• Štýle

aktualizované

Viac optimizmu doma

Vtipné drobnosti: viac optimizmu vo vašej domácnosti vám vyčaruje veselú domácnosť. Niekedy nezaškodí sa naladiť na trochu veselšiu notu. To platí tiež o interiérovom designe. Radosť a vtip vnesú k vám domov drobné predmety dennej potreby, ako sú hrnce, poháre či sitká na čaj alebo rôzne iné doplnky, ktoré zároveň poslúžia napríklad ako rôzne držiaky na papierové vreckovky a mobilné telefóny.

obývacia stena Enter
Obývacia stena Enter  

Nezvyčajné dekorácie pobavia

Niektoré dekorácie môžu byť vtipné a pritom vkusné, niektoré sú možno pre niekoho už na pomedzí gýče. Proste všetko záleží len na tom, čo sa vám páči a čo vás doma poteší. Napríklad tapeta na dverách, ktorá budí dojem, že môžete priamo z obývacej izby alebo kuchyne vojsť do sauny, je určite príjemným designovým spestrením interiéru. A že niektorá návšteva možno uverí, že tam je skutočná sauna? Prečo nie, aspoň sa spoločne zasmejete. To sa asi s maketami zvierat vystavenými na pohovke nestane. Viac menej pokiaľ ste milovníkmi psíkov a mačiek, ale nemôžete si z nejakých dôvodov kúpiť tie živé, potešte sa aspoň týmto spôsobom. Naviac majú jednu výhodu. Nemusíte ich v zime a pľuštiach venčiť. Skvelým doplnkom nielen do obývacej miestnosti, ale napríklad aj do pracovne, je napríklad otvorená kniha. Zvlášť keď jej stránky svietia. Len v nej radšej príliš nelistujte.

Poslúžia vám špeciálne držiaky

Veľmi praktickými dekoráciami sú rôzne držiaky. Splnia praktický účel a naviac hocikedy váš byt príjemne ozvláštnia svojim designovým vzhľadom. Môžete si kúpiť napríklad nejaký zaujímavý držiak na papierové vreckovky. Nože a príbory zas môžete uložiť originálnym spôsobom napríklad do leopardej hlavy. Samostatnou kapitolou sú potom rôzne držiaky, ktoré sa dajú upevniť napríklad na peľasť postele, kde poslúži namiesto nočného stolíku k odkladaniu knihy. V obývačke ich naopak využijete ako praktickú kapsu na diaľkové ovládače. Väčšie pohodlie vám zaistí držiak na kávu, ktorý si dáte priamo na operadlo kresla a nemusíte sa neustále naťahovať pre šálok až na konferenčný stolík. Obľúbené sú tiež rôzne stojany určené na tablety a mobily, ktoré môžu byť dokonca aj súčasťou držiaku na toaletný papier.

Usmejte sa v kuchyni

O dobrú náladu však nemusíte mať núdzu ani v kuchyni. Môžete si napríklad vtipné hrnčeky či misky alebo opité poháre. O tom, že niekedy človeka potešia úplné drobnosti, vás presvedčí napríklad lievik v tvare kanvice na fľaši s olejom, plastová postavička rázne matky, ktorá zabráni vysušeniu jedla pripravených v mikrovlnke alebo rôzne figúrky ako čajové sitká. Výrobcovia týchto milých zbytočností proste doslova hýria nápady, tak napríklad niektorý z nich poteší aj vás.

Kúpte si kuchynskú dosku, ktorú vám budú všetci závidieť

Čo si budeme hovoriť – pracovná doska v kuchyni dostáva pekne zabrať. Pripravujeme na nej jedlo a s tým je spojené pokladanie ťažkých hrncov, kastrónov, mokrých pohárov alebo horúcich šálok. Napriek tomu si môžete kúpiť takú pracovnú dosku, ktorá toto všetko vydrží bez známok poškodenia a naviac sa stane ozdobou vašej kuchyne.

Atraktívne sú dosky z nerezu

Už dávno nepatria len do profesionálnych kuchyni v reštauráciách či hoteloch. Stále viac sa objavujú aj v domácnostiach. Ich výhodou je, že skvele ladia s okolitými nerezovými spotrebičmi. Kuchyňa tak pôsobí čistým dojmom a pritom získava nebývalý šmrnc. A to k moderným kuchyniam jednoducho patrí. Čo ale máte robiť, keď ide o kuchyňu v štýle retro? Môžete vsadiť napríklad na meď alebo zinok. Kov je tiež dobrou voľbou pre tích, ktorí preferujú jednoduchú údržbu a praktickosť. Vzhľadom k tomu, že kovy nie sú porézne, jednoduchšie sa čistia než napríklad kameň. Bohužiaľ sú avšak omnoho mäkšie než kameň, takže u nich pri nešetrnom používaní bohužiaľ hrozí pokrčenie.

Drevený kontrast

V minulosti prevažovali skôr homogénne kuchyne. Chceme tým povedať, že sa materiál, z ktorého boli vyrobené kuchynská linka a pracovná doska, od seba líšil maximálne farbou. V súčasnej dobe sa vkus ľudí výrazne mení, a to je patrné tiež vo vybavení kuchyne. Je menej konzervatívna, patrná je väčšia kreativita a moderné trendy prajú odvážnym, často aj vyložene kontrastným kombináciám nielen farieb, ale aj materiálov. To znamená, že je možné napríklad použiť drevo a kameň, ktoré sú naviac v iných farebných odtieňoch. Populárnym materiálom používaným v interiéru je tiež skôr takmer zavrhovaný betón. Zaujímavých kontrastov v kuchyni sa tiež často docieľuje prostredníctvom kuchynských ostrovčekov, ktoré sem prinášajú značný komfort predovšetkým vďaka väčšej pracovnej ploche a ďalšiemu úložnému priestoru. Viacmenej zároveň môžu hrať aj designovú úlohu zaujímavého solitéra.

Hity minimalizmu – integrované drezy

Pokiaľ ste fanúšik čistého minimalizmu, asi vás zaujme drez, ktorý je dôležitou súčasťou pracovnej dosky. Znamená to, že okrem drezu namontovaných na dosku a pod ňou, existujú také typy, ktoré s ňou rovno tvoria jeden celok. Výhodou tohto riešenia je, že neexistujú žiadne spoje ani prekrývajúce sa časti, takže všetko pôsobí dokonale estetickým dojmom a umožňuje to jednoduchšie udržovanie čistoty, ktorá je v každej kuchyni extrémne dôležitá pre jej fungovanie.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články