varenie na elektrickej indukčnej doske, skontrolujte, či nemá zo spodnej strany znak cievky, prípadne či na nich nenájdete slovné označenie INDUCTION. Môžete tiež overiť priložením magnetu. Pokiaľ ho Váš riad pritiahne, je magnetické, a teda vhodné pre indukčné varenie. Pokiaľ to však bude opačne, môžete si namiesto nového riadu kúpiť len adaptér pre indukčné varenie. 

Ako vybrať štýl pre svoju kuchyňu

V žiadnom prípade to neznamená, že kuchyňa v klasickom štýle je nudná. Tento typ je veľmi nadčasový a skvelú inšpiráciu nájdete napríklad v anglických kuchyniach. Ak sa nechcete hneď púšťať rozsiahlejších zmien a kúpiť si novú kuchynskú linku, zamerajte sa napríklad na riad, ktorý bude pripomínať fotky zo starej anglickej kuchyne. Skvelé riešenie pre tých z vás, ktorí si užívate a radi spomínate, ba často topíte v nostalgii a spomínaní na pochúťky, ktoré vedela v kuchyni vykúzliť Vaša babička. Vsaďte na subtílne nádoby s klasickými vzormi, ako sú kvety alebo kostky, a obecne na kombinácie tradičných farieb s bielou. Svieži minimalizmus, lesklé a tiež matné povrchy v kombinácií s nerezom sú stále v kurzu a populárne. Tajomstvom dokonalej modernej kuchyni sú ale hlavne zaujímavé detaily, vďaka ktorým sa Vaši hostia neprestanú pýtať odkiaľ máte toľko vkusu pre Vašu kuchyňu. S nami sa nemusíte obávať nejakého sklamania, alebo prípadného rizika nespokojnosti s nábytkom Bogart, nájdete vždy len to čo hľadáte. Navyše teraz sa môžete tešiť mnohým zľavám a lákavým ponukám. Ak hľadáte vhodný štýl pre mužov, tak zabudnite na jemnosť alebo minimalistickú farebnosť. Pre mužov platí úplne odlišný štýl. V ich kuchyni bude zrejme dominovať predovšetkým funkčnosť, jednoduchosť a čisté línie. Niečo ako doplnky a dekorácie v ich kuchyni nehľadajte. Zemitá farebná škála a použité materiály, ako sú živica alebo čierny melamín, evokujú silu, racionalitu a mužnosť. A ako si predstavujete poňať štýl a funkčnosť Vašej vlastnej kuchyne?

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články