• Štýle

aktualizované

Vinylová podlaha

Vinylová podlaha je atraktívna a praktická. Vinylová podlahová krytina už nie je žiadnou novinkou. Vďaka svojim praktickým vlastnostiam sa zabývala už v mnohých domácnostiach. Využiť sa dá takmer vo všetkých miestnostiach, je príjemná na došľap, jednoducho sa udržuje a na výber je toľko rôznych dekorov, že sa hodia takmer do všetkých typov interiérov. Hoci vinyl býva často zameňovaný za lino, ide o omyl. Zatiaľ čo linoleum je prírodného pôvodu, vinyl je skrátená forma slova polyvinylchlorid, ide teda o podlahovinu z PVC, ktoré sa vyrába z etylénu a chloridu sodného.

Obývacia stena Kaja Salsa venge tmavá Obývacia stena
Obývacia stena Kaja Salsa venge 

Z čoho môžete vyberať?

Čo sa vzhľadu týka, výrobcovia rovnako ako u laminátu kopírujú novinky v dreve, ale v poslednej dobe sa objavujú aj kamenné a betónové imitácie. Tento vývoj súvisí s interiérovými trendmi aj s možnosťou voliť alternatívu k chladnejšej dlažbe. Vinylové dielce sa predtým vyrábali v omnoho menšom formáte než dnes. Zatiaľ čo pred niekoľkými rokmi bola zvyčajná dĺžka 0,7 m, dnes je to 1,2 m a na trhu sú aj tzv. XXL formáty o dĺžke dielca až 1,8 m.

Delí sa na dve typy

Vinylovú krytinu si môžete vybrať nielen podľa dekóru, ale tiež podľa spôsobu pokládky. Jednak sú k dostatiu vinylové diely, ktoré sa na podkladovú plochu lepia, a potom také, ktoré sa spájujú mechanickým zámkom rovnako ako laminátová plavajúca podlaha. Každý z týchto spôsobov má svoje pre a proti. V prípade plávajúceho vinylu (teda dielcov, ktoré sa nelepia), je možná relatívne jednoduchá oprava v prípade, že dôjde k nejakému poškodeniu. Lepený vinyl je možné síce tiež opraviť, ale je to zložitejšie. U troch až štvormetrových šírok rolového vinylu sú lokálne opravy v podstate nemožné.

Pozor na ostré predmety

Vinyl je odolný proti nárazu a pravdepodobne sa nepoškodí, ani keď vám vyklúzne z rúk hrniec. A pokiaľ neupustíte nôž tak nešikovne, že by sa jeho špička zabodla do podlahy, tak dokonca ani ten ho nezničí. Bohužiaľ si ale vinylová krytina nerozumie s ostrými predmetmi. To sa týka napríklad sťahovania, kedy potrebujete manipulovať s ľadničkou či skrinkou a tiahnete ju po vinylovej podlahe. V tom prípade hrozí, že dôjde k jej poškodeniu a možno aj k rezaniu.

S vodou opatrne

Vinylová krytina má veľa výhod, ale to sa netýka vlhkosti. Síce sa nedá povedať, že jej vyložene vlhkosť vadí, takže ju môžete mať v kuchyni aj v kúpeľni. Pravdepodobne bez úhony prežije, keď vám vytečie umývačka či pračka. Má to však jeden háčik. Vodu musíte hneď vytrieť. Pýtate sa prečo? Vinyly totiž bývajú na nosičoch z korku alebo na HDF doskách a pre nich platia rovnaké podmienky ako u laminátu. V prípade nasiaknutia vodou dochádza k nevratnému poškodeniu krytiny, pretože dôjde k nabobtnatiu nosičov. Vlhkosť sa síce cez vinyl nedostane, ale prenikne do podkladu medzerami v spojoch. A aj keď tieto spoje bývajú impregnované proti vlhkosti, jedná sa o ochranu iba proti krátkodobému zatečeniu vody. V prípade že na podlahe stojí kaluže dlho, (myslíme tým niekoľko hodín), tak vlhkosť prenikne aj cez impregnáciu a dôjde k poškodeniu konštrukcie. Avšak aj na tento problém existuje relatívne dobré riešenie. Do kuchyne a kúpeľne môžete dať vinyl v rolách, ktoré sú tri alebo štyri metre široké, takže pri pokládke nevznikajú takmer žiadne spoje a odolnosť podlahy proti vlhkosti sa tým výrazne zvýši.

Trendy sú ekologické a elastické podlahy

Ekologické materiály sú v súčasnej dobe populárne. To dobre vedia aj výrobcovia podlahových krytín, a preto prichádzajú na trh s ďalšími novinkami, medzi ktoré patria napríklad ekologické elastické podlahy. Neobsahujú PVC, chlór, zmäkčovadla, halogény ani ťažké kovy. Inovované výrobné technológie u takýchto produktov stavajú na prírodných a recyklovateľných surovinách. Ich povrch je antibakteriálny, antistatický a okrem fyzickej záťaže (odolnosť voči zničeniu, poškrabaniu, nárazom) zvládne aj pôsobenie chemikálií. Ich dekory sú stálofarebné a v ponúkaných kolekciách nájdete ako jednofarebné varianty, tak obľúbené imitácie. Zaujímavé je, že niektoré druhy sú na rozdiel od klasického vinylu vhodné aj pre podlahové vytápanie.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články