• Štýle

aktualizované

Vybavenie exteriéru

Prístrešok pre auto zvládnete aj svojpomocne. Prístrešok je lacným, jednoduchým, a napriek tomu dostatočným riešením, ako ochrániť svoj voz pred nepriaznivým počasím, keď nemáte na stavbu garáže dostatok financií, miesta alebo naraz oboch. Stavba takého prístrešku je rýchla, jednoduchá a pomerne lacná, šikovní kutili to dokážu aj bez odbornej pomoci.

Komplet Palacio IV

Komplet Palacio IV

Strešný prístrešok je jednoduchou stavbou, ktorú je možné využiť nielen pre auto, ale aj ako dodatočné úložné priestory napríklad pre záhradnú techniku, na dosušenie a uskladnenie dreva a podobne. Najjednoduchšie je zakúpiť si už hotovú stavebnicu a tú potom zmontovať. Najčastejšie sú k dostatiu hotové drevené alebo hliníkové konštrukcie, ktorých montáž je tak jednoduchá, že ju zvládne určite každý. Stavba nevyžaduje rozsiahly zásah do okolia domu a je vhodným riešením aj do menšej záhrady. Materiál je vhodné prispôsobiť štýlu domu. Je potrebné si uvedomiť, že drevo bude vyžadovať pravidelnú údržbu v porovnaní s hliníkovou konštrukciou, tá je lacnejšia a jednoduchšia, drevo ale pôsobí prirodzenejšie. Vďaka prístrešku pre auto si budete môcť dopriať väčšiu ochranu a bezpečie všetkých vašich vozidiel, čo určite v konečnom dôsledku veľmi oceníte. Váš exteriér bude pôsobiť naozaj honosne, keď budete mať na svojom pozemku okrem vybraných letných zostáv tiež prístrešok pre auto.

Kam s ním?

Nech staviate prístrešok pre auto alebo na iné využitie, vždy sa dobre zamyslite nad umiestnením. Miesto by malo byť ideálne chránené zo smeru, odkiaľ u vás najčastejšie fúka. Státie pre auto by malo byť v dosahu príjazdovej cesty a domu, prístrešok pre záhradné potreby by sme mali umiestniť na záhrade alebo v jej blízkosti. Ďalším kritériom pre výber miesta je dostatok miesta pre samotnú stavbu. Podstatnou otázkou je, pre koľko vozidiel sa bude budovať prístrešok. Štandardná dĺžka prístrešku pre jedno auto je 5 metrov, šírka 3 metre a výška 2,8 metrov. Vždy je dobré myslieť na rezervu, ktorá by mala byť približne 1 meter dĺžky a šírky. Pod prístreškom tak budete môcť uskladniť aj bicykel, sekačku a iné náradie. Príjazdová cesta by mala byť jednoducho prístupná, dostatok priestoru oceníte predovšetkým pri parkovaní alebo cúvaní. Dôležité je tiež nezabudnúť na ohlásenie stavby a získanie stavebného povolenia. V prípade rozsiahlejších stavieb nad 25 metrov štvorcových musí byť táto povinnosť splnená. Spravidla platí, že povolenie na prístrešok sa získa jednoduchšie než napríklad pre výstavbu garáže.

Kupovaný alebo radšej na mieru

O tom rozhodne jeho využitie a veľkosť. Ak chcete prístrešok len pre auto či dve a nemáte žiadne špecifické požiadavky ako neštandardná veľkosť či prevedenie, prípadne ak nechcete niektoré strany uzavrieť a podobne, isto si vyberiete z ponuky prefabrikovaných modelov. Ideálne je, pokiaľ potrebný materiál a prvky konštrukcie budú pripravené do požadovaných rozmerov už pri samotnej kúpe. V opačnom prípade je nutné všetky časti pred skracovaním a rezaním niekoľkokrát premerať. Pri samotnej stavbe je dôležité sa riadiť podľa plánu alebo návodu a pôdorys presne vymerať. Dôležitý je základ, ktorý musí odolať vplyvu času a poveternostným podmienkam. Základnú dosku musí tvoriť pevná vodorovná plocha, najlepšie betónová doska alebo zámková dlažba. Pokiaľ nechcete prevádzať uvedené alebo podobné stavebné úpravy, ktoré sú pracné a spojené s nevratnou zmenou časti pozemku, doporučená je výstavba prístrešku na zemných vrtov s pripevneným samonosným roštom.

Staviame prístrešok krok za krokom

V prvom kroku je nutné vykopať jamy pre štyri základové pätky do nezamŕzajúcej hĺbky, teda minimálne do hĺbky 60 centimetrov. Tým sa zabezpečí stabilita stavby aj v zimných mesiacoch. Na dno nasypeme menšiu vrstvu stierku a zalejeme betónom, do ktorého sa umiestnia oceľové kotviace prvky a na nich sa nasunú nosné stĺpy. Podstatné je venovať veľkú pozornosť rozmiestneniu kotiev a ich zafixovaniu. Betón je potrebné nechať 4–5 dní vyschnúť, až následne je možné pokračovať v stavbe. Z dvoch stĺpov, dvoch vzpier a jednej väznice (vodorovný trám) sa pripravia predné a zadné trámy. Väznice sa pripevnia na hornú časť stĺpu, dôležité je používať vodováhu a medzi týmito prvkami hľadať 90° uhol. Medzi pripevnenou väznici a stĺpom sa vloží vzpiera a každé spojenie sa zaistí vždy minimálne na dvoch miestach z oboch strán. Pred samotnou montážou trámu sa do stĺpu vyvŕtajú otvory na kotviace prvky. Zadné stĺpy by mali byť minimálne o 10 cm nižšie než predné, aby sa zachoval dostatočný spád prístrešku.
Trámy sa postavia na kotviace prvky v pätkách a priskrutkujú sa. Na vztýčenú konštrukciu sa umiestnia okrajové krokvy, ktoré spoja predný trám so zadným. Medzi takto nasadené okrajové krokvy a stĺpy sa vložia vzpery a opäť sa pripevnia na dvoch miestach z každej strany. Pokiaľ vzpery presne zapadli, zostáva len skontrolovať, či sú väznice naozaj vodorovné. V prípade, že nie je zistená žiadna odchýlka, môžu sa na väznice pripevniť ostatné krokvy. Dôležité je dodržovať medzi nimi rovnakú vzdialenosť.

Ako si poradiť s výberom?

Doplňte si svoju záhadu skvelým záhradným nábytkom v podobe externých zostáv na sedenie pre celú rodinu. Viete si to vôbec predstaviť? Vďaka takýmto letným kompletom si budete môcť dopriať príjemné raňajky vonku na čerstvom vzduchu v spoločnosti svojej rodiny, ktorá to tiež určite ocení. Práve vďaka tomu si taktiež budete môcť dopriať po-obedné a tiež večerné vysedávanie vonku, ktoré vám nikto nebude môcť vziať ani vás o neho pripraviť. Presne takto honosne pre vás môže pôsobiť záhradný nábytok Mika alebo komplet spolu s kreslami Amera Club, ktorý je vhodným doplnkom pre váš exteriér o čom sa určite rýchlo presvedčíte! Ak vás nezaujala kúpa celej kolekcie tak si aspoň môžete urobiť radosť kúpou nejakého menšieho záhradného nábytku. Môžete si vybrať z rôznych typov kresiel, napríklad kreslo Gracja. Z tejto kolekcie tiež môžete dostať napríklad stolík, taburetku alebo pohovku. Zaujímavú zostavu nábytku tiež predstavuje kolekcia Palacio, v ponuke nájdete napríklad pohovku, stolík alebo taburetku či kreslo.
Viac:
httpss://www.nabytok-bogart.sk/komplet-palacio-iv-p-13181-194-194.html
httpss://www.nabytok-bogart.sk/kreslo-gracja-p-13174-194-194.html
httpss://www.nabytok-bogart.sk/komplet-amera-club-p-13169-194-194.html

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články