• News&Inspirations

aktualizované

Vinylová podlaha do kúpeľne

Vinylové podlahy sú vhodné aj do kúpeľne. Podlaha do kúpeľne bývala dlhé roky pomerne veľký oriešok a obmedzovala sa prakticky na jediný materiál: dlažbu. Lenže á je klzká a jej údržba v perfektnom hygienickom stave bola pomerne náročná. V súčasnej dobe už nemusíte robiť kompromisy, pretože trendy v kúpeľniach určuje vinyl.

Komplet II Flow San remo/Grafit mat zostava nábytku do obývacej izby
Komplet II Flow San remo/Grafit mat 

Vodeodolný a protišmykový materiál

Vinylová podlaha je veľmi odolná proti oderu – nevadia jej mačacie ani psie pazúry, detské hry zahrňujúce najrôznejšie otrasy a časté búchanie alebo kancelárska koliesková stolička, na ktorej pracujete okolo pracovného stola. Podlahovú krytinu nepoškodí samozrejme ani žiadny nábytok – napríklad ťažký keramický kvetináč alebo knižnica naplnená vašimi obľúbenými knihami až po strop. Medzi vinylovými podlahami nájdete špeciálne rady určené do kúpeľní a kuchýň, tieto podlahy do vlhkých priestorov sú samozrejme vodeodolné, ešte viac trvanlivé a tiež protisklzové, čo daný priestor nepochybne vyžaduje. 
Dôležité: Vinylová podlaha zároveň veľmi dobre tlmí otrasy, čo ocenia rodičia starších detí v dvojposchodových domčekov alebo vaši susedia v bytovom dome.

Moderný a trendy dizajn

Súčasné vinylové podlahy sú dostupné v širokej škále najrôznejších dizajnov. Naozaj verne imitujú drevo, kameň alebo dlažbu. Zároveň si môžete vybrať svetlejší či tmavší odtieň v rámci daného dekóru. Zatiaľ čo klasická drevená podlaha priestory často zbytočne stmavie, u vinylu stačí vybrať si svetlejší odtieň a hneď váš priestor pôsobí vzdušnejšie a dynamickejšie.

Jednoduchá údržba a dlhšia životnosť

Vinylové podlahy sa na rozdiel od drevených podláh veľmi jednoducho udržujú a naviac sa dajú bez problémov kombinovať s podlahovým vytápaním. Na rozdiel od dlažby sa vinylová podlaha jednoducho čistí. Spary v dlažbe sú totiž diaľnice pre baktérie a škvrny v nich bývajú pomerne ťažko odstrániteľné. Vinylovou podlahu stačí zametať, vysávať alebo vytrieť mopom. Dôležité je používať vhodné čistiace prostriedky, ktoré z podlahy neurobia klzisko, ale naopak ju spoľahlivo vyčistí a predĺži jej životnosť.

Adekvátna cena vinylové podlahy

Pri výberu konkrétnej značky vinylovej podlahy sa určite vyplatí nehľadieť na každú korunu, ale investovať do kvalitnej podlahovej krytiny, ktorá vám vydrží dlhšiu dobu. Na porovnanie s ostatnými podlahovými krytinami je vinyl skôr lacnejší záležitostí, avšak medzi jednotlivými značkami vinylových podláh sa cenové rozdiely môžu pohybovať rôzne. Pri výberu sa nedívajte iba na cenu, ale tiež na dlhšiu záručnú dobu. Ak vám dodávateľ či výrobca ponúka desaťročnú záruku, potom je zrejme, že svojim podlahám verí, a vy máte istotu, že vám dlho vydrží. Cena lacnej podlahy sa môže naopak násobne navýšiť v prípade, kedy ju budete musieť kvôli nízkej životnosti vymeniť už po pár rokoch.

Hrejivé teplo kúpeľni

Výber podlahy do kúpeľni sa dnes rozhodne nemusí redukovať na studenú dlažbu. Teplo a luxus dovedie skvele navodiť vinylová podlaha. Pokiaľ chcete dosiahnuť naozaj príjemnej atmosféry, zvoľte drevený dekor. Kľúčové je dbať predovšetkým na kvalitnú pokládku podlahy a obmedziť prístup vlhkosti pod samotný materiál. Skúsený podlahár dokáže izolovať obvod podlahy vhodným silikónovým tmelom, preto je určite lepší zveriť pokládku podlahy odborníkom. Vybrať si šikovného remeselníka totiž nie je vôbec jednoduché a neodborná pokládka môže prémiový materiál a znehodnotiť.

Jednička do kúpeľne

Ideálnou voľbou do kúpeľne sú vinylové podlahy, ktoré sa vyznačujú s hrúbkou 6 mm a majú dosku, ktorá je vysoko odolná voči vode. Nevadí jej vlhkosť ani vyliate tekutiny a v prípade postriekanie sa nijak nekrúti a nenapučí. Vinylová podlaha je primárne vhodná do kúpeľne, kuchyne a vstupných hál. Materiál je pružný, ohybný a dobre stlačiteľný, podlaha je teda pre každodenné chodenie veľmi príjemná. Podlaha naviac garantuje extra oteruvzdornosť. Podlahová krytina sa doporučuje pre celoplošné lepenie.

Vinylová podlaha do kúpeľne

Podlaha, ktorá príde do kúpeľne, musí byť odolná voči vode, a práve to sľubuje vinyl. Okrem vinylu nie je na HDF doske žiadna napučaná vrstva, preto je možné vinylovú podlahu bez obáv použiť v kúpeľne. Vinylová podlaha do kuchyne je tiež ideálna. Do kuchyne je potrebné zvoliť podlahu, ktorá odolá vlhkosti a zároveň aj náročnému prevádzky. Do kuchyne zvoľte vinylovú podlahu s vysokou odolnosťou, ktorá zvládne veľkú záťaž.

Výber vinylu do kuchyne a kúpeľne

Do kúpeľne aj do kuchyne zvoľte variantu lepeného vinylu alebo celovinylu so zámkom. Povrch vinylovej podlahy je daný výrobnou technológiou, preto nie je možné povrchovou úpravu vyberať, napríklad ako u drevených podláh. Niektorí výrobcovia ponúkajú veľmi matný povrch, ktorý je vhodný práve do kúpeľne alebo do kuchyne, pretože sú na ňom menej viditeľné škvrny. Design vinylovej podlahy vyberajte s ohľadom na ďalšie prvky v miestnosti, napríklad na farbu kuchynskej linky.

Pokládka vinylovej podlahy v kuchyni a v kúpeľni

Okrem výberu vinylové podlahy do kúpeľne a do kuchyne je dôležitá aj samotná pokládka. Kľúčovým bodom je maximálne obmedziť vstup vlhkosti pod kladený materiál. Predovšetkým ide o izoláciu po obvode podlahy, napríklad vhodným silikónovým tmelom. Pokládku vinylovej podlahy je lepšie prenechať odborníkom.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články