• News&Inspirations

aktualizované

Výber toalety

Toaletu do kúpeľne alebo zvlášť? V súčasnosti je trendom, aby bolo WC súčasťou kúpeľne, avšak v našich končinách je omnoho obľúbenejšie mať toaletu zvlášť. Keď sa sťahujeme do staršieho bytu alebo domu, zvyčajne nemáme na výber, pretože dispozície je daná a iné riešenie nie je možné. Obe riešenia majú svoje výhody a nevýhody. Aké?

 Kúpelňa Mila Komplet nábytku lazienkowych
Kúpeľňa Mila 
Prečo teda trendy architektov a designérov rozhodujú dať ho do kúpeľne? Nie je potrebné sa toho báť, v mnohých prípadoch to chod domácnosti ani jej členov to nijako neobťažuje. Avšak pri zariaďovaní bytu či domu – pokiaľ máte na výber, je potrebné rešpektovať životné návyky členov domácnosti a nároky na časové vyťaženie.
Počítajme s tým, že dvaja ľudia nebudú chcieť WC a kúpeľňu spravidla využívať súčasne, čo môže byť komplikácia najmä pri ranných alebo večerných špičkách. Rada ľudí bude mať problém so stratou súkromia, niekomu môže vadiť zápach z WC, ktorý sa logicky prenáša do celej spoločnej miestnosti. Kladom spoločnej toalety je naopak väčší priestor a jeho lepšie využitie. Ten ocenia napríklad ľudia s malými deťmi, ale aj seniori alebo ľudia s najrôznejšími zdravotnými handicapmi.

Design kúpeľne vzhľad nenahradí

Ponuka klozetov je neskutočne široká. Veľkou výhodou je, že môžete zohnať klozet v rovnakom vzhľade ako umývadlo a vaňu. Príchod nových technológií oživil aj záujem designérov a z okrajovej otázky sa stáva plnohodnotná téma. Dnes už môžete od WC chcieť rozhodne viac než len základné hygienické funkcie.
To oceníte nielen u záchodovej misy, ale aj u sedadiel. Za pozornosť stojí dômyselné a bezpečné mechanizmy spomaľujúc sklapanie sedadla a poklopu. Jednoducho o sedadlo len jemne zavadíte a ono ticho a pomaličky dosadne na toaletu. Rýchloupínacie oceľové úchyty umožňujú jednoduché odopnutie v mieste uchytenia. Stačí jedno stisknutie a sedadlo je možné bez námahy odňať, čo umožňuje veľmi jednoduché a predovšetkým dokonalé vyčistenie.

U toalety myslite na spotrebu vody

Splachovacie záchody sú veľmi náročné na spotrebu vody, čo je neekologické a navyše neekonomické. Osobná hygiena je najväčším žrútom vody a pripadá na ňu okolo 75 % dennej spotreby domácnosti. Moderní záchody a ich technológie výrazne znižujú spotrebu vody. U štandardných záchodov je bežné, že na jedno spláchnutie spotrebujete až 10 litrov vody. Pri využití systému Dual Flush dochádza k maximálne úspornému využívaniu vody pri splachovaní. Pre dokonalé spláchnutie si vystačíte len s 3 litrami, prípadne 4,5 litru vody. Ochránite tak nielen prírodu, ale poznáte to aj na svojej peňaženke.
Pre udržanie správnej funkcie systému je dôležitá aj keramická misa, ktorá musí objemom splachovania odpovedať pred-stenovému WC systému. Pokiaľ nie sú tieto prvky kompatibilné, môže dôjsť k vystrekovaniu vody z misy pri splachovaní alebo naopak k nedokonalému opláchnutí misy. Podstatným faktorom je tiež prietok vody, kedy rôzne misy vyžadujú rôznu výši prietokov, a to aj v rovnakej sérii. Riešením je redukcia prívodu vody z pred-stenového inštalačného systému.
Veľmi obľúbené sú zvlášť v menších priestoroch toalety spojené s bidetom. Ten výrazne uľahčuje a zlepšuje hygienu. Existujú bidety integrované v toaletnej mise a bidety zabudované do sedadla. Pri výbere toalety je dobré myslieť aj na túto funkciu, byť bidety stále nie sú vo väčšine domácností samozrejmosťou.
Spojenie kúpeľni s WC v jednu miestnosť je naozaj zásadným rozhodnutím, ktoré je potrebné dobre rozmyslieť. Prepojenie oboch miestností má rozhodne svoje klady. Obyvatelia panelových domov ocenia, že im v predsieni jedne dvere ubudnú. Získajú tak priestor pre vybavenie predsiene a priechod chodbou bude príjemnejší. A predovšetkým takto vzniknutá kúpeľňa je väčšia, a tedy aj vzdušnejšia. Omnoho lepšie než mini umakartová miestnosť. Mať WC v kúpeľni je nepochybne praktickejšie aj pre osobnú hygienu.

Závesné WC

Proti spojení kúpeľni s toaletou hovorí mierna strata súkromia. Nevyrieši to ani nejaká čiastočná prepážka (priečka, sklo). Prepojenie by mali zvážiť predovšetkým väčšie rodiny. Ranný či večerný prevoz sa v takto riešenej kúpeľne môže dosť skomplikovať. Pozor tiež na legislatívne obmedzenie. Vyhláška stanoví, že zlúčiť kúpeľňu s WC je možné iba do veľkosti bytu o dvoch obytných miestnostiach. Väčšie byty môžu mať tiež WC v kúpeľni, v byte však musí byť ešte jedna samostatná toaleta.

Vaňa alebo sprchový kút?

Možno si odpoviete – ideálne oboje. Málokto má ale tak veľkú kúpeľňu, aby si to mohol dopriať. Takže je potrebné sa rozhodnúť. Vaňu ocenia predovšetkým mladé rodiny s deťmi. Pokiaľ ste vyložene kúpací typ, je to riešenie aj pre vás. Staršie ročníky by si mali uvedomiť, že s pribúdajúcimi rokmi bude použitie vane obtiažnejšie. 
Vaňu je zvykom používať aj pre pranie či mytie objemnejších vecí či namáčanie prádla. Ak sa však kúpete minimálne, nemalo by sa to stať dôvodom pre nákup vane, v ktorej nie je sprchovanie úplne pohodlné. Pokiaľ nechcete vyložene šetriť, považuje sa závesné WC za samozrejmosť. Kladov má hneď niekoľko. Vyzerá jednoznačne lepšie než stojace WC, lepšie sa udržuje podlaha okolo neho, samozrejmosťou býva tlačítko pre dva typy úsporného splachovania.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články