• News&Inspirations

aktualizované

Výber predsieň kolekcie

Predsieň o vás prezradí viac, než si sami myslíte. Predsieň je prvou miestnosťou, do ktorej často aj niekoľkokrát za deň vstupujeme. Je tiež prvým prostredím nášho bytu, do ktorého prichádza prípadná návšteva. Mala by tedy byť praktická a zároveň reprezentovať, čo sa dá v ďalších priestoroch, ale vlastne aj od obyvateľov bytu očakávať.

Komplet Orlando 1
Komplet Orlando 1

Očakávanie

Predsiene bytov sú väčšinou omnoho menšie, než by sme si priali. V mnohých prípadoch, napríklad u panelákových bytov, sa často vlastne ani za predsieň považovať nedajú, pretože sú len spojovacie chodbou medzi jednotlivými miestnosťami.
Často tu ukladáme kabáty, bundy a obuv niekoľkých ľudí, dáždniky a ďalšie rôzne drobnosti, ktoré potrebujeme mať pri odchode alebo príchode po ruke. Pokiaľ je v predsieni miesto, na ktoré sa pri obúvaní môžeme posadiť, a napríklad aj zrkadlo, je to v našich podmienkach už tak trochu luxus. Aj tak by sme ale vstupnú časť bytu mali zariadiť prakticky a zároveň vkusne, často je potrebné starostlivo zvážiť využitie každého štvorcového a kubického centimetru.

Podlaha odolná a príjemná

Do predsiene väčšinou vchádzame v topánkach, ktoré majú na podrážkach všetko možné, a pokiaľ máme psa alebo menšie deti, pošpinenie podlahy je samozrejme ešte vyššie. Niekde sa to stále ešte rieši prezúvaním na vonkajšej chodbe, ale keď máme v predsieni kvalitnú podlahu, nie je tento potupný spôsob prezúvania nutný. Základným požiadavkom na podlahovú krytinu predsiene je jednoduchá údržba, kedysi obľúbené a lacné lino v súčasnosti nahradzuje dlažba. Tá je najlepšia veľkoformátová, ideálne svetlejšia s jemným dekórom – napríklad imitáciou dreva alebo kameňa. Na tmavšej dlažbe síce nie je vidieť špina, ale opticky zmenšuje priestor, svetlá farba sa dobre kombinuje s väčšinou nábytku, ale musí sa veľmi často udržovať. Možnosťou je ale samozrejme viac. Môžeme zvoliť pomerne odolný vinyl, ale musí byť naozaj veľmi kvalitný s vyššou vrstvou. Pokiaľ sa rozhodneme pre drevenú podlahu, musia to byť tvrdé druhy dreva a je nutné počítať s jeho náročnejšou údržbou. Koberce sa v súčasnosti už veľmi nepoužívajú, a keď záťažové koberce z nových materiálov sa pomerne jednoducho čistia. Pri prípadnom kupovaní koberca do predsiene je potrebné vybrať skutočne kvalitný a hustý. Určitú časť prenášania špiny z vonku do bytu môžeme eliminovať tým, že ešte pred vstupné dvere umiestníme rohožku.

Nábytkové vybavenie vkusné a zároveň praktické

Kedysi boli v našich predsieňach takmer unifikované nábytkové alebo skôr vešiakové steny z podivných materiálov. V súčasnosti v mnohých predsieňach nájdeme takzvané predsieňové steny, ktoré kombinujú vešiaky, botník, poličky, zrkadlo a osvetlenie. Na príručnom vešiaku by malo byť dosť miesta pre aktuálne používané oblečenie a v botníku pre sezónnu obuv. Všetko ostatné, čo sa práve nenosí, uskladňujeme inde. V predsieni sa v prípade dostatku miesta uplatní aj skrinka alebo komoda, do ktorej uložíme rukavice, šály, čapice a mnoho ďalších drobností. Pokiaľ máme to šťastie, že je predsieň priestorovo väčšia, je ideálne v nej vybudovať tzv. vstavané skrine a všetko schovať za ich dvere.
Botník by mal byť tak veľký, aby sa do neho mohli odložiť topánky všetkých obyvateľov bytu. Pamätať by sme mali aj na to, že predovšetkým ženy nosia topánky na vyššom podpätku alebo čižmy, ktoré sú celkovo vyššie. Okrem výšky je dôležitá aj hĺbka, ktorá by mala byť 35 až 40 centimetrov. Botník je možné využiť aj ako miesto, kde sa môžeme pri obúvaní posadiť. Zrkadlo by malo byť dostatočne veľké a predovšetkým vysoké, aby bola možná kontrola celej postavy, malo by byť samozrejme aj správne osvetlené.

Osvetlenie dostatočné a decentné

Aj keď ide len o predsieň, je nutné predovšetkým kvôli orientácií v priestore a bezpečnosti zvoliť správne osvetlenie. Najvhodnejšie sú svetlá usadené priamo v strope alebo v podhľade, ktorý nezasahuje do priestoru pod nimi a osvetlia veľkú plochu. Zaujímavé efekty je možné dosiahnuť použitím natáčacích bodových svetiel. Pokiaľ máme to šťastie, že predsieň má okno alebo dokonca okná, je situácia jednoduchšia, pretože je potrebné v podstate len nočné orientačné osvetlenie. Na tento typ osvetlenia je výhodné použiť svetlá, ktoré detekujú pohyb a automaticky sa rozsvietia aj po nejakej dobe zhasnú. K dostatiu sú dnes v mnohých typoch, najvýhodnejšie je ekonomicky úsporná LED technológia, ktorá má aj pri častejšom zapínaní a vypínaní dlhú životnosť. Životnosť je na vybraných produktoch naozaj dôležitým kritériom, keďže sa jedná o novú zmenu pre interiér.

Detaily pre príjemné prostredie

Predsieň by mala byť zariadená prakticky, jednoducho a samozrejme aj s určitým zmyslom pre detaily, ktoré navodia pohodu. V takej predsieni potom nechýba napríklad polička pre odkladanie rôznych každodenných nezbytností, vešiak na kľúče alebo aj vodítko na psa, kôš na dáždniky. Na stene môže byť príjemný veselý obraz alebo napríklad aj rodinné fotografie, praktickým doplnkom je potrebná aj malá nástenka na odkazy. Určite nič nepokazíme, keď do predsiene umiestníme nejaké vodítko a byt nás potom vždy privíta príjemnou vôňou.
Moderné komplety do predsiene vám ponúkajú skvelé spracovanie jednotlivých kúskov nábytku, ktoré si môžete spolu s celou zostavou objednať u nás!

Komplet do predsiene Orlando

Tento praktický nábytok je umiestnený vo vstupnej hale, kde je doplnkom s jedinečným použitím, ktorí naisto ocenia všetci členovia vašej domácnosti. Nie každý má však dostatočne veľký priestor, aby sa ta zmestilo pohodlné kreslo, a práve preto je doplňujúci sedák na skrinke obrovskou výhodou pre ľudí, najmä vďaka tomu, že to šetrí priestor a miesto, okrem toho to tiež esteticky skrášľuje celý interiér. Celá zostava nábytku je vyrobená z kvalitných materiálov, nábytok je nielen odolný vo nepriaznivým vplyvom, no predovšetkým je tiež funkčný. Systém nábytku má moderné prevedenie a v ponuke sú dve farebné prevedenia. Pre samotnú montáž sa nábytok dodáva v krabiciach. Prvky tejto zostavy sú vyrobené z vysoko kvalitnej laminovanej dosky. Pri niektorých prvkoch máte tiež možnosť výberu strany.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články