• Štýle

aktualizované

Výber stolov do interiéru podľa využitia

Moderné stoly pre váš interiér sú dôležitým doplnkom pre celé bývanie. Stôl je nezbytnou súčasťou obývacej miestnosti, kuchyne, pracovni, ale napríklad aj spálne alebo predsiene. Vždy v každej miestnosti, ktorú obývame, potrebujeme niečo odkladať a pokladať. Výber určitého typu stolu je závislý predovšetkým na vašich potrebách. Máme stoly pracovné, kancelárske, stoly pod PC, konferenčné stolíky, dekoratívne a nočné, jedálne, barové a raňajkové stoly alebo napríklad dizajnové stoly – odkladacie. Druhov stolov je naozaj veľa a výrobcovia nábytku to vedia, práve preto sa neváhajú púšťať do pretvárania svojej fantázie do podoby skutočného umeleckého nábytku s dokonalou funkčnosťou.

 obývacia stena Enter
obývacia stena Enter 
Myslieť by sa malo aj na to, že nie každý si môže dovoliť za pekný stôl utratiť veľmi veľa peňazí. Stále viac populárnymi sa preto stávajú projekty, teda designové kusy nábytku, ktoré sa vyznačujú nielen tým, že sú skutočne veľmi krásne na pohľad, maximálne prakticky plnia svoj účel, ale naviac si ich spravidla môže vybrať takmer každý. Kúpiť si taký stôl, ktorý má skutočne precízne navrhnuté línie a je odrazom najmodernejšieho vkusu, si však žiada špecifický interiér a posadiť ho niekam do garsónky v paneláku by asi bolo trochu márnotratné. Moderný jedálny stôl sa vyznačuje predovšetkým svojim designom alebo možnosťou rozloženia. Čo sa týka materiálového prevedenia, moderný stôl môže byť rôzny –  drevený, kovový či plastový. Moderný jedálny stôl by mal byť predovšetkým veľký a priestorný, pretože kuchyňa a jedáleň sú novodobou obývačkou. Je to spoločenské miesto a u jedálneho stola sa stretávame celá rodina, priatelia, deti, k práci, ale aj zábave.
Naviac súčasným trendom bývania je otvorená možnosť, kedy kuchyňu s obývačkou spojuje jedáleň. Základný jedálny set tvorí jednoduchý či rozkladací stôl so stoličkami. Rozkladací stôl je najlepšou variantou, pretože ho v prípade početnejších návštev zväčšíme do požadovanej veľkosti. Jeho mechanizmus a konštrukcie by mali umožniť jednoduché rozloženie.

Aký veľký má byť jedálny stôl?

Na jednu osobu počítame šírku 60 cm a hĺbku aspoň 30 cm. Na pohodlné stravovanie potrebujeme šírku stola aspoň 90 cm. Ideálny rozmer pre 6 osôb by mal mať dlhšiu hranu 180 až 220 cm, kratší 90 – 100 cm. Príjemne pôsobia oválne a kruhové stoly, ale sú náročnejšie na veľkosť priestoru. Kruhový stôl pre dve osoby má mať minimálny priemer 90 cm.

Masív, kov alebo sklo?

Pri výrobe stola sa najčastejšie používa masív, kov, sklo alebo ich kombinácia. Inšpiratívnym materiálom je sklo, ktoré je v posledných rokoch in. Navodzuje pocit čistoty a zároveň pocit ľahkosti. Sklenená doska stola je síce citlivá na nečistoty, ale jednoduchá na údržbu a stolovanie bez obrusu. Používa sa ako transparentné sklo, tak satinované (pieskované). Klasikou pri výrobe stola je masív, ale ani ten nie je úplne ideálny pre stolovanie. Je háklivý na vlhkosť a vyžaduje špeciálnu úpravu. Dobre sa udržujú dosky z lakovaného dreva, ale aj tu pozor na vyliate tekutiny, aby nezostali výrazné škvrny. Pozor dáme aj na vysokú teplotu tanierov, preto pri servírovaní používame podložky. Chúlostivejšie sú dosky stolov napustených voskom či olejom.

Jednoduché tvary stoličiek

Stoličky sa vyberajú dosť zle, výhodou ale je, že dnešok praje jednoduchým tvarom. Obľúbené sú podnože z chrómovaných ohýbaných trúbok, drevené tvarované lamely a plast. Sú k dostatiu v nových tvaroch, materiáloch a farbách. Ani stoličky sa neobídu bez ergonómie, nech už sú rozmerové či dokonca tvarové. Sedenie na jedálenskej stoličky má byť pohodlné. Pokiaľ sa počet osôb u stolu často mení, vyplatí sa kúpiť si stohovateľné stoličky alebo sklapacie, ktoré nezaberú veľa miesta. V obľube sú subtílne a dynamické stoličky z dreva či tvarované preglejky, plastu alebo oceli v rôznych povrchových úpravách a sedáky z textilnej kože alebo aj látkové.

Pracovní stôl

Pracovný stôl nie je len kusom nábytku, ale tiež súčasťou nášho života. Nech už pracujeme doma, alebo v kancelárii, za pracovným stolom trávime veľa času. Veľmi preto záleží na tom, aby sme si vybrali správne. Pracovný stôl totiž ovplyvňuje naše pracovné výkony. Dá sa povedať, že aký stôl, taká práca. Podľa čoho by sme sa mali rozhodovať pri jeho výbere?

Výška stolu

Doska by mala byť v takej výške, aby ste si nemuseli pri práci kriviť chrbticu. Horná časť paží visí vertikálne a predlaktie je v horizontálnej polohe. Podporné prvky dosky by nemali prekážať v pohybe. Konštrukcia stolu musí umožniť zachytiť optimálnu (referenčnú) pracovnú polohu. Touto polohou je myslená poloha posediačky. Priestor pre dolné končatiny by mal mať minimálnu výšku 60 cm, šírku 50 cm a hĺbku 50 cm.

Rozmer a materiál

Doporučené minimálne rozmery pre bežnú pracovnú dosku stola sú 1 200 mm šírka x hĺbka 800 mm. Viacmenej rozmer by mal vždy byť prispôsobený zamýšľanej činnosti. Napríklad pri práci s počítačovým monitorom by mal byť umiestnený vo vzdialenosti najmenej 40 cm od očí. S dnešnými LCD obrazovkami to už väčšinou nepredstavuje problém ako predtým s klasickými veľkými CRT monitormi.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články