• News&Inspirations

aktualizované

Vhodné sedačky do obývačky

Sedačky z kože, ekokože alebo látky: aký materiál vybrať? Naša nová sedačka musí byť nielen krásna, ale tiež praktická. Pozriete sa podrobnejšie na porovnávanie troch najpoužívanejších materiálov. Sedacia súprava sa právom nazýva kráľovnou obývacích miestnosti. Preto na nej máme tiež toľko požiadavok – aby bola krásna, lacná, pohodlná, hrejivá, vydržala, nezašpinila sa. Špeciálny dôraz preto musíme klásť na výber materiálu.

Moderná rohová sedacia súprava Annabelle
Moderná sedacia súprava Annabelle 

Kožená sedačka je luxusná a vydrží

Kožená sedačka zaujme prepychovým vzhľadom a pohodlnosťou, ale tiež jednoduchou údržbou. Nezachycujú sa na nej vlasy, chlpy, ani ďalšie nečistoty, odoláva aj rozliatemu pitiu, pokiaľ ho rýchle zotrieme. V prípade, že ju raz za 6-12 mesiacov naimpregnujete, vydrží vám v plnej farbe veľa rokov. Pri výbere sa sústreďte na to, či je sedačka z kvalitnej kože a má dostatočne komfortnú výplň.

Ekokoža a koženka

Lacnejšou variantou sú syntetické materiály. Prvým z nich je ekokoža, pomerne nový materiál, ktorý vzniká nanesením vrstvy polyuretanu na bavlnený základ. Sedačky z ekokože sa koženým veľmi podobajú, populárne sú tiež v kombinácií s čaluníckou látkou. Koženka je síce tiež syntetický materiál, ale vyrába sa inak a kvôli svojej nízkej odolnosti a riziku praskania je skôr na ústupu.

Látkové sedačky

Sedačky z čalúnických látok sú na rozdiel od kožených hrejivé a často lacnejšie. Látka musí byť dostatočne pevná, aby sa neprošoupala a vydržala intenzívne používanie. Je síce náročnejšia na čistenie, ale s väčšinou škvŕn si poradíte, aj s obyčajným domácim saponátom. Môžete si ju zvoliť prakticky v akejkoľvek farbe a urobiť z nej hlavný designový prvok miestnosti.

Láska na prvé posedenie

Pokiaľ už máte o materiálu a farbe jasnú predstavu, stačí sa len posadiť a sedačku si vyskúšať. Materiál, z ktorého sa vyrábajú pohovky či kreslá, určuje komfort, životnosť a pohodlie sedacieho nábytku. Za kvalitu vždy platila koža, v posledných rokoch jej úspešne konkuruje nový materiál, nazvaný eko koža. Na trhu sú dnes dostupné rôzne materiály, ktoré sa užívajú ako poťahová látka pre sedací nábytok. Jednoducho zoženieme pohovky vyrobené z mikro-vlákna, mikro-plyše, bavlny a nesmieme zabudnúť ani na umelú a prírodnú kožu. Kožené sedacie súpravy sú stále považované za veľmi kvalitnú až takmer luxusnú súčasť vybavenia obývacieho priestoru. V poslednej dobe sa čím ďalej častejšie stretávame s pojmom eko koža. Ide o lacnejšiu alternatívu prírodnej kože, ktorá sa jej svojimi vynikajúcimi vlastnosťami v mnohých ohľadoch vyrovnáva.
Na rozdiel od prírodnej kože sa eko koža vyrába z umelého materiálu. Eko kožu (umelú kožu) tvoria dve odlišné vrstvy. Spodnú vrstvu tvorí bavlnený úplet, vrchná časť sa vyrába z polyuretánu. Umelá koža sa teda svojim zložením celkom odlišuje od pravej kože. Na druhú stranu svojim vzhľadom sú od seba v podstate k nerozoznaniu. Eko koža je veľmi moderný druh materiálu, z ktorého sa vedľa klasických sedacích súprav vyrábajú napríklad tiež sedacie vankúše. Výhodou umelej kože sú jej vlastnosti, ktoré sa často podobajú pravej koži. Sedací nábytok z umelej kože je vysoko odolný, pevný a na rozdiel od pravej kože tiež priedušný. Údržba eko kože je podobne jednoduchá ako starostlivosť o prírodnú kožu. Trhová cena nábytku z eko kože môže byť až polovicu nižšia, než cena pohoviek, kresiel či sedacích vakov vyrobených z pravej kože. Na druhú stranu, umelá koža je menej odolná, aj jej životnosť je preto o niečo kratšia.
Najmenej vhodným materiálom pre konštrukciu sedacej súpravy je plast, jeho nosnosť a pevnosť sú minimálne. Kovová konštrukcia sa spolu s drevom radí medzi najodolnejšie materiály s najdlhšou výdržou. Viac odolnejšie sú tvrdé dreviny ako buk alebo dub, tie vám vydržia aj desiatky rokov. Menej kvalitné bývajú drevotriesky, avšak v niektorých prípadov vám môže vydržať aj 10 rokov.  Celé navrhnutie konštrukcie je kľúčovým bodom toho, ako dlho vám vaša sedačka bude môcť slúžiť. Ak si trochu priplatíte za kvalitu, tak sa z nej budete môcť tešiť pomerne dlhšie. Vaša sedacia súprava sa tak dokáže jednoducho vďaka vhodnej a kvalitnej sedacej súprave zmeniť na pohodlnú miestnosť, v ktorej budete môcť pokojne odpočívať bez nejakého znamenia o strate komfortu. Pevná kostra sedacej súpravy môže mať často aj estetický a moderný dizajn pre váš interiér. Tvrdé drevo je v rozhodovaní jasnou voľbou, ktorú by ste mali brať do úvahy ešte pred kúpou sedacej súpravy. Kvalita by mala byť pri výbere rozhodne dôležitejšia než samotný dizajn a farebné prevedenie. Čo sa týka ale moderných prevedeniach, tak je stále veľmi populárna biela koža, ktorá môže byť z hľadiska starostlivosti pre ľudí skôr záťažou než výberom. Pri kúpe správnych prostriedkov, sa však ani toho nebudete musieť obávať. Svoju sedačku si za ich pomoci jednoducho umyjete. V inom prípade je skvelou voľbou stará známa čierna klasika alebo napríklad tmavšie odtiene hnedej. Hnedú sedačku jednoducho skombinujete s nábytkom a celkovým interiérovým zariadením. Obľúbená je aj sivá sedačka, prípadne doplnená s bielymi prvkami.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články