• News&Inspirations

aktualizované

Výber moderného drezu

Drez – ten má skutočne tvrdú prácu. Oplachuje, umýva, čistí, chladí, drhne. Slúži trpezlivo deň za dňom rovnako ako aj batérie. Aj keď máme výkonné umývačky, drez s kohútikom sú stále najvyťaženejším miestom v kuchyni. Hneď za nimi potom nastupuje varná plocha.

 Kuchyňa Eliza II 240
Kuchyňa Eliza II 240 
Veľmi dôležitou súčasťou každej jednej kuchyni sú snáď plynové varné dosky. Predimenzované, sebavedomé, ich technická krása v robustných tvaroch omnoho lepšie vynikla, a mohli tak bez zapýrenia konkurovať všetkým tým indukciám s desiatimi cievkami a sklokeramikám, dotykovým varným plochám a svetielkam na nich. Zase tak veľmi sa ale na nich už vymyslieť nedá, a tak sa mrknite na súčasnú podobu a ideme za drezmi a batériami. Inšpiráciu môžete hľadať práve v našej modernej ponuke, ktorá vám okrem funkčných a moderných drezov ponúka tiež samotný výber nejakých moderných zostáv do vašej kuchyne. Tak čo na to poviete? Necháte sa presvedčiť výberom nejakého neokázalého nábytku za výhodné ceny práve teraz?

Čo predstavujú

Ak sa teda rozhodujete o prehodnotení výberu svojho nového drezu, rozhodne by ste nemali zabudnúť zavítať do našej špeciálnej ponuky nábytku, ktorá práve v tomto období môže byť cenovo výhodnejšia. Kuchynské drezy zvyknú spájať hneď niekoľko dôležitých funkcií bez ktorých by sa rozhodne nedalo fungovať. Ako spotrebiče pre kuchyňu sú neodmysliteľné. V  prvom rade by sme si mali ujasniť základné prevedenie drezu. Bude to jednodrez, dvojdrez alebo rohový drez? Toto základné prevedenie drezu by malo kopírovať naše potreby a použitie drezu. Jednodrezy sa väčšinou umiestňujú do menších a stredných kuchýň s priemernou frekvenciou používania. Dvojdrez môže dominovať vo väčších a maxi kuchyniach, kde je varenie na dennom poriadku. Rohový drez sa väčšinou umiestňuje do kuchyne, kde je potrebné ušetriť priestor. Nasledujú podrobnejšie rozdelenie podľa použitia a osobných potrieb. Kuchynské drezy môžu plniť veľa funkcií, ktoré Vám maximálne spríjemní a zefektívni Vašu prácu. Preto nie je vôbec od veci si podrobne zanalyzovať, k čomu a ako bude Váš nový kuchynský drez používaný.
S novým vybavením kuchyne sa do pozornosti tiež dostáva výber správnych spotrebičov a teda predovšetkým drezu, ktorý bude spoľahlivo funkčný za všetkých podmienok. Bez takého kvalitného drezu, by sme sa vo funkčnej kuchyni, nedokázali zaobísť. V takom prípade potom nemôžeme ani hovoriť o funkčnej kuchyni, ktorá by zvládla všetky každodenné úlohy. Spolu sa pozrieme na hlavné dôvody použitia a tiež potreby drezu vo vašej kuchyni. Pred výberom by ste si mali byť všetkému naplno vedomí, rovnako tak ako aj o kritériách vášho výberu. Taktiež by ste mali vedieť o fungovaní vo vašej domácnosti a všetkých spotrebičov. 

Ťahúň si zaslúži pozornosť

Čo sledujete, keď vyberáte nový drez? Ak bude ladiť s kuchyňou? Áno, je to naozaj dôležité, ale sú tu aj iné kritéria: typ usadenia (horný na dosku, spodný pod dosku alebo v rovine s pracovnou doskou), hĺbka a veľkosť, jednodrez či dvojdrez, rohový, s odkapom – v tom je nutné mať jasno.
Potom príde na radu materiál. Granitový drez uspokojí aj vaše požiadavky na ladenie, ponúka sa v širokej farebnej škále, okrem toho je tento kompozit vysoko odolný a ľahko sa udržuje.
Keramika – to je klasika, naplňujúca najprísnejšie hygienické požiadavky, a môže vám vniesť do kuchyne aj príjemné retro. Najčastejšie sa ale stále ponúka nerez. Klasický, odolný, univerzálny pre všetky typy kuchýň, do ktorých dobre zapadne. A kam? Pokiaľ ste praváci, mal by byť vľavo od varného panelu (medzi nimi pracovný priestor na prkienko, hrniec či dokonca pekáč), blízko pod ním by sa hodil odpadkový kôš.

Drobnosti naviac

Patrí k nim napríklad prepad, ktorý zabráni pretečeniu vody z drezu, keď nezavrieme vodu, jednoduchosť inštalácie, istá variabilita konštrukcie, aby ste napríklad mali možnosť zvoliť si umiestnenie vodovodnej batérie. Príjemnou novinkou značky viacerých moderných vybavení je diaľkové ovládanie odtoku, čo neznamená nič iného, než to, že nemusíte do špiny v dreze strkať ruku, aby ste vytiahli zátku. Skrátka, pri nákupu sa vyplatí vypytovať sa, čo všetko drez vie. To isté platí o batérií a  predovšetkým o kuchynskej. Raz potrebujeme perlátor, inokedy spŕšku, poteší, keď sa dá vyťažením kohútik predložiť na hadici, ktorá dosiahne tam, kam potrebujeme. Aké funkcie batéria ponúka, teda mali by sme to sledovať veľmi starostlivo. Rozhodne by ich malo byť viac než len pustiť vodu a potom ju zavrieť.

Drez a batérie 

Neobídu sa bez seba a musia mať rovnaký kabát. Nech už ide u nás doma moderna, retro či minimalizmus, musí vyzerať ako z rovnakej kolekcie. K drezom z kompozitných materiálov je možné mať batériu so zhodným farebným povrchom, u nerez drezu zase vyzerá výborne nerezová (masívna) či chrómová batéria (mosadz s vrstvou chrómu). A keramickým drezom určite pristanú retro páčkové batérie. Aj keď máte práve voľno a nevaríte, určite drez a batérie v kuchyni použijete: na opláchnutie zeleniny či ovocie, taniere z raňajok. U drezu skrátka strávite najviac času a je jasné, že ohýbať sa k nemu je mínus pre náš chrbát. Preto žiadajte drez, ktorý si skvelo rozumie s výškou vašej postavy, môže byť pokojne aj 105 centimetrov od podláh.
Pokiaľ pravidelne pečiete a máte veľkú rodinu, preferujte veľký drez. Drez situujte čo najbližšie k umývačke, k odpadkovému koši a do rovnakej zóny, ako je varná platnička. Chybou je napríklad mať drez v linke u steny a variť na ostrovčeku o dva metre ďalej. 

Materiály drezu 

Nerez je klasika a pristane každej kuchynskej linke. Výborne odoláva vysokým teplotám, neublíži mu ani červené víno, kyseliny, jednoducho sa udržuje. Bežne sa ponúka v niekoľkých povrchových úpravách: nerez prírodný lesk, nerez hodvábny lesk, nerez kartáčovaný a profilovaný. Drez sa montuje na tri spôsoby: na dosku, do roviny (u oboch prevedeniach je dôležitá kvalitná montáž, inak sa jednoducho poškodí od vody pracovná laminovaná doska) alebo pod dosku. Drez je tiež dôležitým spotrebičom pre vchod vašej domácnosti a pre jej každodenné funkčné využitie. Materiál drezu hovorí  tiež veľa o jeho samotnej pravidelnej starostlivosti, ktorú by ste nemali zanedbávať.
Viac:
httpss://www.nabytok-bogart.sk/kuchynske-skrinky-c-94-43.94.html
httpss://www.nabytok-bogart.sk/kuchynske-linky-c-93-43.93.html
httpss://www.nabytok-bogart.sk/prislusenstvo-do-kuchyne-c-235-43.235.html
httpss://www.nabytok-bogart.sk/kuchyna-eliza-ii-240-p-12183-93-43.93.html

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články