• Štýle

aktualizované

Vhodné dekorovanie v spálni

Dekorujte spálňu pomocou povlečenia. Vieme, čo teraz letí! Napadlo vás niekedy, že práve povlečenie je tou najpremenlivejšou a zároveň najvýraznejšou dekoráciou v spálni? Upútava na seba pozornosť, pretože zaberá pomerne veľkú plochu, a pritom sa dá jednoducho prispôsobiť nálade, ročnému obdobiu a ostatnému zariadeniu miestnosti. A ponuka je naozaj široká. To sa týka nielen farebných kombinácií, ale aj použitých materiálov.

 Komplet DOME - posteľ DL2-1+ dva nočné stolíky + komoda DX2 Komplet do spálne

Komplet DOME 


Trendy sú obrazce, kvetiny a mestá

V trendoch tohtoročného roka z hľadiska vzorov prevažujú geometrické a exotické motívy a všemožné kombinácie čiar, kruhov, štvorcov alebo trojuholníkov. S nenápadnými a výraznejšími zmesami farieb vznikajú často unikátne a veľmi pôsobivé varianty. Na druhej strane sú stálou istotou kvetinové vzory a všeobecne prírodné motívy. Tie zrejme nikdy nevyjdu z módy a pritom budú vždy (najlepšie v kombinácií s volánmi) spoľahlivo dotvárať príjemnú atmosféru v každej spálni. Avšak pokiaľ patríte k tým, ktorí dávajú prednosť skôr minimalistickým a jednoduchým vzorom na povlečení, vsaďte na tradičné odtiene bielej, čiernej alebo šedej doplnené nenápadnou potlačou alebo jednoducho v vkusných farebných kombináciách. Bestsellerom v spálniach tohtoročnej jesene sú však jednoznačne obrysy miest alebo význačných budov, ako je napríklad Eiffelovka.
Čo sa týka materiálov, tak medzi tie najobľúbenejšie patrí už veľa rokov bavlna. A prečo nie. Veď má naozaj veľa výhod. Je vzdušná, zdravotne nezávadná a naviac veľmi príjemná na dotyk. Stopercentná bavlna alebo bavlnený satén s jemne česanými vláknami dodáva vášmu povlečeniu potrebnú mäkkosť. Satén vyrobený z čistej bavlny výborne absorbuje pot, takže udržuje príjemné prostredie po celú dobu spánku. Podobne sa chová krepové (pokrčené) povlečenie, ktoré sa zvyčajne tiež vyrába zo stopercentnej bavlny. Môže byť však (podobné ako ďalšie materiály) s prímesou umelých vlákien a v tom prípade už sú jeho vlastnosti značne odlišné.

Luxus s damaškom alebo prírodným hodvábom

Damašok patrí medzi luxusné nadčasové tkaniny. Ide o jednofarebný husto tkaný materiál s hodvábnym leskom. Je veľmi trvanlivý a roky odoláva opotrebovaniu napriek tomu tomu, že sa bežne perie na 90 °C. Vlákno prírodného hodvábu patrí k najušľachtilejším, najpevnejším, ale zároveň najjemnejším prírodným vláknam. Vyznačuje sa vysokým leskom a dlhou trvanlivosťou. Povlečenie zo stopercentného prírodného hodvábu získaného zo strednej najcennejšej časti zámotku priadky morušovej patrí medzi najluxusnejšie produkty na trhu.
Pokiaľ sa snažíte obklopovať trvale udržateľnými výrobkami, tak je pre vás ideálne povlečenie vyrobené z bambusu. Ide na dotyk o hodvábne jemný materiál, ktorý nie je chemicky upravovaný. Povlečenie zo stopercentného bambusu je zárukou antialergického, antibakteriálneho a antistatického prostredia. K jeho ďalším kladom patrí vyššia odolnosť proti oderu, teda dlhšiu životnosť, dobrá nasiakavosť a výborné termoregulačné vlastnosti. Ďalšou výhodou tohto materiálu je, že oproti tradične vyrábaným textíliám rýchlejšie schne.

Detská miestnosť – poschodová posteľ ako alternatíva a úložný priestor

Zaujímavým spôsobom ako sa vysporiadať s nedostatkom miesta napríklad v detských miestnostiach, sú detské lôžka, ktoré obsahujú dostatok miesta pre uloženie hračiek alebo v neskoršom veku dieťaťa pre také veci ako sú lyže, korčule, zimné neskladné oblečenie, spacáky, stany a skrátka všetky podobné nezvyčajnosti, ktoré sa používajú párkrát za rok. Lôžko je vlastne nižšou poschodová posteľ a priestor pod ním sa stáva alternatívou pre skrine, šuplíky, komory. Takéto riešenie môže byť inšpiráciou pre rodičov, ktorí zúfale hľadia na nekonečné hromady neporiadku v detskej izby.

Kolieska a otáčanie okolo svojej osy

Ďalším riešením je mobilný nábytok, ktorý naviac často vyzerá práve vďaka pojazdom dobre a moderne. Taký nábytok nie je riešením v rámci trvalej dispozície, ale dokáže v prípade akútnej potreby ponúknuť dostatok priestoru. Napríklad v okamžiku návštevy je možné lôžko na kolieskach odsunúť zo stredu izby a vytvoriť z kombinovanej miestnosti, ktorá inak slúži ako spálňa a zároveň obývačka, miesto pre usporiadanie osláv. Rovnako tak je možné jednoducho a účelovo meniť dispozície miestnosti s použitím sedacieho mobilného nábytku, ktorý bol a snáď znovu bude celkom bežnou súčasťou sortimentu maloobchodnej siete. Skvelým riešením, a predovšetkým v dnešnej multimediálnej dobe, kedy je obrazovka či monitor vždy komunikačným stredom miestnosti, je TV nábytok s polohovateľnou časťou nosiac samotnú obrazovku a umožňujúc jej otáčanie okolo osy najčastejšie v intervale 90 °. Systém rieši prístupnosť z ktoréhokoľvek miesta miestnosti či susediacej miestnosti. Možnosť sledovať TV nie je viazaná na kapacitu pevnej dispozície obývacej či inej miestnosti.
Pojazdné kolieska bývajú vyrobené z tvrdeného plastu alebo z kovu, ktorý je väčšinou pogumovaný, môžu pri častom používaní vytvoriť na podlahe trvalé stopy, škrabance atp. Je preto lepšie vybavovať miestnosť mobilným nábytkom v prípade, že je pre podlahu použitá nejaká mäkká, najlepšie textilná podlahová krytina. Inými slovami, pojazdné kolieska nie sú celkom ideálne pre podlahy z dreva či laminátu.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články