• News&Inspirations

aktualizované

Vonkajšie osvetlenie pre exteriér a interiér

Bez vonkajšieho osvetlenia sa v zime rozhodne neobídete. Pokiaľ máte nový dom alebo dom po rekonštrukciách a vonkajším osvetlením ste sa zatiaľ nezabývali, máte najvyšší čas. Pár solárnych lámp okolo domu vám v zime vchod a príjazdovú cestu v žiadnom prípade poriadne nezasvieti.

Komplet Rumba XL - Dub sonoma Komplet Rumba XL - Dub sonoma
Komplet Rumba XL 

Sledujte parameter krytia

Luster z predsiene sa vonku rozhodne nehodí. Nedá sa nič robiť, musíte sa vypraviť do obchodu a kúpiť také svietidlo, ktoré je určené pre vonkajšiu inštaláciu. Inými slovami musí mať krytie (IP) aspoň 46, ale nič neskazíte, kedy bude mať IP 68. Prečo je tak dôležité sledovať pri nákupu práve tento údaj? Zaistíte tým nielen svoju vlastnú bezpečnosť, ale tiež predĺžite trvanlivosť použitého výrobku. Parameter krytia totiž určuje odolnosť svietidla proti vonkajším vplyvom, predovšetkým vlhkosti a prachu.

S čidlom pohybu alebo bez neho?

V posledných rokoch sú populárne vonkajšie svietidlá, ktorá zareagujú na pohyb a rozsvieti sa. Ideálne by samozrejme bolo, keby spúšťačom bol iba človek, ale to nebýva pravidlom. Svetlo ovplyvní aj domáce zvieratá alebo vtákov. Preto je dobré, aby senzor nebol namierený príliš nízko k zemi. Pri inštalácii tiež myslite na to, aby nesmeroval priamo na stromy, pretože by k jeho spínaniu často stačil len pohyb ich vetví. Pokiaľ máte alebo si kúpite svietidlá bez pohybového senzoru, asi ich budete nechávať v zime počas večera, prípadne noci svietiť. Vyplatí sa teda pri nákupe zohľadniť ich úspornosť a dlhú životnosť. Osvedčeným evergreenom sú v tomto prípade svietidlá s technológiou LED.

Nepodceňujte údržbu

Pretože určite chcete, aby vám vonkajšie svietidlá dobre a dlho slúžili, nesmiete zabudnúť na ich údržbu. Práve teraz je vhodný čas skontrolovať stav tých stávajúcich. U tých, ktoré sú umiestnené vo výške, radšej preventívne vymeňte žiarovky. Je to lepšie než riskovať, že budete musieť liezť niekedy v januári hore po rebríku, postavenom na zľadovatenom chodníku. Pokiaľ sa na nákup vonkajšieho svietidla najprv chystáte, vyberajte skôr také, ktoré má jednoduchú údržbu a u ktorých sa dá kryt bez problémov kedykoľvek odmontovať.

Ako je to so vzhľadom?

Je samozrejmé, že pre väčšinu ľudí je tiež dôležité, ako svietidlo vyzerá. Záleží im predsa na tom, ako vkusne bude dotvárať vonkajší vzhľad nášho domu. Ale aj tu sa dá prekvapivo jednoducho šliapnuť vedľa. Zvlášť pokiaľ sa vypravíte do obchodu a vyberiete si taký výrobok, ktorý sa vám jednoducho na prvý pohľad páči. Nikde síce nie je napísané, že to musí byť fiasko, ale lepšie je si dopredu uvedomiť, pre aký typ domu tento doplnok vyberáte. Dá sa totiž povedať, že v tomto prípade sa všelijaké kontrasty a extravagancia veľmi nevyplácajú. Lepšie je, aby štýl svietidla bol v súlade s typom stavania. Znamená to, že by ste sa mali držať pravidla, že k modernej budove sa hodí moderný design svietidiel, k interiéru, ktorý je zariadený ako z minulého storočia skôr niečo rustikálneho a na chalupu by ste mali zvoliť napodobeniny petrolejových lámp. Uvidíte, že výsledný efekt vás určite príjemne poteší a prekvapí.

Obývacia miestnosť

Voľte svietidlá, ktoré vydávajú rovnomerné mäkké a neutrálne svetlo, ideálne vybavené LED zdrojom s teplou farbou. Môžete ho doplniť nástennými svietidlami alebo stojacími lampami so stmievačom. Svetlo bude odrazené od stropu a stien, čo dodá priestoru príjemnú atmosféru.

Kuchyňa

V kuchyni potrebujeme veľa svetla, ktoré zaistí bezpečnú práci. Nad kuchynskú linku dajte žiarivky alebo bodové LED svietidlá. Intenzita by mala dosahovať aspoň 300 luxov. Vhodná je biela farba, ktorá je na obalu označená ako 4000 K, či prípadne zvoľte typ denného svetla (6000 K).
Nad jedálny stôl použite závesné svietidlo so tienidlom, ktoré bude doplňovať farby a design kuchyne. Nesmie chýbať ani centrálne stropné svietidlo. Najvhodnejšie sa využijú bodové svetlá, ktoré si podľa potreby nastavíte na ľadničku, špajzu či pracovnú plochu. Vyberajte pokojne aj teplejší odtieň okolo 2700 K.

Kúpeľňa

Pre celkové osvetlenie zvoľte stropné svietidlo umiestnené v strede miestnosti alebo variantu podkladových bodových svetiel. Dôležité je osvetlenie zrkadla, ktoré by nemalo skresľovať farby. Do kúpeľni hlavne patrí osvetlenie, ktoré je k tomu určené, teda správne utesnené a s dostatočným dvojitým krytím, ktoré sa označuje písmenami IP a príslušnou číslicou. V kúpeľni sa doporučuje aspoň IP 54. Svetlo v kúpeľni je veľmi dôležité, aj podľa toho kde máte zrkadlo a ako sa bude odrážať. 

Spálňa

Sem patria svietidlá s veľkou plochou a malým jasom, doplnené nástennými svietidlami napríklad na stene nad posteľou. Veľký úspech v moderných domácnostiach majú svetelné profily alebo LED pásky, ktoré sú inštalované u stien na šírku postele a dokresľujú ráz a atmosféru miestnosti. Ideálnou voľbou je spínač, ktorým môžete regulovať intenzitu svetla. Do spálne sa hodí žltá farba, ktorá nie je tak ostrá. Nezabudnite na lampičky na nočnom stolíku. Pokiaľ máte v spálni šatňu, bude potrebné viac svetla, a preto je vhodné použiť bodové osvetlenie so zdrojom, ktorý neskresľuje farby.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články